Registeren Inloggen

VIDEO: Elles wordt bijna opgelicht via WhatsApp

Fraude via WhatsApp groeit explosief. Criminelen gebruiken de telefonische berichtendienst steeds vaker om u op slinkse wijze geld af te troggelen. Onze presentator Elles is al twee keer benaderd. Dit is een probleem, want de schade van deze soort oplichting is groot.

Criminelen weten u te vinden

In de eerste twee maanden van 2020 krijgt de Fraudehelpdesk bijna 1100 meldingen binnen. Die komen van mensen die via WhatsApp door een fraudeur zijn benaderd.  Daarvan trappen 118 mensen val. Gemiddeld raken zij bijna 3.000 euro kwijt. In heel 2019 worden 353 mensen opgelicht. En in 2018 zijn dat er 142. Dus neemt de fraude flink toe.

Polly is 3.000 euro kwijt

Polly Blok krijgt eind 2019 via WhatsApp een bericht van haar dochter Milou. Die heeft een nieuw nummer en vraagt via de online berichtendienst om geld. Mevrouw Blok springt gelijk voor haar dochter in de bres en maakt zo’n 3.000 euro over. Maar als de echte Milou haar later belt, blijkt dat mevrouw is opgelicht.

Ook Elles wordt benaderd

Elles zit in de trein als ze  via WhatsApp door haar ‘dochter’ wordt benaderd. Als presentatrice van Meldpunt herkent ze de fraude direct. Ze gaat met haar zogenaamde dochter in gesprek en achterhaalt het bankrekeningnummer waar ze geld naar toe over moet maken. Daarna zegt Elles dat ze de boel niet vertrouwd. “Dit is WhatsApp-fraude.” appt ze naar de oplichter. Hierna verwijdert deze persoon alle berichten.

Banken reageren verschillend

Met de gegevens van de fraudeur in de hand, belt Elles naar de bank, politie en de Fraudehelpdesk. Zowel de bank als de politie nemen haar tip niet aan. De Fraudehelpdesk kan niet veel met de melding behalve registeren.  We doen een steekproef en bellen meerdere keren met diverse banken. De reacties van de klantmedewerkers zijn verschillend. Zo verwijs de ene bank naar de politie, de ander naar de bank van de fraudeur en een derde wil de melding wel aannemen.

Reactie banken en politie

In de studio reageren Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland en Fred Ootes van afdeling Cybercrime van de politie. Wilt u weten wat u moet doen als u benaderd bent door een fraudeur? Lees dan dit artikel.

Geef een reactie