Registeren Inloggen

Bericht van een onbekend (buitenlands) telefoonnummer? Dit kunt u het beste doen

Misschien krijgt u ze ook wel: berichten van onbekende buitenlandse telefoonnummers. Of ze bellen u zelfs. Maar wat kunt u dan het beste doen? En wat juist niet?

Onbekende (buitenlandse) telefoonnummers

Het kan best vervelend zijn wanneer u steeds een bericht of belletje krijgt van onbekende nummers. Of deze ook uit het buitenland komen, kunt u herkennen aan de eerste cijfers van het telefoonnummer. Nederlandse mobiele telefoonnummers beginnen met +31. Begint het nummer met andere cijfers? Dan kan iemand u vanaf een vaste telefoon bellen, of het gaat om een buitenlands telefoonnummer.

Gebeld door buitenlands nummer (wangirifraude), wat moet u doen?

Ziet u dat u bent gebeld door een buitenlands telefoonnummer? Bel dan zeker niet terug. Neem ook niet op als u wordt gebeld door zo’n nummer. Doet u dit toch, dan krijgt u meestal een opgenomen bandje of keuzemenu te horen, waarna de verbinding soms na enige tijd wordt verbroken. Soms hoort u alleen een pieptoon, waardoor het lijkt alsof iemand niet eens opneemt. Het lijkt daardoor alsof er niets gebeurd is en het belletje onschuldig is. Maar dit gesprek kan u heel veel geld kosten, omdat u onbewust met een servicenummer uit het buitenland heeft gebeld. Deze truc heet ook wel wangirifraude.

Bericht via WhatsApp

Ook via WhatsApp kunt u een bericht van een onbekend (buitenlands) telefoonnummer ontvangen. Criminelen proberen u namelijk op allerlei manieren geld afhandig te maken. Bijvoorbeeld door phishing, virussen te verspreiden of u ergens uw gegevens te laten invoeren, waarna ze hier zelf mee aan de haal gaan. Ga dus ook zeker niet in op het gesprek met een onbekend (buitenlands) telefoonnummer. Klik verder niet op links en download ook geen bestanden.

Wat kunt u juist wel doen?

Krijgt u een belletje of bericht van een onbekend (buitenlands) nummer, ga er dan niet op in en blokkeer deze meteen. Geef dit nummer ook door aan uw provider, zodat ook zij dit nummer kunnen blokkeren.

Last van ongewenste telefoontjes

Blijft u last hebben van ongewenste telefoontjes? Zowel van binnen- als buitenlandse telefoonnummers? In dit artikel helpen we u op weg om hier vanaf te komen.

Ik krijg dreigmail van iemand die mijn wachtwoord heeft. Wat moet ik doen?

(Bron: SeniorWeb, Slachtofferhulp, KPN, T-Mobile, Opgelicht?!. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Voor wangirifraude moet er wel teruggebeld worden. Je kunt geen buitenlandse kosten berekend krijgen door alleen op te nemen.

  Ik werd laatst door ‘microsoft’ gebeld. Ik moest iets doen met de computer wegens, een hack.

  Ik wist dat het nep was.
  Ik deed toen alsof ik met de computer bezig was.
  En ik deed alsof ik de instructies opvolgde. Ik had de pc uit staan op dat moment.
  Ik vertelde haar dat de pc heel traag was. Daardoor deed ik alsof de computer traag werkte.
  Na 3 ‘instructies’ vroeg ik voor nieuwe instructies maar, ze had al opgehangen. Ik werkte mogelijk niet snel genoeg. Als je iets niet vertrouwd, rek zoveel mogelijk tijd.
  Verspil hun tijd. Dat willen ze niet.

  Een andere vorm van oplichting wil ik hier onder de aandacht brengen.
  Criminelen sturen een mail i met een factuur.
  De afzender die je ziet is een bestaand adres, maar het is niet van degene die de mail verstuurd heeft.
  De factuur is vals.
  Het bericht toont een gironummer waarnaar het bedrag overgemaakt moet worden.
  Als je daar op reageert ben je het geld kwijt.
  Controleer dus altijd het verzendadres als je per mail een factuur of betaalverzoek krijgt dat je niet vertrouwt

  […] eerder schrijft Meldpunt over onbekende buitenlandse en Nederlandse 06-nummers die u kunnen bellen en hoe u kunt achterhalen wie hierachter zit. […]