Last van ongewenste telefoontjes? Dit kunt u doen
Wanneer mag ik gebeld worden?
Sinds 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels omtrent het bellen van particulieren. Een bedrijf of organisatie, zoals een goed doel, mag u nu alleen bellen in een aantal gevallen. We zetten ze hieronder op een rij:
- U mag gebeld worden als u hier toestemming voor heeft gegeven.
- Een bedrijf mag u bellen als u daar klant bent, of dit bent geweest in een tijdsperiode van 3 jaar.
- Een organisatie mag u bellen als u donateur bent van de organisatie.
Valt u niet onder bovenstaande gevallen? Dan mag u niet ongevraagd gebeld worden. Gebeurt dit wel, dan kunt u hier melding van maken bij Consuwijzer, een onderdeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Bel-me-niet Register bestaat niet meer
Voorheen kon u in het Bel-me-niet Register aangeven dat u niet gebeld wilde worden door bedrijven en organisaties. Deden zij dit wel, dan konden zij een boete krijgen. Tegenwoordig bestaat dit register echter niet meer. Toch kunt u nog steeds aangeven dat u niet gebeld wilt worden. Maar waar?
Ongewenste telefoontjes stopzetten
Dit kunt u simpelweg tijdens het verkooppraatje melden. Wordt u dus gebeld door een organisatie of bedrijf, maar heeft u hier totaal geen behoefte aan? Geef dit dan aan tijdens het gesprek. Door te zeggen dat u niet meer gebeld wilt worden, maakt u gebruik van uw recht van verzet. De verkoper moet dan het gesprek stoppen en mag u niet meer bellen. Ook via een mail of brief kunt u hier gebruik van maken.
Toch gebeld?
Wordt u, nadat u heeft aangegeven niet meer gebeld te willen worden, alsnog gebeld? Dan kunt u hier melding van maken bij Consuwijzer. De ACM kan vervolgens een onderzoek instellen. Bedrijven moeten dan bewijzen dat er toestemming was voor het telefoontje. Is dit niet het geval, dan kan de ACM het bedrijf een boete opleggen.
(On)bekende blijft bellen
Heeft u last van ongewenste telefoontjes van een (on)bekende? Maak hier dan melding van bij uw provider. Zij zullen dan een onderzoek starten en contact opnemen met de desbetreffende persoon. Daarnaast kunt u het telefoonnummer waarmee diegene u belt blokkeren. Dit werkt als volgt:
- Android: Ga naar Telefoon -> selecteer het nummer of de persoon die u wilt blokkeren -> tik op blokkeren /spam melden.
- iPhone: Ga naar Telefoon -> zoek tussen uw oproepen het telefoonnummer van de desbetreffende beller -> klik op het informatie icoontje rechts -> klik onderaan op ‘Blokkeer deze beller.’
Nog steeds last van ongewenste telefoontjes?
Blijft u overlast ervaren van ongewenste telefoontjes? Dan kunt u tot slot een nieuw telefoonnummer aanvragen via de klantenservice van uw provider.
(Bron: MAX Vandaag, ACM, Rijksoverheid, AVG, KPN. Foto: Shutterstock)
Geef een antwoord
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er is nog een manier waarop bedrijven aan uw geheime telefoonnummer komen.
Wij hebben om ons moverende redenen al ruim 35 jaar een geheim telefoonnummer bij KPN.
Ook bij onze laatste verhuizing in 2002 is er een contract bij KPN afgesloten met een geheim nummer d.w.z. geen vermelding in de telefoongids, niet opvraagbaar, geen nummerweergave. Nooit wordt dit vaste nummer bij een commercieel bedrijf afgegeven (daarvoor hebben we een mobiel nummer).
Maar wat blijkt als we navraag doen bij KPN;
Als wij met het geheime telefoonnummer (waarvan de belkosten zijn afgekocht) naar een 088 servicenummer (in ons geval Samsung klantenservice) bellen “verzoekt” KPN de desbetreffende provider (is bij Samsung klantenservice Casema/Ziggo) om het geheime nummer van de KPN-klant níet te tonen.
Het staat de ontvangende provider (hier is dat Casema/Ziggo) vrij om hier wel of geen gehoor aan te geven.
In ons geval ziet Samsung klantenservice wel het nummer en gebruikt Samsung dit nummer ook: wij hebben NOOIT ons vaste telefoonnummer aan Samsung verstrekt, wel ons mobiele telefoonnummer.
KPN kan of wil er niets aan doen en zo wordt er bewust een mogelijkheid gecreëerd om mensen ‘lastig’ te vallen.
Ik kan nu geen gewenste telefoontjes meer krijgen van mensen die niet in mijn telefoonboek van de mobiele telefoon staan: voorbeeld:
Na een bezoek aan de specialist, was het de bedoeling dat hij vanuit het ziekenhuis met één van de ziekenhuismobieltjes mij zou bellen over de uitslag van een onderzoek. Wij zouden dan samen overleggen wat de volgende stappen zouden kunnen zijn. Dit wordt zo daar altijd georganiseerd om tijd en kosten voor de gezondheidszorg te sparen. Dus was het resultaat: een boze e-mail van zijn assistente dat zij mij meermaals op de afgesproken tijdsperiode had gebeld en dat er geen verbinding tot stand kwam.
Ik zag wel dat een onbekende mij had gebeld, maar geen gegevens van die onbekende.
Dat is een ongewenste BIJWERKING van de nieuwe regels.