RegisterenInloggen

Zo herkent u nepaccounts op boekingssites

Het is voor veel reizigers hun grootste nachtmerrie: een accommodatie boeken die niet blijkt te bestaan. Maar het is geen uitzondering, want oplichters worden steeds gehaaider. Gelukkig zijn er voor reizigers ook manieren om een oplichter te herkennen. In dit artikel leest u welke tools daarvoor zijn.

Check de reviews

Boekt u een appartement of verblijf via een boekingssite? Check dan eerst de reviews. Vraagt de verhuurder u om het geld rechtstreeks op zijn of haar bankrekeningnummer over te maken? Trap daar dan niet in. Op deze manier wordt het boekingsplatform omzeild en bent u bij betaling uw geld kwijt. Betaal daarom altijd via de site of met een creditcard. Tot slot kunt u ook altijd de foto’s uit de advertentie controleren op echtheid.

Foto’s controleren

Google heeft een functie waarmee u kunt controleren of de foto vaker voorkomt. Dit heet: ‘Reverse Image Search’. Als u Google Chrome als browser gebruikt, kunt u iedere willekeurige foto op internet opzoeken door met uw rechtermuisknop op een foto te klikken. Vervolgens opent er dan een klein menu met opties waar u uit kunt kiezen. Als u kiest: ‘De Afbeelding zoeken in Google’, dan opent er ander tabblad. Daarin staan de zoekresultaten van Google met websites waarop deze foto voorkomt.

Afbeelding uploaden

Lukt het niet? Sla dan de afbeelding op uw computer op. Daarna kunt u de afbeelding controleren door hem in Google te uploaden. Ga daarvoor naar Google en klik bovenin op ‘Afbeeldingen’. Klik vervolgens op het camera-icoontje in de zoekbalk.

Zo herkent u een nepprofiel aan de foto

Kies voor ‘Een afbeelding uploaden’. En selecteer het bestand dat op uw computer staat. Als u de foto geüpload heeft, kunt u zien waar deze foto nog meer op het internet staat.

Zo herkent u een nepprofiel aan de foto

Geen garanties

Het controleren van een afbeelding biedt echter geen garantie. Ook als u niks bijzonders terugvindt in de zoekresultaten kunt u nog steeds met een nepaccount van een oplichter te maken hebben. Bent u slachtoffer van oplichting via een boekingssite? Meldt dit dan altijd bij het desbetreffende platform. Betreft het een Nederlands platform, neem dan ook contact op met de politie en de Fraudehelpdesk.

(Foto: Shutterstock & MAX)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Advies is boek bij goede en bekende reisbureaus dat voorkomt een hoop gedoe. Misschien iets duurder uit maar die zijn meestal aangesloten bij de SVR.