Registeren Inloggen

Doorwerken na pensioen? Hier moet u op letten

Doorwerken na uw pensioen, of weer aan de slag gaan na een paar pensioenjaren, lijkt een rendabele bezigheid. Toch kunnen er financiële nadelen aan doorwerken na uw pensioen zitten. Waar moet u op letten om dit te voorkomen, voordat u hieraan begint? 

Mag u doorwerken na pensioen?

Met doorwerken naast uw pensioen hoopt u wellicht een extra appeltje voor de dorst te verdienen. Verder vindt u het misschien belangrijk om sociaal contact te maken en een bijdrage aan de maatschappij te leveren. Maar nu is de vraag of u überhaupt wel mag doorwerken na uw pensioen? Het antwoord daarop is: ja dat mag. U behoudt dan ook uw AOW en zelf opgebouwde pensioen. Toch kan doorwerken na uw pensioen, of een paar dagen per week opnieuw aan de slag gaan, andere financiële gevolgen hebben.

Vraag advies aan belastingbureau/ adviseur

Voordat u begint met doorwerken of aan een nieuwe klus begint: vraag advies aan een belastingbureau of adviseur. Deze kijkt met u mee naar uw financiële situatie en berekent voor u in welk belastingtarief u momenteel zit en wat doorwerken of een nieuwe klus voor financiële gevolgen heeft. Uw inkomen zal dan immers hoger worden. En wie meer gaat verdienen, betaalt ook meer belasting. Zorg dat u niet meer gaat verdienen dan de inkomensgrens van uw huidige belastingtarief.

Wanneer blijkt dat u een hoger belastingtarief moet gaan betalen, dan wordt er meer belasting geheven en houdt u onderaan de streep waarschijnlijk een stuk minder netto inkomen over. In de uitzending van Meldpunt van 10 november 2023, blijkt dat meerdere mensen slechts 1 tot 5 euro netto per uur verdienden na heffing van de Belastingdienst door hun extra inkomen. Doorwerken na uw pensioen loont dus zeker niet altijd.

Houd rekening met toeslagen!

Krijgt u toeslagen, en bent u hier afhankelijk van? Houd dan extra rekening met de inkomensgrenzen hiervan. Komt uw inkomen hierboven uit, dan levert u de toeslagen weer in en houdt u eveneens nauwelijks tot niets over. Sterker nog, het kan zo zijn dat u dan meer geld moet inleveren dan u krijgt.

Geef uw nieuwe inkomen direct door aan de Belastingdienst

Gaat u doorwerken of aan de slag met een nieuwe baan? Geef uw nieuwe inkomen dan voordat u begint meteen door aan de Belastingdienst. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en ontvangt u achteraf geen enorme naheffing.

Blijven doorwerken na uw pensioen bij uw huidige werkgever? Hou hier rekening mee

Wilt u blijven werken bij uw werkgever waar u voor uw pensioen werkt? Maak hier dan op tijd afspraken over met uw werkgever. Dus niet pas op de dag dat u de pensioenleeftijd haalt. U wordt op die dag namelijk officieel ontslagen. Pensionering is immers 1 van de gemakkelijkste manieren om van werknemers afscheid te nemen. Als u op tijd met uw werkgever bespreekt dat u wilt blijven, kunnen er afspraken gemaakt worden om dit mogelijk te maken.

Deze afspraken kunt u zowel individueel maken met het bedrijf, als met een doorwerkbemiddelaar. Deze zal u begeleiden bij de procedures voorafgaand aan het doorwerken na uw pensioen.

Beginnen aan een nieuwe klus? Dit kan u helpen

Wilt u beginnen met een nieuwe baan, bijvoorbeeld na een jaar met pensioen te zijn? Overweeg dan een speciaal uitzendbureau te benaderen om u hierbij te helpen. Deze bureaus houden rekening met de financiële regelingen die hierbij komen kijken en denken met u mee over uw persoonlijke situatie.

Mag ik werken tijdens mijn prepensioen?

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (9)

  Was al een paar jaar met pensioen toen de corona uitbrak.
  Toen de vaccinatie tegen corona werd gestart waren er te weinig prikkers en werd oud personeel uit de zorg opgeroepen te helpen met het vaccineren. Ik heb mij aangemeld en heb 3 maanden 3 dagen per week gewerkt.
  Het jaar daarna kreeg ik een belasting aanslag van zorgtoeslag en moest bijna €1000,00 zorgtoeslag terug betalen.Dit is mij vooraf niet verteld en heb uiteindelijk gewoon een maand voor niks gewerkt. Heb bezwaar ingediend omdat ik het een erg hoog bedrag vond voor 3 maanden werken maar werd helaas afgewezen.Maar kan gelukkig wel zeggen dat ik blij ben een bijdrage te hebben geleverd en een hele leuke tijd heb gehad bij de GGD en alle medewerkers afd. Corona Vaccinatie

   Bij ons hebben zich ook diverse gepensioneerden gemeld die bij de GGD hebben gewerkt bij het vaccineren. Ook daar kregen we de klacht dat ze naheffingen kregen. Heel triest dat er bij zulke organisaties geen goed ondersteuning wordt geboden en de gepensioneerden niet goed worden voorgelicht.

  Ik herken het negatieve beeld niet. Ik ben na mijn pensionering voor 50% blijven werken tegen het zelfde bruto salaris en ontvang bijna 75% van mijn vroegere nettoloon omdat ik geen pensioen- en AOW-premie meer betaal.

  We zijn al langere tijd op zoek naar een vennoot voor onze Pasfoto studio. Kandidaten haken af omdat ze òf toeslagen ontvangen of een ww uitkering hebben. Naast een sociaal maatschappelijke functie zijn er verdiensten en wordt er met 4 andere gepensioneerden samengewerkt. Iedere vennoot werkt 1 dag per week. Geïntereseerden kunnen contact opnemen info@pasfotolaren.nl

  “…. hoger belastingtarief moet gaan betalen, dan wordt er meer belasting geheven en houdt u onderaan de streep waarschijnlijk een stuk minder netto inkomen over.” is voor zover ik weet niet juist. Het hogere tarief wordt alleen geheven over het meerdere in het hogere belastingschijf. In euro’s blijft meer geld over. Ik kan me eigenlijk alleen situaties met toeslagen indenken waarbij het helemaal niet loont om extra te werken.
  Ik zit zelf in deze situatie, werk nu een half jaar lang na pensioendatum. Verwacht idd een flinke belastingaanslag maar leg daar ook geld voor apart. Uitzending en artikel bevat geen nieuwe info maar roept alleen maar vragen op.

   Eens met Jos. In het geval van toeslagen zal de gepensioneerde zelf geld apart moeten leggen omdat dit niet via een werkgever “verrekend” kan worden. Voor deze en andere opgekomen vragen kan iedereen bij ervaren doorwerkbemiddelaars terecht.

  Met interesse lazen we jullie artikel van vrijdag 10 november over het doorwerken na pensioen. Wij noemen dat zelf doorwerken tijdens je pensioen. We hebben en paar kleine aanvullingen.

  Jullie advies: “Zorg dat u niet meer gaat verdienen dan de inkomensgrens van uw huidige belastingtarief.”
  Ons advies: Weet dat wanneer uw inkomensgrens omhoog gaat dat u mogelijk in een hoger belastingtarief over dat meerdere inkomen kunt vallen.

  Wekelijks helpen we gepassioneerde gepensioneerden die nog (door) willen werken tijdens huns pensioen. Soms inderdaad bij hun oude werkgever, soms eens in een hele andere omgeving of sector.
  Wij besteden veel aandacht aan een juiste inschaling van het belastingtarief in ons systeem, zodat onze Pensionado’s niet achteraf verassingen krijgen. Liever nu een lager netto loon en later een teruggave ontvangen van de Belastingdienst, dan andersom.
  Als een Pensionado toeslagen krijgt dan adviseren we ook om dit even goed in kaart te hebben voordat ze aan het werk gaan.

  Eigenlijk loont doorwerken tijdens je pensioen altijd wel. Elke ervaren doorwerkbemiddelaar kan je daar vooraf duidelijkheid over geven.

  Ik mis de discussie over de mogelijkheid om als zzp’er aan de slag te gaan. Tijdens mijn pensioen heb ik jaren als zzp’er gewerkt. Je hebt de mogelijkheid om dit voor je opdrachtgever tegen een redelijke vergoeding te doen. Het afsluiten van verzekeringen tegen bijvoorbeeld ziekte is onnodig, als het bestaande pensioen voldoende is.

  Doorwerken na pensionering kan een extra centje betekenen zolang je niet uitvalt door ziekte. Dit jaar is besloten dat het contract van een gepensioneerde die doorwerkt, na 6 weken ziekteverzuim wettelijk ontbonden kan worden. Dus na 6 weken ziekteverzuim is het zonder mededeling vooraf, over en uit. Ook dan moet je snel de belastingdienst op de hoogte brengen van de wijziging.