Registeren Inloggen

Werkt een blauwlichtbril echt tegen vermoeide en geïrriteerde ogen door beeldschermen?

Ze zijn steeds vaker te zien: blauwlichtbrillen. Ook opticiens bieden ze aan. Maar werkt deze bril daadwerkelijk om geïrriteerde en vermoeide ogen te verminderen of zelfs te voorkomen als u veel achter de computer zit?

Blauw licht

Om te beginnen is het van belang om stil te staan bij wat blauw licht precies is. Dit is het licht dat van uw televisie, telefoon en computer afkomt. Maar ook de zon geeft dit soort licht af, in hoge mate zelfs. Veel meer dan beeldschermen dat doen. Het licht heeft positieve effecten zoals bijziendheid corrigeren, het geven van een energiek en alert gevoel en de oogontwikkeling van kinderen stimuleren. Mits uw ogen niet te maken krijgen met extreme blootstelling door bijvoorbeeld te lang recht in de zon te kijken, is blauw licht gelukkig ook niet schadelijk. Wel kan het voor meer slaapproblemen zorgen, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Maar krijgt u er ook vermoeide en geïrriteerde ogen van?

Vermoeide en geïrriteerde ogen

Wanneer u achter een beeldscherm zit, kunt u sneller last krijgen van vermoeide, droge en geïrriteerde ogen. Dit heeft echter niets met het blauwe licht te maken, maar met uw concentratie. Doordat u onbewust heel geconcentreerd naar het scherm staart, knippert u veel minder met uw ogen. Daarnaast vergt concentratie ook nog eens inspanning en dus energie. Hierdoor liggen irritatie en vermoeidheid op de loer. Dit kan dus ook sneller voorkomen wanneer u een boek leest.

Werkt een blauwlichtbril?

In principe zorgt de blauwlichtbril er dus niet echt voor dat u geen vermoeide of geïrriteerde ogen meer krijgt. Er is hier ook geen wetenschappelijk bewijs voor. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat adolescenten die tijdens het schermgebruik een bril droegen die blauwlichtfilters blokkeerden beter sliepen. Uit een experiment in 2021 waarbij 120 computergebruikers in 2 groepen zijn verdeeld blijkt echter dat beide groepen dezelfde oogklachten ervaren na enkele uren. Ondanks dat de ene groep een blauwlichtbril kreeg en de andere groep een gewone bril.

Irritatie en vermoeidheid voorkomen

Om in de toekomst irritatie en vermoeidheid van uw ogen te verminderen kunt u de volgende truc toepassen: hou de 20-20 regel aan. Dit houdt in dat u elke 20 minuten, 20 seconden naar iets op een afstand kijkt. Daarnaast kunt u proberen om regelmatiger te knipperen. Ervaart u enorme last? Neem dan voor de zekerheid contact op met uw opticien.

Hier moet u op letten bij het kiezen van een zonnebril

(Bron: Archief, RIVM, Quest, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie