Registeren Inloggen

VIDEO: Pas op voor schimmige goede doelen

De stichting Lach met een kind haalt geld op door wenskaarten te verkopen aan de deur. Maar gaat het ingezamelde geld wel echt naar het goede doel? Meldpunt vermoedt fraude en zoekt de zaak uit.

Zit u net te eten, staat er een collectant van een goed doel voor de deur. Tegenwoordig wordt er niet alleen om geld gevraagd maar kunt u ook wenskaarten, kalenders of stroopwafels kopen voor het goede doel. Maar komt de opbrengst wel op de juiste plek terecht?

In deze video onderzoeken wij Stichting Lach met een Kind. Deze organisatie verkoopt wenskaarten aan de deur waarvan de opbrengst naar zieke kinderen zou gaan. Map van der Wilden van het Centraal Bureau Fondsenwerving waarschuwt voor dit soort schimmige goede doelen. Advocaat Leonie Keet vertelt over de juridische kant van de zaak. Ze adviseert bij verdenking van oplichting om aangifte te doen bij de politie of de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD).

Nog beter is om oplichting te voorkomen. Lees in dit artikel hoe u zelf kunt zien of een goed doel betrouwbaar is. Eerder legden we al uit waar u op moet letten bij een online inzamelingsactie zoals crowdfunding.

Geef een reactie