Registeren Inloggen

Hier moet u op letten bij het kiezen van een zonnebril

UV-straling is niet alleen slecht voor de huid, maar ook voor de ogen. Deze schade merkt u pas op latere leeftijd, u wordt bijvoorbeeld slechtziend of krijgt staar. Een zonnebril kan een hoop schade voorkomen. Maar niet elke zonnebril is effectief. Hier moet u op letten bij het kiezen van een zonnebril.

Schadelijk

Voor het oog is uv-straling de meest schadelijke straling die in de natuur voorkomt. Zonder goede bescherming kan uv-straling permanente schade aan de ogen veroorzaken. De straling is het sterkst in de bergen, op 1500 meter wel dubbel zo veel als op zeeniveau. Maar ook de reflectie door sneeuw versterkt de impact. Overmatige blootstelling vergroot onder andere het risico op staar en voor ouderen op maculadegeneratie. Deze oogaandoeningen ontstaan door een opeenstapeling van schade over een langere periode.

Waar moet u op letten bij de aanschaf?

Het dragen van zonnebril is dus te allen tijde aan te raden in de zomer en momenten met felle zon. Bij de aanschaf van een bril is het belangrijk om na te gaan of er een uv-filter op zit. De uv-straling wordt dan 100 procent gefilterd. Maar er is nog een aantal punten waar u op moet letten bij de aanschaf van een zonnebril:

 • De glazen van het montuur moeten goed passen. Zorg dat de zonnebril de ogen zoveel mogelijk afsluit zodat de zon niet via de boven- of onderkant bij de ogen kan komen.
 • De glazen moeten optisch zuiver zijn, dus zonder vertekeningen en vervormingen.
 • Het glas moet (zo goed als) onbreekbaar zijn en licht van gewicht.
 • Niet noodzakelijk, maar wel beter, zijn gepolariseerde glazen. Gebruik deze voor het autorijden of als u veel op het water of on de sneeuw bent. De polarisering neutraliseert de schitteringen.

Categorieën, sterktes

Zonnebrillen worden in verschillende sterktes, categorieën, aangeboden. Dit is te zien aan de CE-markering gevolgd door het cijfer 0 tot 4. Dit geeft de kleurintensiteit van de glazen aan, ofwel de bescherming tegen verblinding. De categorieën zijn als volgt opgebouwd:

 • Categorie 0 ( 0 – 20 procent lichtabsorptie), geschikt binnen of voor bewolkt weer, biedt geen zon bescherming.
 • Categorie 1 (20-50 procent  lichtabsorptie), voor binnen bij fel licht of gesluierde hemel met getemperd zon. Zeer lichte zonnebril.
 • Categorie 2 (50-80 procent lichtabsorptie), voor mooi weer met gemiddeld zonlicht en bij wisselende weersomstandigheden.
 • Categorie 3 (80-90 procent lichtabsorptie), aangeraden bij helder en zonnig weer met fel zonlicht in combinatie met water en sneeuw.
 • Categorie 4 (90-98 procent lichtabsorptie), voor uitzonderlijk fel licht, op zee of op grote hoogte. Bijvoorbeeld voor winter- of watersport. Als zonnebril is deze categorie verboden in het dagelijks verkeer!

Eigenlijk is 440NM bescherming wenselijk. Om een idee te geven: sneeuw geeft 85 procent reflectie terwijl een normale ondergrond slechts voor 8 procent het licht reflecteert. Tegenwoordig zijn er ook zonnebrilglazen die aan de achterkant van het glas zijn ontspiegeld, waardoor hinderlijke reflecties op de achterkant van het brilglas worden weg gefilterd.

Wat doet de kleur van de zonnebrilglazen?

Behalve de sterkte heeft ook de kleur invloed op hoe u door de bril kijkt. De kleur zegt overigens niets over de bescherming van de bril. Donkerdere glazen beschermen niet beter dan lichte. De bescherming wordt bepaald door een combinatie van materiaal en coating. Het enige wat de kleur doet is het zichtbare licht reduceren en uw ogen beschermen tegen verblinding door licht.

 • Grijze glazen: zijn het meest neutraal. Zij verminderen de felheid van het licht zonder de kleuren te veranderen. Grijs wordt vaak aanbevolen voor verzienden.
 • Bruine glazen: zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormen de kleuren en maken het zicht helderder (zonniger). Bruin lijkt dan weer beter te zijn voor bijziende mensen, omdat het contrast wordt versterkt.
 • Groene glazen: verminderen de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Ze zorgen voor een goed contrast tussen objecten. Groene glazen zijn echter af te raden voor mensen met kleurenblindheid.
 • Gele glazen reduceren de waas van het blauwe licht van de zon beter dan bruin, het verscherpt het zicht, vooral in de verte, maar de vervorming van kleuren is sterker. Geel is heel geschikt in de auto, zeker bij een bewolkte lucht.
 • Rode/Rose glazen bieden een goed contrast voor objecten tegen blauwe of groene achtergrond. Ideaal als u golft of aan watersport doet of veel op en rond het water bent.

Overigens zijn niet alle kleuren geschikt voor gebruik in het verkeer.

Bron: MAX Vandaag, MAX vakantieman

Geef een reactie

Reacties (2)

  ik gebruik een overzetbril dat gaat prima,ik gebruik hem ook als de zon op bepaalde autoglazen schittert,die b.v achter mij rijden en voor de avond heb ik speciale overzetbril die de scherpte van de autolichten wegneemt en bij regen de schittering van de natte weg

  Ik draag al jaren mee kleurende glazen. Tot mijn tevrdenheid dekleur is bepaalt
  door de opticein waar ikal jaren kom. Alleen de laatste tijd knijp ik mijn ogen wel eens
  dicht. Toch eens langs de brillenman.?