Registeren Inloggen

Teun verliest 494 duizend euro door CFD-belegging

De 76-jarige Teun raakt verzeild in een belegging die hij niet begrijpt. Binnen 4 weken verliest hij 494 duizend euro, bijna al zijn spaargeld. Het is een voorbeeld van een belegging in een zeer riskant financieel product, een CFD. Gedupeerden en PvdA Tweed kamerlid Henk Nijboer willen zo snel mogelijk een verbod op CFD’s.

Gelokt door hoge winst

Februari dit jaar ziet Teun een advertentie op Youtube van beleggingsplatform ETFinance. Het klinkt als een veelbelovende belegging: Hij kan 30 keer het bedrag verdienen dat hij inzet. Teun stort 465 euro aan het bedrijf dat op Cyprus is gevestigd. Dan wordt hij gebeld door een Nederlands sprekende tussenpersoon, Johannes B. Hij weet Teun over te halen 1 ton te storten. Teun krijgt een speciale account en een contract met ETFinance.

Veel stortingen via de Rabobank

De eerste storting aan ETFinance probeert Teun via de ASN Bank te doen. Maar die bank weigert de transactie uit te voeren. Aanleiding daarvoor was de rekening waarop het overgemaakt moest worden, laat een woordvoerder ons weten. Johannes B. geeft Teun het advies om het via de Rabobank te proberen. En dat lukt wel. Al snel krijgt Teun het advies meer geld te storten. In maart stort hij op één dag zelfs 9 keer een bedrag van 30 duizend euro. Volgens de Rabobank is er geen aanleiding om hierbij in te grijpen. De bedragen overschrijden de limiet niet, stelt de bank aan Teun later.

Zeer riskante belegging

Teun belegt zijn geld in zogenoemde CFD’s. Dat staat voor Contract For Difference. Een CFD is een belegging waarmee gespeculeerd kan worden op een koersstijging of-daling van een onderliggend product.  Die producten kunnen grondstoffen, valuta of bijvoorbeeld cryptomunten zijn. CFD’s zijn hefboomproducten. Je kan door de hefboom meer dan je inleg verliezen. De Autoriteit Financiële Markten, de AFM, beschouwt CFD’s als zeer riskante financiële producten.

Stap voor stap meer inleg

Maar Teun weet daar niet van. De 76-jarige gepensioneerde man heeft al zijn geld gestort. Hij denkt in olie, valuta en grote bedrijven zoals Amazon te hebben geïnvesteerd. Hij wordt om de haverklap gebeld door Johannes B. Teun moet geld bijstorten, anders kan zijn handelspositie in gevaar lopen en zal hij groot verlies gaan lijden, zegt de tussenpersoon. Teun verhoogt stap voor stap zijn inzet, tot maar liefst 522.335 euro. Een enorm bedrag.

Oplichting

Na enkele weken ziet hij op zijn account dat er nog maar 35 duizend over is van zijn inleg. Teun verliest 494 duizend euro. Zijn tussenpersoon vraagt vervolgens of hij nog kennissen heeft die kunnen investeren bij ETFinance. Op dat moment is bij Teun de grens bereikt en stopt hij met het beleggingsbedrijf. Hij realiseert zich dat hij is opgelicht.

Teun wil zijn geld terug

Op 20 maart doet hij aangifte bij de politie. Teun vraagt ook aandacht voor zijn zaak bij de AFM en Financieel Klachteninstituut Kifid. Die kunnen helaas niets voor hem doen. Hij spant met beleggingsadvocaat Marius Hupkes een rechtszaak aan tegen Magnum FX, het moederbedrijf van ETFinance. Dat biedt hem een schikking aan, waarmee hij een deel van zijn verlies zou terugkrijgen, maar Teun wil “geen deals sluiten met criminelen”. Hij wil gewoon zijn geld terug en gaat door met de rechtszaak.

Gedupeerden boeken succes

De aanbieders van CFD’s zijn in principe legale bedrijven die vaak op Cyprus gevestigd zijn en die daar een handelsvergunning hebben. De afgelopen maanden is een aantal gedupeerden van dit soort beleggingsbedrijven naar de rechter gegaan. Met succes. In 5 vonnissen zijn de beleggingscontracten ongeldig verklaard. De bedrijven uit Cyprus moeten de inleg van klanten terugbetalen.

Snel ingrijpen door minister nodig

Maar er is veel meer actie tegen dit soort beleggingen nodig, stelt PvdA Tweed kamerlid Henk Nijboer.  “Wat mij betreft worden die producten zo spoedig mogelijk verboden als belegging. Kwetsbare mensen worden de dupe van foute aanbieders. Ik ga dit aan de orde stellen bij minister Hoekstra, die moet nationaal en Europees ingrijpen,” zegt Nijboer tegen Meldpunt. Hij gaat over de kwestie Tweede Kamervragen stellen aan demissionair minister Hoekstra.

Campagne beleggingsfraude

De AFM waarschuwt voor een toename van beleggingsfraude en is deze week een nieuwe campagne gestart. De schade door dubieuze beleggingen is dit jaar met 30 procent toegenomen ten opzichte van 2020. Hoofd toezicht bij de AFM, Jan Boerboom, geeft in bovenstaande video uitleg over de nieuwe campagne van de AFM en de Fraudehelpdesk. Beleggingsadvocaat Marius Hupkes licht de rechtszaken van gedupeerden toe.

Het vervolg: Gerechtigheid voor slachtoffer?

Wat is er sinds de uitzending gebeurd? Meldpunt is sinds de uitzending in oktober 2021 de zaak van Teun blijven volgen. Hieronder kunt u lezen hoe het is afgelopen. Deze update dateert van 4 november 2022.

Rechtszaak tegen MagnumFX

Slachtoffer Teun neemt advocaat Marius Hupkes, gespecialiseerd in fraudezaken met crypto, in de arm. Ze spannen een rechtszaak aan tegen MagnumFX, het moederbedrijf van ETFinance. Halverwege ontdekt de advocaat van Teun dat het bedrijf een bankrekening in Duitsland heeft, waar ze beslag op laten leggen. De rekening blijkt echter leeg te zijn. Voor een ander slachtoffer werd tegelijkertijd beslag gelegd op een ander rekeningnummer, waar wel geld op stond. Onder druk van deze acties wilde de tegenpartij onderhandelen. Daar is een schikking uitgekomen voor een hele groep slachtoffers. Teun had de grootste schade door een CFD-belegging. Zijn zaak wordt geschikt op 320.000 euro. De broker wilde dat in 2 termijnen terug betalen. Daarvan is er uiteindelijk maar 1 betaald. De andere 160.000 euro laat op zich wachten.

Toezichthouders leggen malafide bedrijven aan banden

Dat komt mede doordat de AFM een samenwerking is aangegaan met de Cypriotische toezichthouder CySEC. Zij richtten zich samen op de aanpak van malafide, op Cyprus gevestigde beleggingsonderneming met een Europees paspoort. De ondernemingen waren sinds 2019 ook actief in Nederland en benadeelden consumenten via nepadvertenties en handel in complexe financiële producten (CFD’s). De vergunningen van een aantal van deze malafide bedrijven zijn ingetrokken.

Door ingetrokken vergunning kans op geld terug kleiner

Door de intrekking van die vergunningen, zijn de bedrijven opgehouden te bestaan. De kas van zo’n bedrijf is dan snel leeg. Mogelijk vist Teun hierdoor achter het net. Maar hij geeft niet op. Zijn advocaat bereidt vervolgstappen voor. Via verschillende procedures willen ze proberen de eigenaar achter het bedrijf persoonlijk aansprakelijk te stellen. Zo wil hij de overige 160.000 euro van zijn CFD-belegging zien terug te krijgen.

Wees alert bij online CFD-beleggingen

De AFM waarschuwt met deze tips nog steeds voor beleggingen in crypto. De kans dat u uw geld kwijt raakt als u belegt in CFD’s is groot. Let dus goed op waarin u investeert. Beschikt u niet over de juiste kennis, doe het dan niet.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Is dit net zo iets als dit? https://thehyperfund.com/

    Goede vrienden doen dit, wij vertrouwen het niet. Met een inleg van 300 euro kan dit in een paar jaar 33.000 euro worden… Ik heb geen 300 euro

    Sneu voor Teun.
    Maar waarom beleggen en voor wie op deze leeftijd? Teun heeft zeker nooit genoeg en denkt dat hij 120 wordt. Jammer voor zijn nabestaanden t.z.t en de ook voor de belastingdienst.