Registeren Inloggen

Pas op voor levensechte papieren phishing-brief, zogenaamd van ING

Phishingmailtjes zijn vaak vrij makkelijk te herkennen. Er staan spelfouten in, het mailadres van de afzender is vreemd en sowieso gebruiken banken voor belangrijke zaken meestal papieren post of een goed beveiligde bank-app. De volgende oplichtingtruc in omloop is daarom verraderlijk. Een papieren brief in ING-envelop, nauwelijks van echt te onderscheiden.

Brief net echt

Het programma Opgelicht?! van AVROTROS maakt melding van deze truc. Op hun website staan foto’s van de brief die de oplichter verstuurd heeft. Het briefpapier lijkt precies op dat van ING, en ook de envelop is bedrukt met het ING-logo. Er wordt verwezen naar de echte klantenservice van ING, en de oplichter noemt de volledige naam en het adres van de ontvanger.

Vertrouwen winnen

Extra bedrieglijk is de tekst in de brief. De oplichter probeert vertrouwen te winnen door eerst te waarschuwen voor phishing. Omdat er zoveel cybercriminelen actief zijn “verplicht ING het gebruik van een nieuwe betaalpas”. De bank wil zogenaamd de kans op fraude minimaliseren, en daarom moet de lezer zijn of haar oude pas door midden geknipt opsturen. De oplichter stelt de ontvanger ook gerust door te melden dat hij of zij verzekerd is tegen fraude, “ING vergoedt dit ten alle tijden”.

De eerste leugen

Dit is tegelijk de eerste zin waaraan we zien dat deze brief komt van een oplichter. ING vergoedt fraude lang niet altijd, zoals we van volgers van Meldpunt maar vaak genoeg horen. De bank vindt dat klanten een eigen verantwoordelijkheid hebben om hun bankgegevens niet met anderen te delen.

Wachtwoord Mijn ING

En dit is direct het tweede kenmerk van de brief waardoor we oplichting herkennen. Bijgevoegd is een formulier waarin de oplichter vraagt naar uw gebruikersnaam van Mijn ING, uw wachtwoord, en uw pincode. Banken vragen nooit om wachtwoorden of pincodes. Oplichters doen dat wel. Banken willen ook nooit dat u uw bankpas opstuurt. Oplichters willen dat wel.

Vaag adres

Het aantal spelfouten valt in deze brief mee, al zou een professional het taalgebruik herkennen als amateuristisch. Opvallender is het adres waar de bankpas en de inloggegevens heengestuurd moeten worden. Wie de Dreef 151 in Den Haag intikt op Google Maps vindt zeker geen ING-kantoor.

Phishing herkennen

Wie trouw consumentenprogramma’s en -sites volgt, zal deze brief dus herkennen als phishing. Maar deze gebeurtenis waarschuwt ons wel om alert te blijven. Lees zo nu en dan weer onze artikelen over het herkennen van de verschillende manieren van oplichting door.

Bron: Opgelicht?!

Geef een reactie

Reacties (5)

  Hoi. Ik ben ake. Ik vroeg me af ivm de oplichtingspraktijken dat banken ook nog eens dubbele controle kunnen geven. Bv stel ik moet een cent betalen op een nep site. En ze hebben op een linke manier mijn code kunnen bemachtigen dan was het goed om via je telefoon een bevestiging te krijgen met het bedrag wat er in werkelijkheid van je rekening gaat worden afgeschreven. En dan kun je dat bevestigen of niet. En wanneer je een bedrag moet betalen je een of meerder dagen de tijd hebt voordat het bedrag van je rekening wordt afgeschreven zodat je bij onraad de bank kunt informeren. En als je geld wil pinnen via een automaat. Dat je eerst via je telefoon via een code je bank kunt i formeren dat je dat bedrag uit de pinautomaat gaat halen. Dan kun je iemands pasje wel stelen maar niets meer pinnen. Of niet meer pinnen dan het bedrag wat je van plan was te pinnen. Misschien dat het een extra service van de bank kan worden in een aanvullend pakket.

   Beste Abe,

   Natuurlijk doet ING dat NIET.
   Wat ING wel doet?
   Zie;
   ING gaat het doorberekenen als u een ‘dure klant’ bentma 13 jul 2020

   Klanten van ING die een gezamenlijke rekening hebben, vaker geld opnemen of storten dan gemiddeld of die in het buitenland wonen, moeten meer voor hun rekening gaan betalen. Deze m…

   Maar vraag als klant niet om extra veiligheid voor uw centjes……

   Niet het onderwerp.

  Goed dat u hier aandacht aanbesteedt.
  ING waarschuwt haar klanten nl.NIET voor dit nieuwe phising fenomeen.

  Maar ik ben gewaarschuwd/alert.

  Bedankt

  Ik heb hem gisteren ook ontvangen. Nu met retour adres Beresteinlaan 49, Den Haag. De oplichters moeten dus toegang hebben tot het postsorteerstation voor Den Haag.