Registeren Inloggen

John Bakker (80): “Pensioenkortingen zijn rampzalig”

Het pensioen van John Bakker is al jaren niet geïndexeerd. De prijzen stijgen, maar zijn pensioen niet. Hierdoor moet hij dingen laten die hij voorheen wel deed. Zijn vertrouwen in de overheid? Dat is weg.

Boos over pensioenkortingen

John Bakker (80) is boos over de dreigende pensioenkortingen. Hij heeft hard gewerkt, geld gespaard en premie ingeleverd. Hij vindt het oneerlijk dat zijn pensioen niet stijgt met de inflatie, maar misschien zelfs gekort wordt. Dit terwijl hij veel heeft bijgedragen aan de samenleving.

Bakker was trots op zijn baan

Hij werkte namelijk als hoofd stedenbouw bij de gemeente Leeuwarden. “Een verantwoordelijke maar vooral ook een hele mooie baan”, vindt hij. “Ik ben trots op de vele mooie dingen die hier opgebouwd zijn. En ik ben trots dat veel mensen die in Leeuwarden komen dat zien.”

50.000 misgelopen

De pensioenen horen mee te stijgen met de consumentenprijzen, maar dat is door de lage rente de afgelopen jaren niet gebeurd. Bakker heeft uitgerekend wat hij had moeten krijgen als indexatie wel was toegepast. “Ik heb alle bedragen van de afgelopen jaren bij elkaar opgeteld. En dan kom ik op een bedrag van 50.000 euro uit. Dit loop ik nu mis.” Dat voelt voor Bakker alsof hij bestolen wordt.

Dingen laten die eerst wel konden

Zonder dat geld kan meneer Bakker veel dingen niet doen die eerder wel konden. Hij heeft bijvoorbeeld een mooi huis, maar dat moet hij wel steeds schilderen. Er is geen geld om het door een schilder te laten doen en zelf is hij daar te oud voor. “Hoe moet het dan?” vraagt meneer Bakker zich af. “Het was ook heel normaal voor ons om ieder jaar op vakantie te gaan. Nu zeggen mijn vrouw en ik tegen elkaar: dat kan eigenlijk niet.”

Geen vertrouwen in de overheid

Op dit moment heeft meneer Bakker geen vertrouwen meer in de overheid. “Ze draaien de zaken steeds vaster. En ze willen extra gaan korten. Dat is rampzalig.”

Geef een reactie

Reacties (3)

  Ik ben het niet eens met de regering om de pensioenen te korten, er zitten miljarden in die pot!!.Ik krijg al 14 jaar mijn pensioen uit de pot van het ABP, ik heb in al die jaren nog nooit 1 cent meer gekregen! Eerder minder, alles word duurder, als dit zo door gaat kan ik straks mijn rekeningen niet meer betalen. Ik hoop dat de regering nu eindelijk eens luistert naar de ouderen!

  De heer Bakker heeft gelijk. Ik heb een soortgelijke bijdrage geleverd aan onze samenleving en jarenlang heel veel premie betaald. Inmiddels ben ik al 15,5 jaar met pensioen, maar sinds 2008 heb ik er bij elkaar 0.7% bijgekregen. Dit is misdadig! Ik heb geen enkel begrip meer voor de mensen die mij dit aandoen. Deze mensen zitten in Frankfurt, Den Haag en Amsterdam. Draghi, Koolmees, Rutte, Dijsselbloem en Knot.
  Wat ik ook niet begrijp is dat onze pensioenbestuurders dit allemaal maar pikken. En ik begrijp al helemaal niet waarom jongeren (werkenden) zich hier niet druk over maken. Niet indexeren en korten gaat ook over hun toekomstige pensioen. Ook zij zouden schouder aan schouder met de gepensioneerden op het Malieveld horen te staan!

  Wij zijn beiden gepensioneerd en werkzaam geweest bij de overheid. Wij hebben gelukkig een spaarzaam leven geleidt. Nu hebben wij wat spaar Euro’s voor ja je weet maar nooit. Wij moeten over ons spaartegoed belasting betalen. De belastingdienst gaat er vanuit dat wij 4% rendement zouden moeten kunnen halen. Nu, dat is al héél lang niet het geval. Maar toch worden we belast.
  Nu de rekenrente die de pensioenfondsen moeten hanteren, nu wordt het opeens wel 0.5%.
  Waarom wordt hiet net als bij de belastingbetaler (kleine jongen) géén 4% gehanteerd.
  Dit komt de minister/Rutte en consorten natuurlijk niet goed uit. Wel, zoals vertegenwoordigers van pensioenfondsen zeggen, tussen de 6 en 8% rendement behssld wordt. Waardoor het totaal tegoed is opgelopen naar 1588 miljard Euro.
  €1.588.000.000.000 ja u ziet het goed.
  En toch blijven zeggen dat bij de huidige stand het een probleem wordt om de verplichtingen in de toekomst niet gerealiseerd kunnen worden.
  Is GRAAIEN hetgeen hier het niet uitgesproken woord is
  De ouderen zijn niet of minder goed georganiseerd dus daar is het makkelijk te halen.
  De salarissen van de Pluchegebruikers wordt wel geïndexeerd. Ja die gaan gewoon omhoog. De pensioenen al geen 10 jaar meer. We gaan er allemaal op vooruit, volgens de grote lachende Leugenaar, maar telkens weer komen we van een koude Kermis thuis.
  Energiebelasting, BTW van 6 naar 9,% en zorgkosten en eigen risico naar € 385.00 en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Ik ben benieuwd of er reactie komt over de rekenrente. En of wij ouderen ons dan toch moeten organiseren en naar de Haag moeten om daar onze stem te laten horen. We kunnen alles plat leggen als we willen.