Registeren Inloggen

100.000 euro verdwenen door misbruik van vertrouwen. Dit kunt u doen in zo’n geval

Het zal u maar gebeuren, dat u 25 jaar spaart, en dat al uw spaargeld van 100.000 euro in 1 keer verdwenen is. Het overkomt een echtpaar in Brummen. Een financieel adviseur maakt misbruik van hun vertrouwen. Hij belegt het geld zogenaamd veilig, maar hij zet het op zijn eigen bankrekening. De man is nu veroordeeld door de rechter. Lees hier wat u kunt doen als dit u overkomt.

Ouderwetse oplichting door eerst vertrouwen te winnen

Het is een klassiek geval van oplichting. Ouder stel kent een financieel adviseur, die hen in zijn vorige baan bij een als betrouwbaar bekend staand adviesbureau goed heeft bijgestaan. Logisch dat ze hem vertrouwen en om zijn diensten vragen voor een veilige belegging van hun 100.000 euro spaargeld, waar ze een kwart eeuw hard voor gewerkt hebben.

Het is alsof ze in een ouderwetse Agatha Christie detective belanden of een kort verhaal van Roald Dahl. Het loopt goed mis. Weg is het geld. De 60-jarige man sluist het geld naar zijn eigen rekening voor eigen gebruik. Als de slachtoffers naar het geld vragen, liegt hij dat een criminele organisatie het geld heeft ingepikt. Maar het stel laat het er niet bij zitten.

Veroordeling voor oplichting

De zaak komt voor de rechter. De rechtbank in Arnhem (26 oktober 2023) veroordeelt de man uit de gemeente Hof van Twente tot de maximale taakstraf van 240 uur. Ook volgt er een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden voor oplichting. Daarbovenop volgt nog een veroordeling vanwege het witwassen van geld. Hij moet het gestolen bedrag van 100.000 euro aan de slachtoffers terugbetalen.

Misbruik van vertrouwen

Hoe kan zoiets gebeuren, vraagt u zich misschien af. De slachtoffers verkeren al die tijd in de veronderstelling dat ze de adviseur die ze nog kennen als bonafide kunnen vertrouwen. De man, die gebukt gaat onder psychische beperkingen, blijkt op de zitting een blanco strafblad te hebben. Dus dat misbruik van vertrouwen kan het stel niet zien aankomen.

Bij de strafbepaling wordt dat allemaal meegewogen. De dader krijgt de maximale taakstraf van 240 uur opgelegd plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Dat moet voldoende zijn om herhaling te voorkomen. Ook moet hij het volledige bedrag – 100.000 euro – terugbetalen aan het gedupeerde echtpaar uit Brummen.

Andere vergelijkbare gevallen

Meldpunt brengt wel vaker dergelijke zaken onder de aandacht. In veel gevallen gaat het dan om een volmacht waar bewust fout mee wordt omgesprongen. Dat gebeurt bijvoorbeeld na het opstellen van een levenstestament. Dat is een testament bedoeld voor zaken die tijdens uw leven spelen, maar waar u zelf niet meer toe in staat bent. Dat betreft van alles van financiële tot medische zaken.

Misbruik van het vertrouwen door de gevolmachtigde is ook zo’n klassiek geval van oplichting, waar Agatha Christie in haar boeken wel raad mee zou hebben geweten. De boekhouder die het vermogen van een oudere dame laat verdampen door crypto’s is textbook Christie en anders wel de zaak van Teun Bil, die 494.000 euro verliest door een riskante belegging. Dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Valt dit te voorkomen? Wat kunt u doen?

Of dit te voorkomen valt, hangt ook af van hoe goedgelovig u bent. Sommige mensen trappen in elke val, anderen die wat achterdochtiger van aard zijn juist weer niet. Maar dit betekent niet dat u niemand meer moet gaan vertrouwen. Zo is het nu ook weer niet. Maar een beetje oplettendheid is in deze tijden, met vooral veel cyberfraude (oplichting via het internet) kan natuurlijk nooit kwaad. Whatsappfraude, bankfraude, BEC-fraude, phishing, de vele variaties zijn schier eindeloos. De angst voor online fraude is groot. Maar liefst 71 procent van de ouderen is er bang voor.

Tegelijkertijd is het nergens voor nodig om u ervoor te schamen als u toch in de val bent gelopen. Laat de criminelen zich maar lopen schamen, vinden ze bij de Fraudehelpdesk, waar u terecht kunt met uw meldingen achteraf. Maar stel dat u vooraf een zaakje niet vertrouwt, kom dan ook in actie door de politie in te schakelen of het bij een instantie te melden. Er is ook de speciale website Meld.nl in het leven geroepen. Daar kunt u alle vormen van oplichting melden, van babbeltrucs tot identiteitsfraude.

Elk vermoeden van misbruik van vertrouwen vraagt om een reactie. Gaat het mis met genoemde volmacht? Onderneem dan direct actie. Wacht niet, maar trek via de notaris uw volmacht in. Neem een advocaat in de arm. Die kan u helpen om uw geld terug te vorderen van de oplichter(s).

(Bron: Rechtspraak, archief, Fraudehelpdesk, Politie, Meld.nl. Foto: Shutterstock)

Boekhouder laat vermogen oudere dame verdampen door crypto’s

Geef een reactie