Registeren Inloggen

MAX-succes: ABP keert achterstallig pensioengeld uit

Blije reacties en bedankjes van gepensioneerden stromen de afgelopen weken binnen bij MAX. Zij krijgen achterstallig pensioengeld van het ABP. Het gaat om bedragen van vaak een paar duizend euro. Ook de maandelijkse uitkering gaat met een paar tientjes omhoog. “Bedankt MAX Ombudsman. Een fantastisch lichtpunt in deze moeilijke coronatijd!”

Na onthulling vele bedankjes

Meldpunt onthult begin dit jaar samen met MAX Ombudsman Rogier de Haan dat duizenden ABP-gepensioneerden in aanmerking komen voor een aanvulling van hun pensioenfonds. Ze hebben daar recht op als ze samen met hun partner vóór 1995 tweeverdieners waren en tegelijkertijd pensioen opbouwden. De ABP-onthulling van Meldpunt is in januari landelijk nieuws.

Duizenden meldingen

De MAX Ombudsman denkt dat het om ‘duizenden’ gevallen gaat. Maar het ABP betwist dat en noemt het aantal zelf ‘beperkt’. Rogier de Haan: ‘Het is nu nog te vroeg om uitspraken te doen over de uiteindelijke omvang van deze zaak. Maar feit is dat we duizenden reacties hebben gehad. En duizenden mensen hebben via ons een aanvraag gedaan om de aanvulling op hun ABP-pensioen. Duidelijk is dat heel veel mensen niet wisten van het bestaan van deze aanvulling.’

Definitieve balans in juli

‘ABP heeft laten weten dat het deze hele kwestie in juli afgerond wil hebben’, zegt Rogier de Haan. De bedankjes en succesverhalen die nu al een aantal weken bij MAX binnenkomen, noemt hij ‘hartverwarmend’. Dat mensen blij zijn snapt hij wel.

Hoe ouder, hoe hoger de nabetaling

De bedragen die gepensioneerden uitgekeerd krijgen verschillen. Het gaat om een pensioenaanvulling, dus hoe ouder de gepensioneerde, hoe meer achterstallig pensioen ze nog krijgen. ‘Mensen die net AOW hebben, krijgen er voortaan bijvoorbeeld 25 euro pensioen per maand bij. Daar zijn ze heel blij mee. Bij zeventigers zijn er nabetalingen van duizenden euro’s, bij tachtigers kan het zelfs om tienduizenden euro’s gaan.’

“Ik ga mijn kleinkinderen blij maken”

Een 80-jarige Brabantse vertelt ons dat ze 4.000 euro krijgt, en elke maand een paar tientjes meer pensioen. Ze wil niet met haar hele naam worden genoemd. ‘Daar slaap ik niet van. Het is nogal veel geld.’ Maar blij is ze zeker. ‘Op vakantie gaan kan ik nu niet van het bedrag, vanwege corona. Daarom ga ik mijn 5 kleinkinderen blij maken. Die studeren en hebben het nu lastig, hun bijbaantjes zijn weggevallen.’

Lichtpuntje in corona-ellende

Hannie Jolink uit Heelweg is verguld: 2797 euro op haar bankrekening, plus elke maand bijna vier tientjes pensioen extra. ‘Een prachtig resultaat, hartelijk dank. In deze corona-ellende een lichtpuntje!’ Zeventigers Fennie en Jan van Waardenburg zijn gelukkig met hun nabetaling van ruim 10.000 euro, plus iedere maand 148 extra pensioen. ‘Een goede omroep die opkomt voor de leden is goud waard.’

‘Nu wel weer een creditcard’

De Van Waardenburgs hebben hun dochter, een alleenstaande moeder, een extraatje gegeven om haar financieel lucht te geven. Jan: ‘Bovendien kan ik nu weer een creditcard krijgen van mijn bank. Daar had ik eerder net te weinig inkomen voor. Met een creditcard kan ik makkelijker een auto huren als we naar onze caravan in Portugal gaan.’

Fikse nabetaling na overlijden vader

Ook mensen die eerder bij Meldpunt vertelden dat ze recht meenden te hebben op een pensioenaanvulling, melden zich nu met goed nieuws bij MAX. Zoals zeventiger Annie Scherstra uit Scherpenzeel. Zij heeft van oktober 2010 tot maart 2020 te weinig pensioen van ABP gekregen. Goed voor een nabetaling van 11.152 euro en maandelijks 100 euro extra pensioen. Daarbij de misgelopen wettelijke rente van 1.509 euro. Hierom moest Annie wel zelf vragen bij ABP.

Misgelopen rente, zelf achteraan jagen

Dat steekt veel gepensioneerden. Rogier de Haan: ‘Het zou eerlijker zijn als ABP iedereen automatisch wettelijke rente uitbetaalt. Nu heeft ABP er een piepsysteem van gemaakt: alleen wie piept en zich meldt, krijgt rente uitbetaald.’ Oneerlijk, vindt Monica van den Heuvel, die ook achter de rente moest aanjagen. Haar hoofd stond daar niet echt naar. Net toen Monica het achterstallig pensioengeld bij het ABP claimde voor haar ouders, overleed haar vader.

Fantastische vuurtoren!

Rogier hield toen voor Monica’s moeder rekening met een nabetaling van 50.000 euro. ‘Het is veel meer geworden. Zeker met de wettelijke rente erbij,’ zegt Monica, die op verzoek van haar moeder het definitieve bedrag niet publiek maakt. ‘Het blijft jammer dat mijn reislustige pa daar nooit van heeft kunnen genieten.’ Maar even later lacht ze voluit als ze hoort dat een andere ontvanger spreekt van een ‘lichtpuntje’ in moeilijke tijden. ‘Lichtpuntje? Dit is een vuurtoren in lichterlaaie. MAX: hartstikke bedankt.’

Aanvulling tweeverdieners ABP

Lees meer uit ons dossier ‘Pensioenaanvulling ABP-tweeverdieners’:

Geef een reactie

Reacties (11)

  Het is leuk, dat u uw best doet. en ook gescoord heeft om pensioen “op te halen” van mensen die gewoon recht hebben op hun achterstallig salaris.
  De overheid, is fout bezig. De rekenrente is nergens zo laag als in Nederland. Klaas Knot heeft niets te maken met onze pensioenen. Wel mag hij bepalen hoe het werkt. Bizar.
  Weet u, ik ben 79 jaar al 14 jaar niet geïndexeerd. Direkt al 33 % gekort omdat mijn partner ook pensioen heeft bij het ABP. Met de vergoeding die ik nu ontvang ,uit mijn eigen pot moet ik nog 50 jaar leven. Zonder rendement wel te verstaan,
  Maar, het duurt nog minstens tot 2027 tot het “nieuwe “pensioen in werking treed.
  Het is een hele lichting gepensioneerden die nimmer geïndexeerd worden. Misdadig.!!!
  Groet, Henk Terpstra, Fochteloo. 0516 588296 . h.debrave@live.nl

  .

  Dag mensen, bedankt dat u ons attent gemaakt heeft. Wij hebben begin april de formulieren naar het ABP verstuurd, maar tot nu toe nog niets gehoord, ook geen bevestiging van ontvangst gekregen. Klopt dat wel? Wij dachten dat het daar wel druk zou wezen. Of moeten wij er weer achter aan? Alvast bedankt voor uw reactie.
  Arie en Coby van Rijn, Roden

   Wij hebben eind januari de formulieren opgestuurd en in april brief ontvangen dat ze proberen voor 1 juli hierop te reageren. Staat echter niet bij in welk jaar dat zal zijn. Sjonge zo moeilijk kan het toch niet zijn?

  Net als Arco heb ook ik tot nu toe geen enkele reactie ontvangen van het ABP. Ik ga er nu vanuit dat ik in juli bericht krijg.
  Ik ben overigens wel benieuwd hoe het ABP (een van) de voorwaarden: ‘de jongste partner bereikt bijna de AOW gerechtigde leeftijd’ gaat invullen. Wat is in dit verband ‘bijna’?

   Even af en toe kijken bij mijn ABP p

  Ik ben heel blij met de nabetaling van het ABP ik ga d

  Het zijn weer eens de ambtenaren.

  Waarom trouwens , het is de luiste groep Nederlanders die weer eens flink gestoofd worden , geef max er maar een lintje voor…….
  Dat krijgen de hard werkende ook nooit.

  Ik heb de beslissing van het ABP deze week ontvangen: een nabetaling over 10 jaar van bijna 4000 euro netto plus vanaf nu elke maand een paar tientjes netto meer pensioen. Hartelijk dank voor jullie inspanningen!!!

  Heel hartelijk bedankt ook wij hebben een leuk extraatje gekregen en wij zijn er erg blij mee. Hoop dat de belasting niet heel veel weer inpikt.

  zojuist bericht van het ABP ontvangen. Het pensioen wordt met 30% (DERTIG PROCENT !!) met terugwerkende kracht verhoogd. Dat is zelfs 2x hoger dan verlaging van het pensioen toen de partner AOW kreeg.
  Dank voor de goede tip!
  Eigenlijk is het schandalig dat je er bij toeval achter moet komen en dat het ABP zich niet pro-actief maar erg reactief opstelt.

  Zojuist bericht gezien van ABP, dat zij uiterlijk 1 maart 2021 reageert op ingediende aanvragen. Dat komt door het grote aantal. Bij toekenning van de aanvragen zal ook met terugwerkende kracht een aanvulling worden toegekend.