Registeren Inloggen

Hoe kan ik de berekening van de nabetaling ABP controleren?

Begin 2019 bericht Meldpunt dat duizenden gepensioneerden recht hebben op een nabetaling van het ABP. Het gaat om een aanvulling voor stellen die voor 1995 tegelijk pensioen opbouwden. Velen hebben het formulier ‘samenvallende diensttijd’ ingevuld, en krijgen nu een geldbedrag en maandelijkse pensioenverhoging! Maar hoe weet u of de berekening die het ABP heeft gemaakt om het bedrag vast te stellen, klopt?

Kan ik de berekening controleren?

Tourbi vertelt op ons forum dat hij de aanvulling voor tweeverdieners heeft aangevraagd. Hij en zijn vrouw krijgen nu een nabetaling. Ook krijgen ze een maandelijkse verhoging. Maar wat schetst zijn verbazing? Als hij de verhoging vermenigvuldigt met het aantal maanden dat hij te weinig pensioen heeft gehad, komt hij op een veel hoger bedrag uit dan hij als nabetaling krijgt. Klopt de berekening van het ABP wel? Kan ik zelf een controleberekening uitvoeren?

ABP moet het kunnen uitleggen

MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft als advies om hiervoor aan te kloppen bij het pensioenfonds zelf. Want, het ABP moet kunnen uitleggen hoe uw pensioen is opgebouwd. Ze moeten dus ook kunnen uitleggen hoe ze berekend hebben hoeveel nabetaling u krijgt. De MAX Ombudsman zelf kan dit niet voor u controleren. Want, legt Rogier de Haan uit: “er zitten ingewikkelde actuariĆ«le berekeningen achter, die kunnen wij zelf niet maken.”

Berekening is maatwerk

Woordvoerder van het ABP Jos van Dijk, sluit zich bij het advies van Rogier aan. “De berekening is maatwerk. Een algemene uitleg over hoe de hoogte van de nabetaling wordt berekend kunnen we niet geven. Er is ook geen online tool waarmee u dit bedrag kunt narekenen. Dit komt omdat het bedrag afhankelijk is van wanneer u pensioen heeft opgebouwd, hoeveel overlap er is in diensttijd en van de hoogte van de pensioenopbouw. De berekening wordt gemaakt door professionals, dus u kunt er vanuit gaan dat die klopt.” Wilt u toch uitleg krijgen over hoe ABP uw nabetaling heeft berekend, dan kan dat wel. “Neem daarvoor contact met ons op via telefoon of e-mail. Let op: dit kost wel wat tijd.”

Meer over deze pensioenaanvulling

Deze mensen krijgen een nabetaling van het ABP
Al uw vragen over de pensioenaanvulling voor ABP-tweeverdieners

Aanvulling tweeverdieners ABP aanvragen

Geef een reactie