Registeren Inloggen

Minister geeft pensioenfondsen 1 jaar extra tijd om nieuw pensioenstelsel in te voeren

Bij het debat in de Eerste Kamer heeft Minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen toegezegd de invoering van het nieuwe pensioenstelsel met 1 jaar uit te stellen. Daarmee komt de nieuwe datum op 1 januari 2028 te liggen. Pensioenfondsen die eerder willen overstappen mogen dat doen.

Wat houdt het nieuwe pensioenstelsel ook weer in?

Er is een hoop controverse over het nieuwe pensioenstelsel. Ook Meldpunt heeft er uitvoerig aandacht aan besteed in een uitzending. Maar wat houdt het nieuwe stelsel precies in? Grofweg komt het hier op neer: het totale Nederlandse pensioenvermogen van honderden miljarden gaat over van een grote collectieve pot naar individuele potjes.

Er zit 15 jaar voorbereiding in de nieuwe wet, inclusief een akkoord tussen de sociale partners. De wet is al door de Tweede Kamer goedgekeurd. De Eerste Kamer moet vooral kijken naar de uitvoerbaarheid van nieuwe wetten en of ze niet in strijd zijn met bestaande wetten, maar niet naar de inhoud. Op het moment is er niettemin enige discussie of de wet niet te snel langs de Eerste Kamer gaat, zo vlak voor de beëdiging van de nieuwe leden na de Statenverkiezingen op 13 juli, met daarbij de entree van de grootste fractie BBB. Die is het inhoudelijk niet eens met de nieuwe wet.

Minister komt critici tegemoet

Maar de Minister komt nu de senaat tegemoet bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Er komt 1 jaar extra tijd voor de pensioenfondsen om de overstap naar het nieuwe stelsel te maken. Ze zal daarom de oude datum van 1 januari 2027 uit de wet halen en die vervangen door dezelfde dag in 2028. Maar dat moet het parlement (Tweede Kamer) dan wel nog even goedkeuren. En dat moet dan wel dit jaar nog gebeuren.

Waarom wil de Eerste Kamer uitstel pensioenstelsel?

De tegemoetkoming van de minister aan enkele fracties in de Eerste Kamer, komt voort uit de breed levende angst voor het volgende uitvoeringsdebacle, nu bij het pensioenstelsel. Met meer tijd moet dat kunnen worden uitgesloten. Er gaan ook nog stemmen op om er nóg 1 jaartje bij te doen, dus pas vanaf 1 januari 2029. Maar de minister ziet daar op dit moment geen echte aanleiding toe. Overigens mogen pensioenfondsen, die al ver zijn in het transitieproces ook eerder overgaan, als ze dat wensen.

Regeringscommissaris wordt toezichthouder

Er komt ook een speciale regeringscommissaris, die de overgang naar het nieuwe stelsel van een afstand bekijkt en onafhankelijk adviezen uitbrengt over de voortgang van het proces. Deze toezichthouder kan eventueel ook adviseren nogmaals met de datum te gaan schuiven.

Wat levert het nieuwe pensioenstelsel ons op?

(Bron: Archief, Eerste Kamer, Tweede Kamer. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Laten ze eerst maar eens eerst maar eens endexeren! we hebben al genoeg ingeteerd,nu gaat er een snotneus over mijn pensioen die eerst de 42 jaar dat ik heb gewerkt nog maar moet zien te halen.Ze plukken en stelen uit de pensioenpot niemand weet waar het geld straks blijft,straks spelen andere mensen mooi weer van ons geld waar wij al jaren recht op hebben met terugwerkende kracht en rente.Er is al voor miljarden geleend doorde regering en nooit terugbetaald en nu dit .Weer een vaag plan,allemaal potjes waar wij als rechtshebbenden niets aan hebben en niets mee opschieten.Mijn man is 83 ik ben 75 jaar straks zijn wij overleden en hebben wij nooit gekregen waar wij recht op hebben.En met ons zovelen in Nederland.Dankzij deze fijne regering en pensioenfondsen.Altijd keurig alles afgedragen door onze bazen(zoveel waren dat er niet!)En nu worden wij afgeschreven.En Bedankt!

    Ik bedoel natuurlijk indexeren.klein schrijffoutje.