Registeren Inloggen

Duizenden ABP’ers hebben recht op een hoger pensioen

Duizenden ABP-gepensioneerden hebben mogelijk recht op een flinke aanvulling op hun pensioen. Het gaat om ABP-gepensioneerden die voor 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd. De bedragen kunnen oplopen tot een nabetaling van duizenden euro’s en een maandelijkse verhoging van een paar tientjes.

Aanvulling voor tweeverdieners

Deze aanvulling is een compensatie voor een te lage pensioenopbouw bij ABP voor tweeverdieners voor 1995. Als beide partners bij ABP pensioen opbouwden, kan ABP dit in de eigen administratie zien. De aanvulling wordt dan automatisch verstrekt. Als één van de partners pensioen opbouwde bij een ander pensioenfonds, heeft ABP geen weet van het recht op aanvulling, en moet deze aangevraagd worden.

Informatie moeilijk vindbaar

Op de website van ABP is informatie over deze aanvulling onvindbaar. ABP heeft de informatieverstrekking naar individuele ABP-deelnemers sinds vorig jaar verbeterd. Het pensioenfonds belooft nu ook de informatie over deze aanvulling zichtbaarder te maken. Want door de onduidelijkheid lopen mogelijk vele duizenden ABP-gepensioneerden die al met pensioen zijn deze aanvulling mis.

Met terugwerkende kracht aanvragen kan

Zij kunnen alsnog een aanvraag doen bij ABP. Als zij aan de voorwaarden voldoen, krijgen zij de aanvulling alsnog en met terugwerkende kracht. De aanvulling gaat in vanaf het moment dat de jongste partner AOW-gerechtigd is geworden. Als de ABP-gepensioneerde zelf al is overleden, betaalt ABP de misgelopen aanvulling op aanvraag na aan de overblijvende partner.

Aanvraag is makkelijk

In de televisie-uitzending van Meldpunt van 24 januari laat MAX Ombudsman Rogier de Haan zien hoe makkelijk zo’n aanvraag alsnog kan worden gedaan. Met zijn hulp krijgen twee ABP-gepensioneerden, een oud-onderwijzer en een voormalig politieman, recentelijk 25 tot 50 euro per maand méér pensioen, plus een nabetaling van enkele duizenden euro’s.

Duizenden nabetalingen

Volgens ABP zijn in de loop der jaren 148.000 aanvullingen toegekend. Maar het pensioenfonds heeft geen idee hoeveel ABP’ers nog meer voor een aanvulling in aanmerking kunnen komen. Gelet op het aantal tweeverdieners eind vorige eeuw, meer dan 30 procent van alle huishoudens, denkt de MAX Ombudsman dat vele duizenden van deze aanvullingen onbenut zijn gebleven. In dat geval moet het ABP miljoenen of zelfs tientallen miljoenen aan nabetalingen uitkeren.

‘Geen schatting’

ABP betwist dat het om ‘vele duizenden’ ABP-gepensioneerden gaat die nog recht hebben op een aanvulling. Het pensioenfonds noemt het aantal zelf ‘beperkt’. Maar op eerdere vragen van Meldpunt over de omvang zei het pensioenfonds ‘geen schatting’ te kunnen maken.

Doe de aanvraag

ABP zal alle nieuwe aanvragen in behandeling nemen en iedereen alsnog uitbetalen waar hij of zij recht op heeft. Op deze pagina zetten we heel eenvoudig op een rijtje waar u aan moet voldoen om misschien recht te hebben op de aanvulling. Hier vindt u ook het formulier dat u kunt uitprinten, invullen en opsturen naar het ABP. Twijfelt u of u recht heeft op de aanvulling? We beantwoorden de 23 meest gestelde vragen hierover op deze pagina.

Geef een reactie

Reacties (40)

  Ik weet niet hoe hoog dit pensioen is, maar bij Postnl is het een fooi als partnerpensioen.

  Mijn vrouw en ik waren in die jaren samen bij het ABP pensioen aan het oobouwen,
  Op het formulier wordt gevraagd naar het andere pensioenfonds en daar met het gefeeltelijk ingevulde formulier naar toe gestuurd worden.
  Geldt deze regeling ook voor ons en hoe moet ik het formulier nu invullen?
  Graag uw hulp

  Zeer bedankt voor uw inzet en de tips in Meldpunt! Maar bij het invullen van het formulier Samenvallende Diensttijd, kom ik bij punt 4 (Informatie over het particuliere pensioen) in de problemen want die vragen snap ik niet goed. Kunt u daar alsjeblieft opheldering over geven? Dank en vriendelijke groet.

  Mijn man heeft vanaf 1971 gewerkt bij de gemeente Amsterdam,
  En ik vanaf 1992 bij de gemeente Amsterdam
  Wij zijn nu beide met pensioen.
  Ik heb voor 1992 gewerkt en pensioen betaald bij de bakkersbond
  En drogisterij moet ik dit nu invullen.

   Ik vergeet te vermelden dat de laatste pensioen zij afgekocht waren heel klein.

  Mijn vrouw ontvangt dit jaar pensioen van haar vorige werkgever. Ze heeft alle papieren nog en mijn vraag is of ik deze papieren mee kan sturen naar ABP zodat ik niet meer terug hoef naar haar vorige werkgever. Dit omdat deze alle aanspraken heeft overgedragen per 1 januari 2020.

  Mijn man heeft buiten het abp pensioen, nog 2 andere pensioenfondsen Waar stuur ik dan het formulier heen??

  Mijn partner krijgt binnenkort een pensioen van het ABP. Ik heb mijn pensioen opgebouwd d.m.v. een beleggingspensioen. In 2016 heb ik een lijfrente aangekocht bij een verzekeringsmaatschappij. Is het voor ons nu zinvol om het formulier samenvallende diensttijd op te sturen naar het ABP?

  Goeden dag ik wilde weten of ik dat formulier voor die ABP pensioen aanvraag dat ik heb ingevuld dan naar mijn pensioen fonds moet sturen?
  Mijn man heeft ruim 42 jaren pensioen op gebouwd bij ABP en ik heb een pensioen van PNO Media dus de vraag is moet ik het dan naar PNO sturen voor verdere aanvraag? Sorry voor het ongemak maar begreep het niet helemaal. Met vriendelijke groet mevrouw JMP Hooft-Gaarenstroom

   Hallo u moet het formulier opsturen naar het pensioenfonds van PNO die zal uw pensioengegevens invullen. Dan ontvangt u dit formulier (vraag 4 e 5 ) ingevuld en ondertekend door het PNO pensioen retour. Daarna moet degene die het ABP pensioen heeft ontvangen het ingevulde formulier naar het ABP sturen. Let op voordat u het formulier naar het PNO opstuurt dient u eerst de gegevens van het ABP pensioen in te vullen zie de vragen voor 4 en 5. Veel succes

  Mijn vrouw bouwde vanaf 1977 tot 2001 pensioen op bij het ABP. Ikzelf bouwde bij het pensioenfonds van mijn particuliere werkgever pensioen op van 1967 tot 2001. Daarnaast bouwde ik vanaf 1984 tot 2001 (dus gelijktijdig) pensioen op bij het ABP. Vraag is nu: heeft het zin het form Samenvallende Diensttijd in te sturen? Dank voor uw antwoord.

  Wie moet het formulier invullen

   Hoi het formulier moeten worden ingevuld (vraag 1, 2 en 3 ) door degene die het ABP pensioen heeft ontvangen. Vervolgens toezenden aan de “andere” pensioen uitbetaler. Die behoort vraag 4 en 5 in te vullen. Bij retour dan dient de degene die het ABP pensioen ontvangt het formulier (inmiddels zijn alle vragen beantwoord) op de post worden gedaan met als adressering het ABP in Heerlen. Let op maak een kopie van voor je eigen administratie!! Succes

  Vragen, vragen, een nog eens vragen hieronder. Maar wie geeft een antwoord? Waar blijft MAX eigenlijk?

   Hallo wanneer u een antwoord weet op alle gestelde vragen dan kunt u hierop reageren!!

  Geldt dat voor mij ook ? Ben sinds 2012 met pensioen en altijd alleen gewerkt (ouderwets gezin) in januari ben alleen maar naar beneden gegaan. Het is maar ± € 4.00 maar toch.
  Ik heb 25 jaar in de drukkerij 3 ploegendienst gewerkt en daarna een ongeval gehad en afgekeurd. Toen in 1988 was men verplicht aan gesloten te zijn bij een grafische bond (en afgekeurd betekend niet meer terug (in heel Nederland) in de drukkerij. punt UIT Toch ben ik weer gaan werken in het onderwijs (23 jaar) als concierge maar mijn hart stond altijd gericht naar de drukkerij.

  Waar kunnen informatie krijgen wat we bij punt 3 moeten invullen.
  Is dat het pensioen van de partner of het pensioenfonds van mij na het werken bij de overheid

   hallo bij punt 3 dient u de naam van degene in te vullen die GEEN ABP pensioen heeft ontvangen. Naam, deelnemersnummer en datum ingang pensioen. Succes

  Mijn vrouw heeft geen pensioen opgebouwd, ikzelf als leraar vanaf 1961!
  Heeft het zin het formulier om een aanvulling, op te sturen of krijg ik automatisch
  bericht?

   Waar vind ik het antwoord op deze vraag?
   Ook mijn vrouw heeft geen pensioenopbouw, maar ik wel. Vanaf 1956 (militaire dienst) en later als politieambtenaar, tot 1997. In totaal ruim 42 overheidsjaren. Kom ik in aanmerking voor aanvulling.?

  Hartelijk dank voor deze informatie! Het past helemaal bij onze situatie: ik bij het ABP erg lang en mijn man bij een nader pensioenfonds.
  Ik heb het formulier meteen gedownload en ingevuld en naar het pensioenfonds van mijn man opgestuurd. Ik ben benieuwd naar de resultaten.
  Als ik niet toevallig had gekeken had ik dit niet geweten. ABP moet dit in zijn nieuwsbrief schrijven is mijn advies

   Goed punt!

   ik heb nog een klein pensioentje bij ABP, maar mijn man heeft 4 verschillende pensioentjes.
   Als ik het formulier invul, naar welke pensioenuitvoerder stuur ik dan mijn formulier op?

  wij komen voor alle voorwaarden in aanmerking behalve dat een van ons al gepensioneerd is. Mijn man bereikt in ca 2035 aow gerechtigde leeftijd en ik in 2031. Waarom heeft t dan voor ons geen nut om dit aan te vragen? Wij bouwen al wel voor 1995 ons pensioen op.

  Goedenavond.

  Wat te doen nu beide partners die een ABP pensioen hadden inmiddels zijn overleden.

  Hoe regel ik de aanvraag dan.

  Had en heb zelf een pensioen bij de Rabobank.

  De beide pensioenen van de overleden partner krijg ik in 1 betaling.

  Groet Margreet

  Sinds 24 januari jl. is er (eindelijk) een uitvoerige en verhelderende reactie van het ABP op hun website te lezen naar aanleiding van de uitzending van Meldpunt en dit is de link naar de bewuste webpagina:

  https://www.abp.nl/over-abp/actueel/nieuws/abp-helpt-deelnemers-met-gemiste-pensioenaanvulling.aspx

  Ik heb in de periode van 1964 tot 1990 als wernemer van ptt pensioen opgebouwd bij het ABP. Bij de verzelstandiging van Kpn is dit pensioen overgedragen aan het eigen KPN pensioenfonds. Ondertussen ben ik met pensioen en heb AOW. In dezelfde periode heeft mijn vrouw pensioen opgebouwd bij het PGGM. Tegenwordig zorg en Welzijn. Ook zij heeft nu AOW.
  Ik heb het formulier gedownload en ben het nu aan het invullen.
  Moet ik dit formulier nu naar kpn en pggm sturen om verder in te laten vullen en dan naar het ABP.
  Al met al is het lastig om uit te zoeken hoe te handelen. Graag uw hulp hierbij.

   Geachte heer Blok,
   Ik ben bezig met de KPN-pensioenen die al vóór 1989 zijn opgebouwd. Ik ben zeer benieuwd naar uw verhaal, en wil u indien nodig en mogelijk helpen. Zou u willen bellen naar het spreekuur van MAX Ombudsman: ma-vr 10.00-12.00 uur, 035 – 6775511.
   Met vriendelijke groet,
   Rogier de Haan
   MAX Ombudsman

  Ik heb pensioen van ABP en dat op het formulier ingevuld. Mijn man heeft 5 kleinere pensioenen. Moet ik deze fondsen allemaal apart het formulier met het klantennummer van het betreffende pensioen toezenden?
  Kan ik ABP vast melden dat wij bezig zijn de info te achterhalen of is er geen deadline gesteld aan de afhandeling door ABP?

   Hallo.
   Ik heb van de week contact gehad met het ABP omdat mijn echtgenote ook diverse werkgevers heeft gehad.
   Desgevraagd gaf men aan dat je naar iedere oude werkgever/Pensioenfonds het door jezelf vooringevulde ABP formulier Samengestelde Diensttijd moet toezenden voor verdere aan-invulling en dan weer moet inzenden naar het ABP.

  Mijn vrouw en ik voldoen aan de voorwaarden, beiden gewerkt voor 1995 Ik bij overheid (ABP 1972 tm 2012) mijn vrouw heeft tussen 1968 en 1995 gewerkt bij meerdere bedrijven in vaste loondienst en ook als oproepkracht met soms een nul uren contract.
  Dus m.i. vanaf 1972 recht op de genoemde aanvulling.
  We hadden best veel bewaard aan werkgevers info toch is het best een probleem om alle pensioenverzekeraars en gegevens uit die tijd te achterhalen.
  Tot nu toe van de zes werkgevers van mijn vrouw alleen maar het APF die alles netjes kon aanleveren.
  Bij andere werkgevers/Pensioenfondsen (die nog bestaan of zijn gefuseerd e.d.) nauwelijks enige info bekend.
  Ook op mij pensioen.nl van mijn vrouw staat helemaal zero, omdat al de vaak kleine pensioentjes destijds zijn afgekocht of er überhaupt geen pensioenpremie blijk te zijn afgedragen destijds.
  Dus eenvoudig is het zeker niet.
  Info aangeleverd door het APF heb ik naar het ABP ingezonden ben benieuwd of daar wat uitkomt.

  Bij”veelgestelde vragen op de site van het ABP”vind ik het volgende: Is uw partner overleden en krijgt u nabestaandenpensioen van ABP? Dan kunt u recht hebben op deze aanvulling. Dit kan van toepassing zijn als u een nabestaandenpensioen van het ABP krijgt en een ouderdomspensioen- of nabestaandenpensioen van ABP of een andere pensioenuitvoerder en er sprake is van samenvallende diensttijd voor 1986.
  Het laatste stukje samenvallende diensttijd voor 1986 begrijp ik niet, omdat ik overal 1995 zie staan.
  Kan iemand mij hier uitleg over geven?

  Pfff….

  Voor mijn ouders geldt hetzelfde… helaas is mijn vader al dood.
  Vandaag kreeg mijn moeder bericht. 16.000 Euro retour en 35 Euro per maand erbij.

  Da’s natuurlijk heel erg mooi, maar ook weer zeer triest…!

  ik heb nog een klein pensioentje bij ABP, maar mijn man heeft 4 verschillende pensioentjes.
  Als ik het formulier invul, naar welke pensioenuitvoerder stuur ik dan mijn formulier op?

  Hartstikke mooi zeg! Gefeliciteerd. Maar pas wel héél goed op, want als je echt duizenden euro’s nabetaald krijgt, kan het zijn, dat je inkomen dan zodanig hoog wordt, dat je over de rest van je inkomen ook extra belasting moet betalen. Als ik zo vrij mag zijn, zou ik aanraden om daar goed naar te laten kijken. Niet, dat je alles al uitgegeven hebt en je krijgt volgend jaar een flinke na heffing. Dat is mij nl ook gebeurd!

  ik ga het formulier invullen

  Hoe lang moet je nog wachten dat me gecompenseerd worden

  Beste teamleden van Meldpunt en speciaal Elles de Bruin en Rogier de Haan,
  Nogmaals hartelijk bedankt voor alle inspanningen inzake de aanvulling van ons pensioen en de compensatie van te weinig ontvangen pensioen.
  Onlangs kregen wij van het ABP een brief dat ook het financiële nadeel van een hoge belastingaanslag over het belastingjaar waarin we de compensatie ontvingen, zal worden vergoed. Het bedrag, waarmee we akkoord zijn gegaan, kunnen wij binnenkort tegemoetzien.
  Onze bewondering voor jullie inzet en vasthoudendheid.
  Met vriendelijke groet,
  Magda en Henk Schrijver, Roosendaal

  […] Duizenden ABP’ers hebben recht op een hoger pensioen … […]

  […] Duizenden ABP’ers hebben recht op een hoger pensioen … […]