Registeren Inloggen

Gehuwden-AOW maar Trudy ziet de slager vaker dan haar man

Trudy is getrouwd, maar woont 2.000 kilometer bij haar man vandaan. Ze leeft alsof ze een alleenstaande is. Waarom krijgt ze dan toch de lagere AOW-uitkering voor gehuwden?

Gescheiden door 2000 kilometer

Trudy Diaz is 87 jaar. Zestig jaar geleden ging ze als Trudy van der Vlugt op vakantie naar Spanje. Daar ontmoette ze Antonio, met wie ze trouwde en kinderen kreeg. Ze woonden jaren in Spanje, daarna gingen ze naar Nederland. Omdat Antonio hier geen werk kon vinden, vertrok hij weer naar Spanje. Dat is nu bijna veertig jaar geleden. Sindsdien wonen ze 2.000 kilometer uit elkaar.

Trudy ziet de slager vaker dan haar eigen man

Financieel hebben Trudy en Antonio alles van elkaar gescheiden. Sociaal gelukkig niet helemaal. Een paar keer per jaar komt Trudy langs bij Antonio, ook om de kinderen te zien. En ze bellen geregeld met elkaar. Maar verder leiden ze totaal hun eigen leven. Je kan rustig stellen dat Trudy de buurman, en zelfs de slager, vaker ziet dan haar eigen man. Want inderdaad: Antonio is altijd haar man gebleven. Ze zijn nooit gescheiden. En precies dat gegeven raakt Trudy nu al jaren flink in de portemonnee. Trudy krijgt namelijk een AOW voor samenwonenden. En die is zo’n 400 euro lager dan die voor alleenstaanden.

Uitzondering in de wet

In een geval als dat van Trudy is dat niet zo logisch. Want ze woont alleen. En ja, ze is getrouwd, maar al veertig jaar lang leeft ze alsof ze níet getrouwd is. De wet maakt voor dit soort situaties een uitzondering: als je weliswaar getrouwd bent, maar ‘duurzaam gescheiden’ van elkaar leeft, krijg je tóch de hogere AOW.
Je zou zeggen: Trudy en Antonio zijn een schoolvoorbeeld van duurzaam gescheiden leven. Toch is dat niet het geval. Het feit dat ze elkaar nog geregeld bellen en dat Trudy Antonio een enkele keer bezoekt, maakt dat ze niet onder de uitzondering valt. De SVB beroept zich daarbij op de rechtspraak over deze wet. En dus krijgt Trudy een veel lagere AOW.

Raakt duizenden Nederlanders

Het afgelopen jaar hebben we hier geregeld aandacht aan besteed. Want er zijn duizenden Nederlanders die op papier nog getrouwd zijn, maar allang hun eigen leven leiden. Het gaat hier niet om mensen die de boel willen bedotten. Het niet willen scheiden heeft eigenlijk altijd een persoonlijke reden. En dat mag. Behalve dan dat de SVB zich in deze situaties tot achter de voordeur dringt. En je AOW kan korten.

Een mooie stap

We zijn hierover in gesprek gegaan met de SVB. Die heeft daarop haar beleid waar mogelijk versoepeld. Zo leidt mantelzorg voor de ex-partner niet langer tot een AOW-korting. Dit is een fantastische stap. Alleen heeft Trudy er niets aan. Wij vinden dat ook mensen zoals Trudy en Antonio niet gestraft moeten worden met een lage AOW, alleen maar omdat ze vriendelijk met elkaar omgaan. De SVB geeft aan dit niet zelf te kunnen oplossen; daarvoor is een wetswijziging nodig.

Er gloort hoop

Ondertussen krijgt mevrouw Diaz sinds kort alsnog de AOW voor alleenstaanden. De aanleiding is erg verdrietig: Antonio is overleden. Inmiddels gloort er wel hoop voor anderen in deze situatie: er ligt nu een voorstel van de minister om de wettekst te moderniseren. Wij blijven dit uiteraard volgen.

Geef een reactie

Reacties (3)

    mijn mening is getrouwd is getrouwd dus recht op volledige uitbetaling.
    welke persoon of partij verzint dit allemaal

    Oplossing: Oficieel scheiden.

    Henk, je leest niet goed. Ze ontvangt de helft van de volledige gehuwde AOW maar ze wil graag de alleenstaande ( hogere) uitkering. Dan moet je dus officieel gaan scheiden. Punt uit. Het hek zou van de dam zijn als haar gedachtegoed uitvoering kreeg. Moet u eens zien hoeveel gehuwden plotseling niet meer samenwonend op gaan geven en dat allemaal uit dezelfde AOW pot