Registeren Inloggen

Wat is menstruatieondergoed en hoe hygiënisch is dit?

Om de menstruatie enigszins comfortabeler (en duurzamer) te maken, is menstruatieondergoed bedacht. Maar hoe werkt dit precies en is dit wel hygiënisch?

Menstruatie

Naast de overgang krijgt bijna elke vrouw hiermee te maken: de menstruatie. En zij weten dan ook al te goed dat het soms lastig in te schatten is wanneer deze periode aanbreekt en hoe hevig dit uitpakt. Dit is namelijk voor elke vrouw verschillend, maar ook bepaalde factoren kunnen de menstruatie elke maand beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het weer, voeding en stress. En de menstruatie zelf kan gepaard gaan met (lichamelijke) ongemakken, maar er moet ook nog rekening gehouden worden met het opvangen van het bloed. Om te voorkomen dat uw kleding, meubels of beddengoed hier de dupe van zijn.

Menstruatieondergoed

Menstruatieondergoed kan uitkomst bieden en voor comfort zorgen. Hiermee hoeft u namelijk niet meer verschillende keren per dag maandverband, inlegkruisjes of tampons te verwisselen. Maar hoe werkt menstruatieondergoed dan precies?

Menstruatieondergoed is verkrijgbaar bij verschillende winkels, in verschillende maten en vormen. In de basis komt het echter op hetzelfde neer: er zitten meerdere dunne lagen, meestal 3 of 4, in de onderbroek verwerkt. De eerste laag is vochtafstotend en de tweede en derde laag absorberen het bloed waardoor de bovenste laag droog blijft aanvoelen. De vierde laag is waterproof zodat het opgevangen bloed niet door de onderbroek heen komt.

Hoe lang kunt u het gebruiken?

Hoelang u de onderbroek kunt dragen, is afhankelijk van hoe hevig u vloeit. Verliest u niet veel bloed? Dan kunt u de onderbroek gemakkelijk de hele dag dragen. Anders kan het prettiger zijn om deze gedurende de dag te vervangen. De meeste onderbroeken kunnen evenveel bloed opvangen als 3 of 4 tampons, wat neerkomt op 18 tot 20 milliliter.

Hoe moet u de onderbroek wassen?

De onderbroek kunt u na het dragen uitwassen in koud water, om het bloed uit te wassen en blijvende vlekken te voorkomen. Daarna kunt u het ondergoed met een normaal wasprogramma wassen in de wasmachine.

Hoe hygiënisch is menstruatie ondergoed?

Menstruatieondergoed kunt u na gebruik dus gewoon wassen. Daarna is de onderbroek weer schoon en kunt u ‘m opnieuw gebruiken. Het product is dus een stuk duurzamer dan tampons, inlegkruisjes en maandverband. Maar hoe zit het met de hygiëne als u de onderbroek een hele dag draagt? Gynaecoloog Peggy Geomini vertelt aan Radar dat de hygiëne tijdens het dragen vergelijkbaar is met maandverband. Verliest u niet veel bloed, dan zal het ondergoed niet zo snel nat aanvoelen en last hebben van minder frisse geurtjes. Vloeit u hevig? Dan kunt u de onderbroek wat eerder op de dag vervangen voor een ander exemplaar.

Fan van de podcast Opvliegers? Leer nog meer over de overgang via deze links

(Bron: Womens Health, Linda, Radar. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Wat een interessant artikel! Ik heb onlangs menstruatie ondergoed van Lotties geprobeerd en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben met dit nieuwe product. Het is geweldig dat er nu zulke innovatieve oplossingen zijn om menstruatie comfortabeler te maken en tegelijkertijd duurzamer te zijn.

    Ik heb zelfs een paar stuks gekocht voor mijn dochter, en ik kan niet helpen maar denken hoe jammer het is dat we in mijn tijd niet zulke handige opties hadden. Het gemak van menstruatieondergoed, waarbij je niet constant tampons of maandverband hoeft te verwisselen, is echt een aanrader.
    Toch geweldig om te zien hoe de menstruatieproducten evolueren om het leven van vrouwen gemakkelijker en duurzamer te maken.

    […] Menstruatieproducten als tampons, maandverband en inlegkruisjes zorgen voor een hoop afval. En de kosten komen vrijwel iedere maand terug. Duurzamere opties zijn menstruatieondergoed en de menstruatiecup. Deze zijn langere tijd herbruikbaar, de cup zelfs tot 10 jaar. Het geld dat u uitgeeft aan de aanschaf ervan, heeft u er daarom binnen een mum van tijd uit. Wilt u weten hoe hygiënisch menstruatieondergoed is? In dit artikel gaan we daar verder op in. […]