RegisterenInloggen

Opgelicht via WhatsApp, zo voorkomt u het

Oplichters doen zich via WhatsApp voor als een goede vriend of familielid en vragen u geld over te maken. Ze doen dat op zo'n slimme manier dat veel mensen erin trappen. Lees hoe u kunt voorkomen dat een oplichter u geld aftroggelt via WhatsApp.

In deel 1 van dit artikel beschrijven we hoe u een WhatsApp-oplichter herkent. Heeft u dit nog niet gelezen, kijk dan op deze pagina. In deel twee beschrijven we 7 manieren om oplichting via WhatsApp te voorkomen.

Zo voorkomt u dat u wordt opgelicht

1) Controleer het onbekende telefoonnummer

Als iemand niet opneemt, weet je niet zeker of je te maken hebt met een vriend of familielid. Bel vrienden van die zogenaamde goede vriend of zij ook op de hoogte zijn van het nieuwe nummer. Zo niet, dan is er waarschijnlijk sprake van fraude.

2) Bel het bekende telefoonnummer

En de allerbelangrijkste tip: bel het nummer dat bij je bekend was, dus het oude nummer. Of stuur een sms of app naar dat nummer. Als er sprake is van fraude dat heeft jouw bekende zijn oude nummer gewoon nog.

3) Controleer andere kanalen

Als bellen niet lukt, stuur via andere bij jou bekende kanalen een berichtje. Dat kan een bericht via Messenger zijn of een email.

4) Geheime vraag

De oplichter weet misschien een hoop van u, maar niet alles. Om te checken of u echt te maken hebt met uw familielid of goed vriend, vraag hem of haar dan iets waarvan u zeker weet dat zij het alleen weten. Geen geboortedatum, want de geoefende oplichter heeft dit soort gegevens vaak wel paraat. Stel bijvoorbeeld een vraag over iets wat jullie onlangs hebben gedaan of besproken.

5) Persoonlijke gegevens niet op internet

Wees zuinig met persoonlijke gegevens. Denk aan uw telefoonnummer, mailadres, geboortedatum of adres. Wees voorzichtig als u dit soort gegevens op internet plaatst. Controleer bijvoorbeeld eerst de privacy-instellingen van het platform waarop u informatie achterlaat.

6) Maak niets over

Geef nooit informatie aan iemand met een onbekend nummer, ook al denk je dat het een bekende is. Je moet eerst zeker weten dat degene ook is wie hij of zij is. En, maak al helemaal geen geld over.

7) Gebruik tikkie niet zomaar

Betalen via tikkie of een betaalverzoek is veilig als u zeker weet dat degene aan wie u geld overmaakt, ook echt degene is voor wie die zich uitgeeft. Als u twijfelt, maak dan geld over naar de rekeningnummers van familie of vrienden die u al kent, of opgeslagen heeft in uw bankomgeving.

oplichting whatsapp

Toch opgelicht en dan?

Doe aangifte bij de politie. Zonder aangifte kunnen banken geen informatie geven van rekeninghouders die mensen oplichten via WhatsApp. Pas na de aangifte kan de politie een onderzoek opstarten.

Stel uw bank op de hoogte. Misschien kan die geld terughalen van de bankrekening van de fraudeur. Uw bank zal daarvoor contact opnemen met de bank van de oplichter. Uw bank kan u ook vertellen of zij (een deel van) de schade vergoeden. Bij WhatsApp-fraude is die kans klein. De hoofdregel is dat u zelf verantwoordelijk bent voor naar wie u geld over maakt.

Verder lezen

Bekijk ook deze video over Violet Falkenburg die voor duizenden euro’s werd opgelicht via WhatsApp. De oplichter deed alsof hij haar dochter was.

 

(Bron: iCulture)

  • oplichting

Geef een reactie