Registeren Inloggen

VIDEO: Criminelen jagen op miljarden op bankrekeningen senioren

Criminelen bellen Ursula Langeveld met de vraag of zij haar geld wil beleggen. Ze stapt in met een bedrag van 250 euro. Tenminste, dat denkt ze. De criminelen installeren een programma op haar computer waardoor ze 100.000 euro van haar kunnen stelen. Moet haar bank dit gestolen geld vergoeden?

Perfect Engels

Zaterdag 20 oktober 2018 wordt Ursula Langeveld gebeld door een perfect Engels sprekende vrouw. Deze vrouw noemt zichzelf Kate Lombardi en vertelt dat ze beleggingsmakelaar is en een bedrijf heeft dat Get Financial heet. Ze spreekt op een amicale wijze met Langeveld en vraagt of ze geïnteresseerd is om geld te beleggen. Langeveld wil wel eens wat met beleggingen gaan doen, maar heeft er niet echt verstand van. Dus stapt ze in voor een laag bedrag van 250 euro.

Inbraak op laptop

De ‘aardige’ Kate Lombardi stuurt Ursula Langeveld een mail met een link naar een website. Hier vindt ze allerlei informatie over de beleggingen. Als ze op een icoontje klikt op de website van Getfinancial.com, kan Kate Lombardi met haar meekijken en haar helpen met haar belegging. Met het aanklikken van dat icoontje installeert Langeveld het programma Anydesk op haar laptop. Door het installeren kan Getfinancial de computer op afstand bedienen. In een mum van tijd staat er een Ideal-betaling klaar. Deze moet Langeveld zelf met haar pasje en ABN-kaartlezer goedkeuren. Op 31 oktober 2018 geeft Langeveld toestemming om nog een bedrag van haar rekening te laten schrijven, namelijk 4.737 euro. Ook dit bedrag keurt ze goed met haar kaartlezer.

oplichting get financial

Pensioen verdwenen

Op 8 november 2018 valt het papieren afschrift van de bank op de mat en ontdekt Ursula dat er maar liefst meer dan 100.000 euro van haar rekening is overgemaakt naar onbekende Duitse rekeningen. Haar gespaarde pensioen is in 9 dagen verdwenen.

Verborgen transacties

Langeveld schakelt Meldpunt in, en wij brengen haar laptop naar Jornt van der Wiel, een internetcriminaliteit-expert van Kaspersky Lab. Hij ondekt dat er op de dagen van de transacties is ingelogd vanuit Engeland. Hij ontdekt ook het ‘meekijkprogramma’ Anydesk op haar laptop waarmee de criminelen toegang hadden tot de laptop van Langeveld. Met de echte betalingen die ze gedaan heeft zijn er waarschijnlijk meerdere verborgen transacties doorgevoerd.

Zorgplicht ABN AMRO

Mevrouw Langeveld schakelt een advocaat in, mr. Marius Hupkes. Hij is gespecialiseerd in dit soort fraude. Hupkes gaat ABN AMRO dagvaarden omdat hij vindt dat de bank niet aan haar zorgplicht heeft voldaan. De bank had moeten opmerken dat meerdere keren grote bedragen van de bankrekening verdwenen. Ook vindt Hupkes dat de bank moest waarschuwen voor deze nieuwe vorm van fraude.

Eigen schuld

Mevrouw Langeveld belt met de bank. Die zegt dat het haar eigen schuld is. Ze is onzorgvuldig geweest omdat ze zelf mensen toegang verschaft tot haar computer. De bank keert niets uit.

Voorkomen

Deze vorm van oplichting komt vaker voor. In dit artikel geven we u tips om te zorgen dat het geld op uw spaarrekening veilig blijft.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Jammer voor mevr. Ik vindt nog steeds dat je ouderen op een bepaalde leeftijd niet meer achter de pc moet zetten. Ouderen zijn te risicovol om mee te gaan in zulke praktijken van bedriegerij van geld stelen via mobiel en internetbankieren. Als je de mensen niet meer achter de pc zet heb je meer kans dat zulke dingen niet gebeuren. Ouderen zijn niet meer allert genoeg om op een goede veilige manier te internetten via de mobiel of de pc. Dus laat ouderen op een bepaalde leeftijd niet meer achter de pc of mobiel internet dan voorkom je al een hoop ellende. Voor ouderen zou gewoon het oude systeem toegankelijk moeten blijven. Ik ben totaal geen voorstander om ouderen bekend te laten maken met internet en internetbankieren. Ouderen zijn geen jongeren en daar moet je rekening mee houden. Dat kan de hele wereld wel voor internet zijn maar er zijn genoeg mensen ouderen die totaal niet goed er in mee kunnen komen gezien hun allertheid en makkelijk te beïnvloeden zijn. Emma

    Ik vind het commentaar van Zwartjes totaal idioot. Waarom deze opmerking. Heel veel ouderen zijn mans genoeg om hun zaken zelf te regelen. Dit is weer een typisch Nederlandse opmerking. Als er iets fout gaat meteen maar de hele zaak blokkeren. Ik durf me met Zwartjes te meten als het gaat om kennis en vaardigheden op een computer. En ik ben zeker niet de enige. Door het steeds verder automatiseren van Nederland is de behoefte onder ouderen juist groot om nog steeds hun eigen zaken te regelen en niet afhankelijk te worden van anderen aan wie hun hele hebben en houden moet worden blootgelegd. Zelfstandigheid wordt overal gepreekt en dan zou nu Zwartjes even aangeven dat we meer afhankelijk moeten worden om onze privé zaken te regelen. Wat een arrogantie.