Registeren Inloggen

Europese Commissie stemt in met extra eigen pensioenpot

Het is voor EU-burgers vanaf woensdag 13 januari 2019 mogelijk om een eigen extra potje voor de oude dag aan te leggen. De Europese Commissie stemde daar woensdag mee in. Wat houdt dit in en wat verandert er voor u?

Het Pan-Europees Persoonlijk Pensioenproduct (PEPP) is een persoonlijk pensioen potje dat mensen zelf kunnen aanvullen. Hier zijn mensen zelf verantwoordelijk voor en de werkgever staat hier los van.

Wat verandert er?

Het Nederlands pensioenstelsel kent drie zogenoemde pensioenpijlers. Dat zijn de AOW (pensioenpijler 1) en het opgebouwde pensioen bij de werkgever (pensioenpijler 2). Pensioenpijler 3 is een aanvullende pensioenregeling voor het geval u een pensioentekort denkt te hebben. Voorheen kon dat via persoonlijke pensioenproducten als de lijfrente bankspaarrekening en de lijfrenteverzekering. Daar komt het PEPP nu dus bij.

Lijfrente

Met de lijfrente bankspaarrekening of lijfrenteverzekering kunt u fiscaal vriendelijk een bedrag opzij zetten voor uw pensioen. Het bedrag dat u op deze rekening stort kan in het jaar van inleg, tot een bepaald bedrag, afgetrokken worden van het belastbaar inkomen wat weer invloed heeft op de inkomstenbelasting. De hoogte van uw pensioentekort bepaalt hoeveel premies of stortingen u kunt aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Door dit belastingvoordeel kiezen mensen voor een lijfrente bankspaarrekening of lijfrenteverzekering in plaats van het geld zelf opsparen. Het nadeel van zo’n pensioenproduct is wel dat het geld niet vrij beschikbaar is en pas vrijkomt bij het bereiken van de pensioenleeftijd.

Het PEPP

Het Pan-Europees Persoonlijk Pensioenproduct wordt naast de nationale opties als een lijfrente bankspaarrekening of de lijfrenteverzekering een Europees alternatief voor de opvulling van een pensioenkloof. Vice-voorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis gaf in een eerdere reactie aan dat de PEPP vooral een toevoeging is voor mensen die in Europese-lidstaten wonen zonder een goed individueel pensioenproduct, zoals wij die kennen. Het grote voordeel van het PEPP is dat het makkelijk te verhuizen is bij een mogelijke emigratie naar een ander EU-lidstaat.

Tekst gaat door onder foto.
PEPP pensioen

Vice-voorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (ANP)

Belastingvoordeel

Het PEPP biedt overigens in de huidige vorm geen belastingvoordeel zoals de Nederlandse product wel kennen. Hierdoor blijven de nationale lijfrente pensioenproducten aantrekkelijker voor Nederlanders. Dombrovskis roept landen wel op om hetzelfde belastingvoordeel in te voeren als voor het nationale product. Dit om de PEPP aantrekkelijker te maken.

Pensioenkosten

Door de vergrijzing staan de pensioenkosten voor de komende jaren onderdruk. Om te voorkomen dat de pensioenen omlaag gaan komt de Europese Commissie met maatregelen. Met deze nieuwe persoonlijke regeling hoopt de Europese Commissie een deel van de oplossing te hebben gevonden.

Nederland stemt tegen

Nederland stemde tijdens de vergadering, zoals eerder afgesproken in de Tweede kamer, tegen het voorstel. Het gaat om een vrijwillige regeling maar het kabinet is bang dat er uiteindelijk toch regels aan verbonden worden. Daarnaast is het Nederlandse kabinet is van mening dat de PEPP een beperkte meerwaarde heeft voor het pensioenaanbod in Nederland. Politiek Den Haag is ook kritisch over de rol die de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) toebedeeld krijgt als toezichthouder. Dit liet Minister van Financiën Hoekstra middels een brief weten aan de Tweede Kamer.

 

Geef een reactie

Reactie

    Ik zag een programma van max waar een Mevr 16oo,oo p.m had en zij kon niet rondkomen ik heb nog minder ,mijn Aow.is 1104,60 Mijn huurtoeslag, 293,00 en mijn zorgtoeslag is 96,00, dat is een totaal van 1493,60, mijn kosten Zijn bijna gelijk aan inkomen,ik heb nooit iets over voor leuke dingen ,zoals b.v een theaterbezoek of eens buiten de deur eten