Registeren Inloggen

Besparen op uw zorgverzekering: met deze tips bespaart u uzelf kopzorgen en geld

De premies voor de zorgverzekeringen stijgen opnieuw. Maar voordat u zonder erbij na te denken uw zorgverzekering voortzet of met 1 druk op de knop overstapt, is het goed om een aantal zaken te controleren om geld te besparen. Hoe u dat kunt doen, zetten we op een rij. 

Premie zorgverzekeringen omhoog

De zorgpremies stijgen weer verder. Waar u in 2023 gemiddeld 10 euro meer betaalt dan voorgaande jaren, komt daar in 2024 weer 9 euro bovenop. Dit is aanzienlijk lager dan verwacht op Prinsjesdag, toen de verwachting op een stijging van maar liefst 12 euro lag. Toch kunnen al die stijgende kosten ervoor zorgen dat u een stuk minder geld overhoudt voor andere dingen. Of zelfs moeite heeft om rond te kunnen komen. Wat geld besparen op uw zorgverzekering kan daarom zeker geen kwaad. Maar hoe pakt u dat aan?

Zet alles op een rij

Om te beginnen kunt u het beste uw huidige zorgverzekering onder de loep nemen. Bekijk kritisch waarvoor u allemaal (aanvullend) verzekerd bent en of u dit ook daadwerkelijk nodig heeft. Heeft u bijvoorbeeld een aanvullende tandartsverzekering, maar ziet u dat u hier het afgelopen jaar, of zelfs jaren, geen of heel weinig gebruik van maakt? Dan kunt u overwegen om u deze aanvulling voor komend jaar achterwege te laten. U kunt ook kiezen voor een lagere dekking. Controleer daarnaast of u niet dubbel verzekerd bent. Betaalt u bijvoorbeeld niet voor de dekking van medische kosten in het buitenland via uw zorgverzekering en via een aparte (doorlopende)reisverzekering?

Zorgverzekeringen vergelijken

Heeft u op een rij wat u nodig heeft? Begin dan met het vergelijken van diverse zorgverzekeringen. Dit kan u tientallen tot honderden euro’s per jaar schelen. Want wie weet biedt een andere zorgverzekeraar dezelfde dekking voor een lagere premie. Om het uzelf gemakkelijk te maken kunt u voor het vergelijken gebruik maken van verschillende vergelijkingssites, zoals die van Independer of de Consumentenbond.

Welke basisverzekering sluit u af?

U heeft de keuze uit 4 verschillende basisverzekeringen: natura, restitutie en budget en een combinatiepolis. Welke sluit u af? Het verschil tussen de soorten verzekeringen zit ‘m in het aantal contracten met zorgaanbieders die er zijn afgesloten. Bij de budgetverzekering betaalt u de minste premie, maar is de keuzevrijheid over zorgverleners een stuk minder groot. En meestal krijgt u alleen alle kosten van planbare zorg vergoed bij een zorgverlener waar uw verzekeraar een contract mee heeft. Bij een restitutiepolis wordt de zorg bij een zorgverlener volledig vergoed.  Ook als die geen contract met de verzekeraar heeft. De combinatiepolis combineert de natura- en restitutiepolis.

Eigen risico omhoog

Het minimale verplichte eigen risico bedraagt 385 euro en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen maximaal 250 euro. Dit blijft ook in 2024 het geval. U kunt er echter ook voor kiezen om uw vrijwillige eigen risico te verhogen tot maximaal 885 euro. Hierdoor kan uw maandelijkse premie een stuk lager uitvallen. Ook hier loont het om te vergelijken welke verzekeraar de meeste korting hiervoor aanbiedt. Sommige verzekeraars bieden dit bijvoorbeeld niet aan, omdat zij vinden dat de korting op de premie tegen de solidariteitsgedachte waarop de zorgverzekeringen zijn gebaseerd in druist. Onthoud bovendien goed dat het verhogen van uw eigen risico alleen verstandig is om te doen wanneer u het hogere eigen risico zonder problemen in 1 keer kunt betalen wanneer dit nodig is.

Premie zorgverzekering in 1 keer betalen

Heeft u moeite met de eindjes bij elkaar knopen, dan is dit wellicht geen optie voor u. Heeft u wat spaargeld, dan kan het in 1 keer vooraf betalen van uw jaarlijkse premie wel uitkomst bieden en u geld besparen. Deze mogelijkheid kan u kortingen tot wel 3 procent van uw jaarlijkse premie opleveren. Let op: niet elke verzekeraar biedt deze mogelijkheid en ook de korting kan per verzekeraar verschillen.

Meer zorg door huisarts

Het pakt voor u voordeliger uit wanneer u meer zorg laat verlenen door de huisarts. Dit wordt namelijk vergoedt vanuit de basisverzekering en gaat niet van uw eigen risico af. Let wel: huisartsen hebben vaak beperkt de tijd en velen staan onder flinke druk. U kunt tegenwoordig ook mailen, of via een speciale app met de arts communiceren. Daarnaast is er op Thuisarts veel medische informatie te vinden die wellicht antwoord geeft op uw vragen. Deze site wordt namelijk door huisartsen zelf gehanteerd. Ga dus niet voor iedere kleinigheid naar de huisarts, maar bekijk eerst de andere mogelijkheden en bespreek gezamenlijk of u bepaalde ingrepen kunt laten verrichten door uw vaste huisarts in plaats van in het ziekenhuis.

Frustratie over lang wachten bij een overbelaste huisartsenpost

(Bron: Archief, Independer, PorteRenee, De Consumentenbond, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie