Registeren Inloggen

Vrijdag op tv: Man verliest half miljoen door frauduleuze belegging

De gepensioneerde Teun Bil laat zich door een frauduleus beleggingsbedrijf overhalen om zijn vermogen te steken in een zeer risicovolle investering. Telkens als de waarde van zijn belegging daalt, wordt hij overgehaald om extra investeringen te doen. Zo verdampt in tien dagen tijd bijna een half miljoen euro. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) luidt de noodklok.

Fraude toegenomen

Fraude met malafide beleggingsproducten is het afgelopen jaar met dertig procent toegenomen. De AFM en de Fraudehelpdesk zien beleggers vooral de mist in gaan met beleggingen in cryptomunten, valuta en hefboomproducten als CFD’s. Daarom waarschuwen ze beleggers met een campagne.

Een zeer risicovolle belegging

Teun Bil (76) is zijn leven lang steenhouwer geweest. Nu raakt hij bijna het hele pensioen dat hij als ondernemer voor zichzelf had opgebouwd kwijt: 484.000 euro. Meneer Bil heeft zich namelijk laten overhalen om te beleggen in CFD’s. Met deze ‘contracts for difference’ speculeren beleggers op koersverschillen van aandelen, valuta of grondstoffen zonder deze zelf te bezitten. En dit zijn dus zeer risicovolle beleggingen. Want bij ruim tachtig procent van de kleine beleggers loopt het uit op een financieel debacle, zoals bij meneer Bil.

Diverse rechtszaken tegen dit bedrijf lopen uit op veroordelingen wegens ‘oneerlijke handelspraktijken’. Maar is het geen tijd voor hardere maatregelen om beleggers te beschermen tegen frauduleuze beleggingspraktijken? Elles de Bruin spreekt hierover met Jan Boerboom, hoofd toezicht van de AFM.

Te veel pensioen ontvangen

Verder in Meldpunt: Ine Schreurs (67) ontvangt door een fout van het Rabobank Pensioenfonds jarenlang, zonder dat ze dit weet, te veel pensioen. Het pensioenfonds blijkt te zijn vergeten haar pensioen met haar ex-man te verevenen. De 11.000 euro die ze te veel krijgt wordt de komende tien jaar ingehouden op haar pensioen. Hierdoor houdt ze maar een kwart van haar inkomen over. MAX Ombudsman Rogier de Haan spreekt het pensioenfonds aan op deze fout en probeert tot een oplossing te komen voor mevrouw Schreurs.

Kijk vrijdag naar Meldpunt om 19:20 op NPO2

Geef een reactie