Registeren Inloggen

Fan van de podcast Opvliegers? Leer nog meer over de overgang via deze links

In een achtdelige podcastserie Opvliegers maakte Elles de overgang bespreekbaar. Wilt u alle informatie die langs is gekomen in de podcast Opvliegers nog eens rustig teruglezen? Of wilt u zich verder in de materie verdiepen? We hebben alle informatie, nuttige links en fragmenten voor u gebundeld in dit artikel.

Taboe doorbreken

Momenteel zitten ongeveer 1,5 miljoen Nederlandse vrouwen in de overgang, en Elles is 1 van hen. In de podcast Opvliegers wilde zij het taboe rondom de overgang doorbreken. Want vaak genoeg hoorde ze dat je er ‘gewoon doorheen’ moet. Niet zeuren, vooral niet over hebben. Elles wil het gesprek op gang brengen over de eindeloze lijst met fysieke overgangsklachten en er achter komen waar ze door veroorzaakt worden.

In de overgang tot je dood

Ze kwam tot de ontdekking dat de overgang niet 5 jaar duurt, maar wel 40 jaar. Vanaf uw laatste menstruatie totdat u doodgaat, zit u in de menopauze. Een periode die ook gepaard kan gaan met mentale klachten; het korte lontje, stemmingswisselingen en soms zelfs depressies. De afname van het vrouwelijk hormoon oestrogeen heeft namelijk ook invloed op het vrouwenbrein.

Elles interviewt Eveline Bakker van Stichting Vuurvrouw

De werkvloer

Elles vond de momenten waarop de overgang haar werk beïnvloedde het meest ingrijpend. Daarom gaat het in de podcast ook over de werkvloer. Want veel vrouwen functioneren niet meer goed in hun baan tijdens de overgang, maar erover praten op je werk blijft lastig. Elles onderzocht de gevolgen van de overgang op de werkvloer; van ziekteverzuim, tot naar beneden solliciteren of helemaal uitvallen. Maar ook de rol van werkgevers en leidinggevenden komt aan bod.

Hormoontherapie

Een behandeling voor de overgang is hormoontherapie, maar in Nederland slikt slechts 5 procent van de vrouwen met overgangsklachten hormonen. In de landen om ons heen ligt dat tussen de 15 en 35 procent. Elles praat met gynaecologen over de vraag waarom hormoontherapie zo controversieel is in Nederland.

Seks en mannen

Naast hormoontherapie kan een levenswijze met meer rust, beweging, gezonde voeding, en een goede balans tussen werk en privé helpen tegen de overgangsklachten. Dus legde Elles haar eigen levensstijl onder de loep, en besloot ze een boekje open te doen over de matige en problematische seks tijdens de overgang. Die matige seks speelt ook een belangrijke rol in menige midlifecrisis van de man. Maar is de midlife het mannelijke equivalent van de overgang? Elles dompelde zich onder in de wereld van de andropauze, verminderd testosteron, de midlife en de mannelijke seksualiteit.

En in de laatste aflevering spreekt Elles met vrouwen over hoe zij terugkijken op hun overgang, over hoe wij elkaar kunnen steunen, en over wat de overgang hen uiteindelijk heeft gebracht. In de eerste week van januari verschijnt er nog een bonusaflevering waarin Elles napraat met een aantal hoofdpersonen uit de podcast en met luisteraars die gereageerd hebben.

We hebben meer informatie voor u

Heeft u de podcast gevolgd en wilt u alle informatie die langs is gekomen nog eens rustig teruglezen? Of u meer in een onderwerp verdiepen? Hieronder hebben we alle research, achtergrondinformatie, nuttige links en fragmenten voor u gebundeld.

Bron: WOMEN Inc.

Informatie over de menopauze

WOMEN Inc., een organisatie die zich inzet voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender en sekse, heeft de belangrijkste feiten over de overgang op een rijtje gezet op hun website.

Zit u in de overgang en bent u op zoek naar meer informatie of lotgenotencontact? Stichting Vuurvrouw zet zich in voor vrouwen in de overgang. Op de website vindt u medische informatie, de overgang van A tot Z, en verhalen van lotgenoten.

Op de website van Alette Mulder, oprichter van de Hormoonspiegel, vindt u meer informatie over hormonen, voeding, beweging en ontspanning.

Medische informatie

Informatie over het menopauzespreekuur in het OLVG West in Amsterdam vindt u hier.

Meer informatie over gynaecoloog Herman Depypere vindt u op de website van het Universitair Ziekenhuis van Gent. Zijn boek heet ‘Menopauze, Menostart’.

De huidige richtlijn van het Nederlands Huisartsengenootschap over de overgang vindt u hier.

Informatie voor zorgprofessionals over de overgang vindt u op de website van de Dutch Menopause Society.

Meer informatie over depressie tijdens de overgang is terug te lezen in dit artikel. Over het vrouwenbrein schreef de Australische neurowetenschapper Sarah McKay een boek.

De werkvloer

Meer informatie over de gevolgen van de overgang op de werkvloer vindt u op:

  • de website van WOMEN Inc.
  • de website van Saron Petronilia, die vrouwen coacht die in de overgang zitten

Mannen

Over de mannelijke midlifecrisis vindt u meer informatie op de website van Aafke Dijkstra. En meer informatie over testosterondeficiëntie vindt u op de website van de Andros Mannenkliniek waar uroloog Herman Leliefeld aan verbonden is.

Fragmenten

Mocht u fragmenten uit de podcast in hun geheel willen luisteren of bekijken, hierbij een aantal links:

  • Linda de Mol bij Pauw & Witteman (vanaf 15:15 minuut)
  • De trailer van De Hormonologen van Yvonne van den Hurk (ook bestaat er een luisterboek van De Hormonologen)
  • De documentaire Uitgebloe(i)d van Ingeborg Beugel
  • De Michelle Obama Podcast over de overgang
  • De reportage van Nieuwsuur uit 2018 over hormoontherapie en de overgang
  • Alle cabaretvoorstellingen en sketches die gebruikt zijn in de podcast zijn via YouTube te vinden
  • Het kunstproject van Ellen Vermeulen, ABFAB Flashes, is te zien op haar website. Bekijk ook de video die gemaakt is van het gesprek tussen Elles en Ellen.

Geef een reactie