Registeren Inloggen

Groep Utrechters berooft tientallen senioren via datingfraude

Tientallen ouderen door het hele land zijn de afgelopen maanden het slachtoffer geworden van oplichting en beroving via datingsites en apps. De politie heeft dinsdag 5 december 8 mensen uit Utrecht opgepakt die hiervan worden verdacht. Hoe ging de groep te werk? En waar moet u op letten als u actief bent op datingsites en apps?

20 mannen slachtoffer van datingfraude

Minstens 20 mannen van 75 jaar en ouder zijn slachtoffer geworden van datingfraude. Zij denken eerder dit jaar via verschillende online datingsites en apps contact te hebben met een man of vrouw. Deze persoon doet net alsof ze voor een date willen afspreken met het slachtoffer. Van tevoren vraagt men al op slinkse wijze of het slachtoffer waardevolle spullen in huis heeft of geld. Vervolgens proberen ze bij het slachtoffer thuis af te spreken om zo de woning leeg te kunnen roven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van uiteenlopende en soms zeer heftige werkwijzen zoals het uit huis lokken van slachtoffers, drogering of zelfs vastketening. In totaal is er bij de groep mannen een bedrag van ruim 350.000 euro buitgemaakt aan geld en waardevolle spullen als sieraden en goud.

Politie in actie

De politie heeft meldingen over deze praktijken gekregen van slachtoffers uit onder meer Assen, Amsterdam, Den Bosch, Heerlen en Utrecht. Verwacht wordt dat meer mensen het slachtoffer zijn geworden van de groep. Ook het buitgemaakte bedrag ligt waarschijnlijk hoger, aldus de politie.

In het onderzoek zijn huizen doorzocht en voertuigen in beslag genomen. De politie vermeldt dat de doorzoekingen tot “zorgen over de woonsituatie van thuiswonende kinderen” leidden. Daar is melding van gedaan bij Veilig Thuis. De politie pakte dinsdag 5 december 7 verdachten op tijdens een gecoördineerde actie. De 8e verdachte zat toen al in hechtenis. De politie verwacht nog meer mensen aan te houden.

Slachtoffer geworden? U hoeft zich niet te schamen

De politie stelt dat mensen die slachtoffer zijn er mogelijk niet voor durven uitkomen en zich schamen. “Niet elk slachtoffer durft er voor uit te komen omdat ze zich misschien schamen of in een kwetsbare positie bevinden. Dit is nergens voor nodig want daders gaan bij dit soort oplichting geraffineerd te werk.” Van groot belang is dat slachtoffers van oplichting of diefstal aangifte doen bij de politie. Dan kan de politie in actie komen en daders opsporen. Daarom heeft het ook zin om van situaties die langer geleden hebben plaatsgevonden alsnog aangifte te doen. “U hoeft zich hier niet voor te schamen, de politie gaat hier professioneel mee om”, stelt Sybren van der Velden, landelijk projectleider Senioren & Veiligheid in een bericht op de site politie.nl.

Tips om oplichting via dating te voorkomen

Natuurlijk wilt u voorkomen dat u in zo’n situatie belandt. Daarom heeft de politie een aantal tips:

  • Deel geen persoonlijke informatie over geld of dure spullen.
  • Spreek een 1e keer af op een neutrale plek, zoals een café of restaurant. Oplichters proberen hier onderuit te komen en de kans is groot dat ze niet op komen dagen.
  • U kunt ook eerst een keer videobellen, of een kennis meenemen naar een eerste afspraak (die in de buurt wacht).
  • Mocht u vermoedens hebben dat u met een oplichter te maken hebt, meldt dit dan bij de beheerders van de datingsite.

Datingfraude voorkomen

Ook datingfraude komt veel voor. Hoe haalt u de rotte appels eruit? Controleer als 1e de foto van het datingprofiel. Hoe u dit kunt doen, leggen we uit in dit artikel over nepprofielen. Op deze manier kunt u zien of de profielfoto ook op andere websites gebruikt wordt. Blijf daarnaast in gesprek via de datingwebsite en niet via e-mail of Whatsapp. En praat met vrienden en familie over met wie u date. Fraudeurs proberen u namelijk te isoleren zodat u makkelijker te beïnvloeden bent. Vraagt uw minnaar om geld? Maak nooit geld over aan iemand die u nog nooit hebt ontmoet. Geef daarnaast nooit toegang tot uw persoonlijke documenten, zoals een paspoort of rijbewijs.

Zo herkent u een nepprofiel aan de foto

(Bron: Politie, ANP, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] ook wat u deelt over uw vermogen of waardevolle spullen wanneer u in gesprek bent met iemand op een datingsite. In december 2023 blijkt namelijk een groep actief die hier naar op zoek is en vervolgens mensen […]