Registeren Inloggen

Deze behandelingen tegen artrose kunnen helpen

Er zijn ongelofelijk veel soorten behandelingen en middelen tegen artrose. Gewrichtsslijtage genezen kan niet, maar de pijn verhelpen soms wel. Meldpunt zet de verschillende behandelingen op een rij. Welke zijn bewezen effectief en welke minder?

Beweeg

De belangrijkste behandeling is beweging. Dit zegt ook EULAR, een Europese samenwerking van zorgverleners, patiënten en wetenschappers. Het EULAR adviseert patiënten om wekelijks minimaal 150 minuten aan matige lichaamsbeweging te doen (bijvoorbeeld wandelen) en 75 minuten aan intense lichaamsbeweging. Daarnaast raden ze aan om twee keer per week een sessie van oefeningen te doen om de spierkracht, flexibiliteit, balans en coördinatie te verbeteren. Meer uitleg hierover leest u op de site van ReumaZorg Nederland.

Fysiotherapie

ReumaNederland, het voormalige ReumaFonds, geeft als tip om bij het bewegen de hulp in te schakelen van een fysiotherapeut of oefentherapeut. En heeft u artrose in combinatie met overgewicht, probeer dan af te vallen, adviseert ReumaNederland. Bij een lager gewicht is de pijn minder.

Ergotherapie en nieuwe schoenen

Een ergotherapeut geeft tips hoe de dagelijkse bezigheden minder pijnlijk worden, door andere manieren van vastpakken en door het gebruik van hulpmiddelen. Ander schoeisel of steunzolen kunnen ook helpen. Voor advies hierbij gaat u naar een podoloog of podotherapeut.

Supplementen

Voedingssupplementen kunnen helpen tegen de pijn. Ongeveer de helft van patiënten zegt baat te hebben bij een supplement. Of het effect een placebo-effect is, is niet altijd duidelijk. Aangeraden wordt om altijd een arts raad te plegen voordat begonnen wordt met een supplement. Want supplementen kunnen, ook als het natuurlijke middelen zijn, de werking van andere medicijnen beïnvloeden.

Pijnstillers

Pijnstillers kunnen werken, maar kunnen ook bijwerkingen geven of zelfs verslavend zijn. Ook bij gebruik hiervan raden we aan te overleggen met een arts.

Injecties

Een injectie met glucocorticoïden is ook mogelijk. Dit is een ontstekingsremmer. Vaak werken deze injecties maar tijdelijk. Het zou kunnen dat het effect hiervan op het kraakbeen voor lange termijn ook schadelijk kan zijn.

Alternatieve therapie

Tot slot zijn er allerlei alternatieve behandelingen. Het wetenschappelijk bewijs daarvoor is vaak nog onvoldoende duidelijk. Als je een alternatieve behandeling overweegt, overleg dan met uw arts over het effect hiervan op andere medicijnen of aandoeningen.

 

Geef een reactie

Reacties (4)

  Goedenavond,

  Net de uitzending gezien over artrose.
  Ik heb beginnende artrose gehad en doordat ik ben gestopt met het innemen van lactose is de artrose verdwenen en zijn mijn handen en knieën weer pijnvrij en soepel.
  Ik kan me zo voorstellen dat het met ernstigere vormen van artrose niet meer goedkomt, maar door te stoppen met lactose kan wel voorkomen worden dat het erger wordt.

  Ik drink nog wel een glaasje melk, maar dat is dan lactosevrije melk en daar krijg ik geen last mee.

  Ik hoop hier mensen mee te kunnen helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Yvonne

  Vorige week vrijdag was ik in Londen, waar prof. dr. Perry Nicholson (https://www.stopchasingpain.com/) een indrukwekkend college gaf over de cruciale rol van ons het lymfestelsel bij revalidatie.

  De Lymf is in zijn visie belangrijker dan alle andere organen, omdat bij obstructie van dit stelsel de organen en cellen niet in staat zijn om hun schadelijke stoffen te draineren. behandel daarom altijd eerst de lymfatische obstructie. Hij vergelijkt het lymph systeem met het filtersysteem van een aquarium. Je kunt je water vervangen en schoonmaken, maar als je het afvoersysteem er niet bij neemt dan is het aquarium in feite nog steeds vuil.
  (“Zelden hebben we daar een ziekte die niet te wijten is aan lymfatische obstructie.” Andreas Mortiz).

  In zijn visie is een geblokkeerd lymph stelsel altijd verbonden met leverproblemen. En dat terwijl de huidige middelen tegen reuma juist zeer belastend zijn voor de lever.

  Hij doceerde en demonstreerde simpele en handzame manieren om het lympstelsel weer in beweging te brengen. Fascinerend om te zien en om te ervaren. Zo verdween binnen een half uur een opgezwollen wang van een van de cursisten.

  Ik ben zelf de eerste dagen enorm aan het detoxen geweest.
  Een ander direct effect was dat mijn middelvinger die onbeweeglijk was, direct dunner werd en weer licht gebogen kan worden, net als mijn voet die nu niet meer pijnlijk is.
  Groot was ook het effect op mijn vrienden en hun kinderen die ik behandelde. Rugpijn die verdween, bobbelende en opbollende buiken die hun balans weer terugvonden.

  Op dit moment doet hij met name veel baanbrekend onderzoek naar de rol van ons lymph stelsel in relatie tot parkinson en dementie.
  Een ontstoken lymfestelsel beïnvloedt namelijk direct onze hersenen.
  Zo is hersenmist is het belangrijkste teken voor lymfeproblemen. Een ander signaal is chronische pijn (langer dan 6 weken pijn is chronische pijn).
  Het is in alle gevallen cruciaal om eerst weer de lymph in beweging te brengen.
  Via diverse simpele technieken, kan je de primaire gebieden op een snelle en gemakkelijke manier ontgrendelen. Daarbij is het met name belangrijk om eerst vanuit de nek naar de top van het hoofd te werken omdat anders het hart te veel belast wordt.
  Zo is er ook een interessant verband tussen een verstopte lymph en niet kunnen afvallen.
  Of hoe je kan achterhalen welk type je bent en wat je nodig hebt om weer de balans te herstellen. Zo begreep ik ook waarom kurkuma altijd direct mijn gezondheid verslechterde.
  Ik ben er stellig van overtuigd dat veel mensen hier baat bij kunnen hebben.

  Vergeet ook niet mbst, hier een youtube link: https://www.youtube.com/watch?v=K5pfGQ_q5Q4

   MBST zou ik toch maar wel vergeten. Werking is niet aangetoond. Kosten worden niet vergoed, dus weggegooid geld. Zie ook:
   https://www.kwakzalverij.nl/nieuws/innovatief-magneetapparaat-artrose-centrum-werkt-niet/