Registeren Inloggen

Zonnebrandcrème over van vorig jaar: kunt u dit nu nog veilig gebruiken?

Zonnebrandcrème kopen, kan nog weleens duur uitpakken. Het is daarom helemaal geen slecht idee om meerdere flessen in te slaan tijdens een aanbieding. Maar kunt u een fles zonnebrandcrème uit de voorraad die u vorig jaar kocht (en gebruikte), nu nog veilig smeren? Bieden zij nog evenveel bescherming?

Zonnebrandcrème smeren is belangrijk voor uw gezondheid

Hoewel sommigen er anders over denken, is zonnebrandcrème smeren belangrijk voor uw gezondheid. De crème beschermt u tegen UV-straling. Belangrijk is dat u een crème koopt die zowel tegen UVA als UVB beschermt. Het verschil tussen de 2 is dat UVA diep in de huid doordringt en de elastische vezels aantast, waardoor er (sneller) huidveroudering en rimpels ontstaan. Bovendien kan uw immuunsysteem verzwakken en ontstaat er een risico op huidkanker. UVB-straling zorgt ervoor dat uw huid verbrandt en beschadigt aan de oppervlakte. Ook deze straling zorgt voor huidkanker. Maar UVB heeft ook een positief effect: het bevordert de aanmaak van vitamine D.

UVB wordt tegengehouden door een dik pak wolken, maar UVA komt door de wolken heen en is er dus altijd, ook in de schaduw. UVA komt zelfs door glas heen. Het is dus belangrijk dat u uzelf iedere dag (dus ook in de winter) insmeert met een product met SPF. Het liefst 1 met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor.

Beschermt oudere zonnebrandcrème ook nog?

De vraag is nu: kunt u oudere zonnebrandcrème, van bijvoorbeeld vorig jaar, ook nog veilig gebruiken? Het antwoord is: ja, maar de bescherming kan wel verminderen door bepaalde omstandigheden. Is de fles geopend en heeft deze enige tijd in de zon gelegen, dan is de beschermingsfactor (SPF) afgenomen. Hierdoor moet u vaker smeren om dezelfde bescherming te krijgen.

Heeft u een nog ongeopend product en heeft u dit koel en donker bewaard? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Onder deze omstandigheden blijft zonnebrandcrème zo’n 2,5 jaar houdbaar. Een goed bewaarde fles in de kast, kunt u dus met een gerust hart smeren.

Kies de juiste zonnebrandcrème

Zonnebrandcrèmes kunnen nogal verschillen in prijs en kwaliteit. De Consumentenbond test ieder jaar diverse producten en informeert consumenten over de middelen die het beste uit de test komen, of die juist meer beloven dan waarmaken. Handig ter inspiratie, maar het is natuurlijk van belang dat u een crème smeert die u fijn vindt. Iedere huid is anders en waar u een geurtje prettig kunt vinden, vindt een ander dat juist niet. Test daarom verschillende producten, om een zonnebrandcrème te vinden die bij u past. Als u er een heeft die u fijn vindt smeren en lekker vindt ruiken, zult u dit ook vaker smeren en uzelf zo het beste beschermen. Wat er allemaal in zonnebrandcrème zit, kunt u lezen op MAX Vandaag.

Wilt u weten of de stoffen in het zonnebrandproduct dat u wilt kopen, of al in huis heeft, veilig zijn? Op de website waarzitwatin.nl kunt u de ingredienten opzoeken en uitleg vinden.

Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?

(Bron: KWF, Archief, Waarzitwatin, MAX Vandaag, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie