Registeren Inloggen

Zijn al die middeltjes tegen artose kwakzalverij?

Voor artrose bestaat geen behandeling die de aandoening geneest. Maar niemand wil leven met pijnlijke gewrichten. Patiënten slikken pijnstillers, of zoeken hun heil in het alternatieve circuit. Maar zijn deze middelen betrouwbaar? En moet de zorgverzekering dit vergoeden?

Symptoombestrijding

In Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen last van artrose. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in gewrichten steeds verder achteruit waardoor klachten als pijn en stijfheid ontstaan. Mensen die met artrose te maken krijgen, wordt vaak pijnstillers of andere vormen van symptoombestrijding voorgeschreven in combinatie met fysiotherapie. De meeste patiënten willen niet constant afhankelijk zijn van pijnstillers en gaan dus op zoek naar alternatieve middelen die kunnen helpen bij de klachten. Meldpunt spreekt patiënten over hun zoektocht naar een oplossing tegen de klachten.

Wat werkt echt?

Ook Meldpunt-presentatrice Elles de Bruin heeft last van artrose. Vanzelfsprekend is zij ook benieuwd welke middelen voor haar kunnen werken. Ze ging op onderzoek uit en ontdekte dat er volop middeltjes worden aangeboden. Maar wat werkt nou echt? Sija de Jong van Reuma Nederland en huisarts Ted van Essen gaan met haar in gesprek.

Deze middelen helpen

Meldpunt zet de verschillende behandelingen tegen pijn bij artrose op een rij. Welke zijn bewezen effectief en welke minder?
En let op bij het innemen van kruiden. Sommige middelen hebben effect op de werking van andere medicijnen. De soorten waarbij u daarop het meeste risico loopt noemen we in dit artikel.

Geef een reactie

Reactie

    Mijn huisarts zei ook dat niet bewezen is dat glucosamine werkt. Maar als ik het niet gebruik omdat ik te lui ben om een nieuw flesje te kopen, heb ik vreselijk pijn in mijn knieen. Na de kastelen van Wales liep ik met een stok.
    Het doet uiteraard nog steeds pijn, omdat het niet geneest, maar ik heb veel minder pijn en kan normaal lopen. Dus in mijn beleving helpt het en blijf ik het gebruiken.