Registeren Inloggen

Pas op voor malafide klusjesmannen uit Groot-Brittannië

De zomer staat voor de deur, dé periode waarin weer volop geklust gaat worden aan en rondom het huis. Dat betekent ook dat de zogenoemde Ierse Travellers, malafide klusjesmannen, weer zullen proberen hun slag te slaan. Zij hebben het vooral voorzien op het geld van oudere mensen. Met onderstaande informatie en tips kunt u de kans om slachtoffer te worden van hun praktijken tot een minimum beperken.

Ierse Travellers zijn malafide aannemers en klusjesmannen, die afkomstig zijn uit Groot Brittannië en Ierland. Ze benaderen mensen in de buurt van de woning of bellen aan en proberen hun slachtoffers er vervolgens van te overtuigen dat er een probleem met het huis is dat zij kunnen verhelpen, mits er een hoge aanbetaling wordt gedaan. Sommige van deze problemen veinzen zij zelf, door bijvoorbeeld een muur nat te spuiten zodat het lijkt of er lekkage is.

Als iemand op hun aanbod ingaat, ontstaat er vaak overlast en criminele gedrag. Dit uit zich vooral in het maken van onduidelijke afspraken, het rekenen van veel te hoge tarieven voor klussen in en rondom het huis, intimidatie en afpersing. Meestal worden de klussen waarvoor zij zijn aangenomen half of helemaal niet gedaan.

Oudere, kwetsbare mensen zijn de favoriete slachtoffers van deze zogenaamde klusjesmannen. De financiële schade die zij oplopen varieert van enkele honderden euro’s tot tienduizenden euro’s, in enkele gevallen zelfs meer dan 200.000. Ze zijn in heel Europa actief, dus ook in Nederland. Met name in de omgeving van Amsterdam en Den Haag worden zij vaak gezien. Deze groep mensen leidt een rondreizend bestaan. Ze gaan van de ene naar de andere plaats en hebben geen vaste verblijfplaats. Het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen tegen deze internationaal opererende mobiele bendes.

Hoe kunt u ze herkennen?

Allereerst vallen zij op omdat zij hun slachtoffers benaderen in het Engels, soms met Schots of Iers accent. Verder maken zij gebruik van schuilnamen en is hun gedrag grillig. De ene keer is de toon heel vriendelijk, andere keren zijn ze erg opdringerig en intimideren ze hun slachtoffers. Ze dragen werkkleding en hebben vaak spullen bij zich die doen vermoeden dat zij bouwvakkers zijn.

Preventietips

  • Als u op straat of bij uw woning in het Engels door klusjesmannen wordt aangesproken, ga dan niet in op de voorstellen die deze mannen doen en laat u niet ompraten.
  • Als u bepaalde werkzaamheden wilt laten doen aan uw huis, zoek dan zelf naar de juiste vakmensen en doe dat altijd op uw eigen initiatief.
  • Ziet u malafide klusjesmannen in de wijk? Neem dan contact op met de politie. U trapt er misschien niet in, maar een van uw buren misschien wel.
  • Neem ook contact op met de politie als u zich bedreigd voelt door de klusjesmannen. Zij kunnen erg opdringerig en intimiderend zijn.
  • Als u toch zelf slachtoffer bent geworden van dit soort praktijken, doe dan altijd aangifte en verzamel zo veel mogelijk informatie. Hebben de travellers bijvoorbeeld een telefoonnummer gegeven, een bon achtergelaten of ets aangeraakt of vastgepakt in de woning? Laat het voorwerp staan, raak het niet aan en meld dit bij het doen van aangifte. Het kan dan zijn dat er vingerafdrukken zijn achtergelaten, waardoor de politie een sporenonderzoek kan starten.

(BRON: MAX Vandaag)

Geef een reactie