Registeren Inloggen

Zo regelt wie nu nog werkt een goed pensioen voor later

Pensioenkortingen gaan niet alleen gepensioneerden aan maar ook mensen die nog werken. Wat kunnen zij doen om te zorgen dat ze later een goed pensioen genieten? Martine Wolzak, journalist bij het Financieel Dagblad, geeft advies.

Bekijk uw pensioenoverzicht

Martine Wolzak adviseert om in de eerste plaats uw pensioenopbouw te bekijken. “Vooral jongeren en jonge werkenden, ga eens kijken hoeveel je opbouwt en of je dat genoeg vindt.” Dit kunt u bijvoorbeeld doen via mijnpensioenoverzicht.nl. “Veel jongeren bekijken hun pensioenoverzicht niet, maar ook oudere mensen wachten hier vaak mee totdat ze bijna met pensioen gaan”, vertelt Wolzak. Als u dan nog wat wilt veranderen aan uw opbouw bent u te laat.

Rekentools voor extra opbouw

Als u uw te verwachten pensioenopbouw te laag vindt, zijn er manieren om extra op te bouwen. “Vaak staan er op de website van uw pensioenfonds rekentools waarmee u voor uw situatie kunt uitrekenen wat een verstandige methode is. Denk aan kosten besparen of beleggen.”

Wat kunt u doen om uw pensioen te verhogen?

“Er zijn namelijk allerlei beleggingsproducten”, vertelt Wolzak. “U kunt sparen bij de bank, u kunt een lijfrentepolis nemen, maar die zijn tegenwoordig niet zo populair.” Denk ook aan het vroegtijdig aflossen van uw huis. “Dat is dan uw spaarpotje voor later. U heeft dan namelijk minder woonlasten en houdt meer over om te besteden als u met pensioen bent.”

Bijstorten kan niet

Bijstorten bij uw pensioenfonds kan meestal niet. Dat wordt namelijk geregeld door uw werkgever. “Als u iets extra’s wilt doen aan pensioenopbouw, moet u dat zelf ergens anders regelen”, zegt Wolzak. “Dan heeft u vaak wel minder belastingvoordelen dan bij uw pensioenfonds.”

Hoe groot is de kans dat kortingen doorgaan?

In dit artikel schrijven we in duidelijke taal wat u moet weten over de dreigende kortingen. Wat is de kans dat ze doorgaan? Zijn er ook andere oplossingen? In dit artikel leest u wat andere ouderen vinden van de dreigende pensioenkortingen. Komen zij nog financieel rond?

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ik ben in 2004 met pensioen gegaan en al twee keer heeft de overheid een greep laten doen in mijn pensioenpot. Het woord preisindexxxxxatie kan ik, zoals u ziet, zelfs niet meer schrijven omdat het al zo lang geleden is dat ik het zwart op wit zag staan!!! Het geloof in de gevestigde partijen in de Nederlandse politiek is bij mij inmiddels tot ver onder het nulpunt gedaald. PVV en Forum met hun ultra rechts geschreeuw leveren ook geen bijdrage. Het ziet er naar uit dat ouderen op termijn hun creativiteit zullen moeten gebruiken om de inkomsten op een aanvaardbaar peil te houden

    Ik ben nu 15 jaar met pensioen en heb 50 jaar in de arbeidsmarkt werkzaam geweest, maar kan alleen op de pensioen afschriften zien wat de inflatie is, wat de werkenden voor loonsverhoging krijgen en staat er bij mij alleen op wat ik mis gelopen ben. Zij van het financieel dagblad zei dat de AOW immers omhoog gaat, maar weet ze wel hoeveel andere zaken duurder worden. Dus onder de streep kom je toch steeds met minder te doen. Daar moet zij ook eens rekening mee houden voorbepaalde uitspraken te doen.
    Steeds hoor ik weer dat de jongeren er “misschien” de zure vruchten plukken als zij met pensioenmoeten. Maar al die jaren dat zij het veel beter hebben gehad dan wij ooit, kunnen zij er over nadenken. Wij konden in die tijd veel minder als zij nu, ik denk steeds aan de woorden van Lubbers en van Acht toen hun regering aantrad, dat de buikriem moet worden aangehaald. Nu dat hebben wij nooit meer ingehaald ondanks dat later in Nederland het beter ging.