Registeren Inloggen

Gebeld en gevraagd om BSN nummer? Dit is oplichting

Een Engelstalige dame belt onze presentatrice Elles de Bruin. Of ze misschien haar BSN nummer even wil noemen. De Fraudehelpdesk waarschuwt voor deze telefoontjes. Want werk je mee, dan word je opgelicht.

Engelse taal

De Fraudehelpdesk ontvangt eind september meerdere meldingen van mensen die zeggen dat ze worden gebeld door Engels sprekende personen. Deze bellers bellen namens de “National Police”, de politie of de “Dutch Supreme Court” of de Hoge Raad der Nederlanden. Wie opneemt, krijgt een bandje te horen.

Misbruik BSN-nummer

Wat het bandje tegen u zegt, is wisselend. Bijvoorbeeld dat iemand uw BSN-nummer misbruikt, of dat er een arrestatiebevel tegen u loopt. Ook kunnen ze zeggen dat u deelneemt aan criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen. Hierna vragen ze u om het cijfer 1 in te toetsen. Doet u dat, dan wordt u doorverbonden met een persoon.

Verificatie gegevens

Deze persoon vraagt u om uw identiteit te verifiëren aan de hand van bepaalde gegevens. Dit moet u niet doen, zegt de Fraudehelpdesk. Daarna zegt de persoon soms ook dat u uw geld moet ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Ook dit moet u volgens de Fraudehelpdesk niet doen. Doet u dit wel, dan bent u uw geld kwijt.

Hang op, klik weg

Maak nooit geld over op basis van een bericht of telefoontje maar verbreek de verbinding. En meldt uw verhaal online bij de Fraudehelpdesk. Of bel 088-7867372 op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Het blijven oplichters ben al 2x gebeld

    In een week tijd zijn mijn vrouw en ik 3x gebeld door een Engels sprekende dame, die iets riep over een BSN-nummer. Doorgegeven aan de Fraudehelpdesk.

    Helaas ben ik er wel ingetrapt. Dat had ermee te maken dat ik een telefoontje van de politie in New York verwachtte omdat ik daar recent aangifte had gedaan vanwege een verloren creditcard. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden dus. Wat ik alleen nergens duidelijk krijg is wat ze met je BSN dan kunnen doen. Die gebruik je alleen bij de overheid toch en dan zijn er nog wel wat extra checks (zoals Digid).