Registeren Inloggen

Nieuwe regels van NZa: zorgcontracten eerder rond, 12 november wordt belangrijke datum

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft per 1 april 2024 nieuwe regels gelanceerd, met het oog op 2025. En dat is goed nieuws voor de consument, want hiermee moet het kiezen van een zorgverzekeraar gemakkelijker worden. Waar draait het precies om?

Zorgcontracten vaak nog niet rond na overstapseizoen

‘Zorgcontractering 2024: zorgverzekeraars zijn nog lang niet klaar’, kopt het ANP op 28 december 2023, een paar dagen voor de jaarwisseling. Oud en nieuw is het uiterste moment waarop u een nieuwe zorgverzekering moet afsluiten. Maar het komt vaak voor dat zorgverzekeraars dan nog niet alle contracten met ziekenhuizen en andere zorgverleners rond hebben. Het kan dus gebeuren dat u een verzekering afsluit, zonder te weten welke zorg wel en niet (volledig) vergoed wordt.

Nieuwe regels in 2025, 12 november wordt belangrijke datum

Als het dichtstbijzijnde ziekenhuis bijvoorbeeld geen contract heeft met uw verzekeraar, dan kan een behandeling bij dat ziekenhuis u extra geld kosten, afhankelijk van welke polis u heeft. Maar vooral in de GGZ is dit een vaak voorkomend probleem, blijkt uit het bewuste ANP-bericht van 28 december 2023. Op dat moment, vlak voor de jaarwisseling dus, is slechts 39 procent van de contracten rond. Daar komt bij dat er al jarenlang wachtlijsten zijn, zoals we in een eerder artikel al beschrijven. Het afsluiten van een prijzige restitutiepolis is dus voor veel GGZ-patiënten noodzaak.

Voor 2025 moet dit anders, is de bedoeling. Want inmiddels zijn de zogeheten ‘Handvatten Contractering en Transparantie gecontracteerde zorg’ van de NZa van kracht. Met deze nieuwe regels moet het contracteringsproces tussen ziekenhuizen en verzekeraars soepeler gaan verlopen. En daardoor moeten de contracten eerder in het jaar al rond zijn. 12 november is hierbij de streefdatum.

De handvatten gelden voor zorgcontracten die per 2025 af worden gesloten. Daarnaast moeten deze nieuwe regels zorgen voor meer transparantie. Verzekeraars en zorgaanbieders moeten na die 12e november transparant communiceren over de voortgang van de zorgcontracten. Zo weet u welke zorg wel en niet volledig wordt vergoed bij de verzekeraar. En hierdoor moet het kiezen van een passende zorgverzekering ook gemakkelijker worden voor u.

Wat gaat er nog meer veranderen in 2025

Dit is niet de enige wijziging op het gebied van zorgverzekeringen. Dat het eigen risico vanaf 2025 anders wordt ingericht, heeft MAX Vandaag in een eerder artikel al uitgelegd. Er gaat een maximum van 150 euro per behandeling gelden, waardoor u bij een eenmalige, incidentele ziekenhuisbehandeling niet meteen uw volledige eigen risico kwijt bent. Verder gaat de hoogte van de zorgpremie hoogstwaarschijnlijk opnieuw stijgen, omdat de zorgkosten onverminderd hoog blijven. Via dit overzicht van Zorgwijzer kunt u op de hoogte blijven van alle veranderingen in het zorgjaar 2025.

Besparen op uw zorgverzekering: met deze tips bespaart u uzelf kopzorgen en geld

(Bron: Archief, Nederlandse Zorgautoriteit, Zorgwijzer, ANP, MAX Vandaag, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie