Registeren Inloggen

Ik kan niet rondkomen van mijn AOW

U heeft alleen een AOW-uitkering of AOW en een klein pensioen, maar red het daar niet mee. Een financiële toeslag zou u uit de brand helpen. Er zijn verschillende opties voor extra financiële hulp, die lang niet alle gepensioneerden aanvragen. Meldpunt zet ze op een rij.

Een grote groep mensen komt moeilijk rond van alleen een AOW-uitkering. Dit basispensioen ontvangt u automatisch van de overheid als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Maar zelfs als u ook nog recht hebt op een klein aanvullend pensioen kan het zijn dat u het financieel niet redt. Veel gepensioneerden laten geld liggen. We geven u een overzicht van extra financiële hulp van de overheid of van de gemeente. Mogelijk hebt u hier recht op.

➜ huurtoeslag

Woont u zelfstandig in een huurhuis, dan loont het om te kijken of u recht hebt op huurtoeslag. In de volksmond ook wel huursubsidie genoemd. U kunt dit alleen krijgen als uw gezamenlijk inkomen en vermogen niet te hoog is. Ook geldt een maximum huurgrens. In 2019 is die vastgesteld op 720 euro.

Hoe?
Voor 1 september vraagt u de huurtoeslag eenmalig aan bij de Belastingdienst. Dit kan ook voor voorgaande jaren. Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken en een aanvraag doen. Een papieren aanvraagformulier vraagt u aan via de Belastingtelefoon. Het telefoonnummer hiervan is 0800 – 0543.

➜ zorgtoeslag

De maandelijkse kosten voor een zorgverzekering kunnen zorgen dat u weinig geld overhoudt voor boodschappen. Mogelijk hebt u recht op zorgtoeslag. Om zorgtoeslag te kunnen krijgen mag uw gezamenlijk inkomen en vermogen niet te hoog zijn. De Belastingdienst bepaalt of u recht hebt op zorgtoeslag.

Hoe?
U moet die zelf eenmalig aanvragen. Dit kan voor 1 september. Ook voor het voorgaande jaar kunt u nog zorgtoeslag krijgen. Op de website van de Belastingdienst kunt u zien of u in aanmerking komt. Via de Belastingtelefoon kunt u een papieren aanvraagformulier krijgen. Telefoonnummer: 0800 – 0543.

➜ aanvulling op AOW-uitkering

Sommige gepensioneerden hebben geen recht op een volledige AOW. Zij kunnen een AIO-uitkering aanvragen: de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen. Deze uitkering is vooral voor mensen die op latere leeftijd in Nederland zijn komen wonen of die een tijd in het buitenland hebben gewoond. Deze mensen dreigen met hun inkomen onder het vastgestelde sociaal minimuminkomen uit te komen.

Hoe?
Of u recht hebt op een AIO-uitkering bepaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Voor de AIO-aanvulling mag uw inkomen niet te hoog zijn. Ook kijkt de SVB hoeveel spaargeld u heeft. Denkt u voor deze uitkering in aanmerking te komen, neem dan contact op met de SVB. Dat kan via de site van de SVB.

➜ geld van uw gemeente

Gemeenten hebben veel regelingen voor wie het financieel niet breed heeft. Maar veel mensen weten niet dat ze bestaan. Deze geldhulp is vaak voor praktische zaken, zoals het kopen van een nieuwe wasmachine of voor een dagelijkse maaltijd. Gemeenten hebben stadspassen of geven korting op een lidmaatschap van een vereniging. Soms kunt u zelfs een goedkope zorgverzekering afsluiten via uw gemeente.

Ook hiervoor geldt: of u in aanmerking komt, beslist de gemeente door te kijken naar uw vermogen en spaargeld. Huishoudens met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum hebben vaak recht op financiële hulp. De subsidies verschillen erg per gemeente.

Er zijn ook organisaties die niet bij de gemeente horen, maar wel mensen helpen. De gemeente weet welke organisaties er in uw dorp of stad actief zijn, en kan u daarmee in contact brengen. Denk bijvoorbeeld aan de voedselbank.

Hoe?
Neem contact op met uw gemeente om advies te krijgen over welke regeling geschikt is voor uw situatie.

Verder lezen

Bekijk ook deze video over mensen met alleen AOW die in armoede leven.

BRON: SVB, UWV, Belastingdienst

Geef een reactie

Reacties (2)

  Mensen die geen pensioen opgebouwd hebben, dus alleen maar AOW hebben, zijn arm. Kunnen niets geven aan hun kinderen of kleinkinderen.
  Kunnen niet even een terrasje pakken.
  Ken er genoeg die een bijbaantje zoeken of hebben, voor de extra’s die het leven veraangenamen. Of wat geld achter de hand te hebben, als er iets stuk gaat.
  Door steeds meer verplicht te worden te pinnen, hebben ze ook weinig overzicht, wat ze nog hebben.
  Ook de verplichting om internet te gebruiken brengt kosten met zich mee.
  Je heb een printer nodig om formulieren te printen en te versturen. Smartphones kosten geld, laatst nog werd men gewaarschuwd dat er teveel abonnementen zijn. Ga maar verder, het kost steeds meer, terwijl jouw belastingvoordeel pas volgend jaar iets meer ruimte geeft.
  Ik ben bang dat dit voor mij, WAO er zonder pensioen, mijn voorland is

  Ik moet 16 maanden overbruggen , door uitstel van de aow 66 jaar en 4 maanden ,met 977 euro aan pensioen en
  99 euro zorgtoeslag dat is nog minder dan aow. Ik heb mijn hypotheek moeten verhogen en het beetje spaargeld wat ik had na 44 jaar werken moeten gebruiken om die 16 maanden te overbruggen.