Registeren Inloggen

Coronazelftest kopen? Dit is hoe hij werkt

De coronazelftests zijn in trek. Volgens apothekersorganisatie KNMP zijn er zeker al 200.000 stuks verkocht. Maar de uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig dan een test uitgevoerd door de GGD, vooral wanneer u die verkeerd uitvoert. In dit artikel leggen we uit hoe u de zelftest goed gebruikt.

Waarom zelf testen?

Met een coronasneltest weet u binnen een kwartier of u besmet bent met het coronavirus. Deze SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal is bedoeld om preventief te testen. Bijvoorbeeld als mensen naar school of werk moeten of op bezoek gaan bij iemand met een risico om ernstig ziek te worden van het virus. De test is niet bedoeld voor mensen met coronaklachten. Die personen moeten zich laten testen door de GGD.

Hoe werkt de thuistest?

De test wordt geproduceerd door Roche Diagnostics en is verkrijgbaar bij de apotheek of drogisterij Etos. Vanaf zaterdag 17 april ligt hij ook bij het Kruidvat in de schappen.  Volgens de fabrikant heeft de test een specificiteit van 99,1 procent en een gevoeligheid van 83,3 procent. Het pakketje kost zo’n 9 euro en bestaat uit een wattenstaafje, een buisje met testvloeistof en een testcassette. Voordat u begint moet u eerst de vier pagina’s handleiding lezen.  En dan kunt u aan de slag. Na handenwassen en neus snuiten moet het wattenstaafje de neus in, richting het gehemelte. Als u weerstand voelt, moet u het wattenstaafje vier keer ronddraaien. Vervolgens doet u hetzelfde bij het andere neusgat.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Let op de uitslag

Het wattenstaafje moet daarna in een plastic buisje met vloeistof. Vervolgens zet u een druppelaar op het buisje en laat u vier druppels vloeistof in de testcassette vallen. Op die cassette staan twee letters: C en T.  Komt er een streepje bij de letter C, dan is het testproces goed uitgevoerd.  Komt er binnen een kwartier tot een half uur een tweede streepje bij de letter T, dan bent u positief.  Is de test negatief, dan zijn er geen virusdeeltjes in de neus.

Kans op valse uitslag

Volgens Dennis Mulkens, woordvoerder van de apothekersorganisatie KNMP, levert de zelftest een bijdrage aan het zicht op een besmetting. “Maar een zelftest is niet de route naar een losbandig leven.” Er bestaat een kans van 20 procent dat de test een valse uitslag geeft. “Dat heeft te maken  met de uitvoering. Of  je het goed doet óf bijna goed, daar zit een verschil in. En het ligt ook aan de mate waarin het virus op dat moment in je zit. Het kan zijn dat je jezelf negatief test, maar dat je 5 dagen later toch het virus bij  je draagt.”

Wanneer naar GGD?

Ook het ministerie van VWS benadrukt dat een zelftest niet bedoeld is om te testen bij klachten of om te testen voor toegang tot een evenement. Heeft u coronaklachten of is de uitslag van de zelftest positief, ga dan naar de GGD en laat u opnieuw testen. De test van de GGD is namelijk betrouwbaarder dan de zelftest. Bij een positieve testuitslag ook al heeft u geen klachten moet u thuisblijven. Ook al heeft u geen klachten, dan kunt u nog steeds een ander besmetten.

Hier moet u op letten bij de koop

In Nederland mogen verschillende coronazelftests worden verkocht.  Op de verpakking van de zelftest moet een CE-logo staan. Er zijn twee soorten zelftesten met een CE-logo:

  • Zelftesten met CE-logo met daarachter een getal van 4 cijfers;
  • Zelftesten met CE-logo zonder een getal.

Op dit moment staat op de meeste verpakkingen van antigeentesten een CE-logo zonder een getal. Deze zelftesten zijn te koop dankzij een tijdelijke ontheffing. Op Rijksoverheid.nl vindt u een overzicht met de antigeensneltesten die een tijdelijke ontheffing hebben. Deze mogen dus ook als zelftest worden verkocht.

Bron:  ANP, Rijksoverheid

Geef een reactie

Reacties (2)

    Je zilt wel gek zijn aan dit systeem mee te doen. U werkt dan mee aan het creëren van een testsamenleving. Wilt u dat of denkt u, zoals zoveel mensen, ach het valt wel mee. De overheid wil alleen maar weten hoe groot de testbereidheid is. Terug naar het oude normaal, met mondkapje, PCR testen, anderhalve meter, avondklok, en injecties, dat gaat echt niet gebeuren. De grote meute is nog in diepe winterslaap, totdat ze wakker worden in de nachtmerrie die het nieuwe normaal heet.