Registeren Inloggen

VIDEO: Oplichter doet zich voor als familie via WhatsApp

Oud-presentatrice Violet Falkenburg maakt 7500 euro over naar een fraudeur die zich via WhatsApp voordoet als haar 37-jarige dochter Hanna. “Dit soort oplichters verdiepen zich in jouw persoonlijke leven”, legt MAX Ombudsman Rogier de Haan uit. “Ze weten wie je kinderen zijn en zelfs hoe je met ze communiceert.”

Ook Richard Oprins van de Rabobank is te gast in de studio van Meldpunt. Hij legt uit hoe de bank omgaat met dit soort fraude. Krijg je nog iets vergoed? Violet vertelt haar hele verhaal in de video hierboven.

Verder lezen

“Dat ik ‘schat’ heb gezegd tegen die oplichter doet pijn in mijn maag”
Hieraan herkent u een WhatsApp-oplichter
Politie waarschuwt: let op WhapsApp-fraude met verificatiecode

Geef een reactie

Reacties (3)

    Wij hebben hetzelfde meegemaakt als Violet .
    Aangifte gedaan en wat gebeurt er verdachte opgepakt en weer vrijgelaten.
    Gebrek aan bewijs kregen we tehoren.
    Toen een art 12 gestart en nog niets van gehoord

    Groeten jac en jeanne

    Ook mij is dit overkomen, aangifte gedaan bij de politie maar tot op heden niets meer van gehoord.
    Zeer teleurstellend en ik ben zeer bedroefd.

    Binnen tien minuten nadat mijn vrouw het geld naar “haar dochter” heeft overgemaakt, proberen wij contact op te nemen met de Rabobank, waar wij meer dan 15 minuten in de wacht staan. Ondertussen gaan de chat met de oplichter(s) gewoon door. Als zij dan eindelijk contact heeft met de Rabobank, wordt gezegd dat ze er zeer op tijd bij is en of ze de chat gaande wil houden, zodat een collega van degene die aan de telefoon zit contact kan opnemen met de ABN-AMRO om tot actie over te gaan. Hierna wordt het gesprek met de bank afgerond, want verder kan men niets doen…

    Hierna wordt de politie gebeld, en ondertussen gaan de chat tussen mijn partner en de oplichter(s) nog steeds gewoon door. De politie noteert het nummer en een afspraak om aangifte te doen wordt gemaakt. Ondertussen bloed het gesprek in de chat dood en blijven wij na het gesprek met de politie verschrikkelijk boos (en verdrietig) achter.

    Bij de aangifte een paar dagen later, wordt gezegd dat als de banken inderdaad direct actie hebben ondernomen en het geld geblokkeerd hebben, er grote kans is dat het geld met deze aangifte die we daarna netjes bij de bank inleveren op den duur (“Het zal niet direct volgende week zijn mevrouw”) teruggestort zal worden.

    Ruim drie weken later, wanneer mijn partner zelf de Rabobank opbelt, wordt haar eerst gezegd dat het dossier nog niet gesloten is en dat zij daarom nog niets van de Rabobank heeft gehoord. Diezelfde middag echter wordt ze teruggebeld met het verhaal dat het geld weg is… Weg? Ja, de persoon heeft het gehele bedrag opgenomen, nadat hij/zij schijnbaar aan de ABN AMRO heeft verteld zelf slachtoffer te zijn geweest van oplichting.

    WAT, hoe is dit mogelijk??? Binnen twintig minuten na de oplichting is er een melding gemaakt bij de eigen bank (Rabobank) en deze zou direct contact hebben opgenomen met de bank van de oplichter(s) (ABN-AMRO), waarna overboekingen geblokkeerd zouden worden? Er loopt een onderzoek én er is een officiële aangifte (inclusief bewijsstukken) gedaan bij de politie, en toch mag deze persoon schijnbaar van de ABN AMRO het buitgemaakte bedrag opnemen???

    En er is niemand die vanaf dat moment nog iets voor je kan doen… In contact met de ABN AMRO wordt er al snel gewezen op geheimhouding en weer terugverwezen naar de eigen bank. Te walgelijk voor woorden… We hebben toch de complete chat, het rekeningnummer en de naam van degene waar het geld naar over is gemaakt, zelfs een email adres gekoppeld aan het telefoonnummer waarmee gebeld is en de officiële aangiftes bij de bank én de politie?

    De echtheid van de app en de manier waarop oplichters nu inbreken in je privé leven is gewoon eng.
    Maar het feit dat de banken zo een ondersteundende rol spelen en de belangen behartigen van de oplichters met “geheimhouding” is niet te geloven!
    Maar het loont schijnbaar en het maakt dus niet uit hoe snel je er ook als gedupeerde bij bent…

    Bedankt voor het lezen, dit wilde ik “graag” met u delen.
    Hartelijke groet,

    Pascal