Registeren Inloggen

KBO-PCOB in brief aan Kamer: Draai ontkoppelingsplan AOW terug

KBO-PCOB vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de koppeling van de AOW met het minimumloon wil loslaten. In een brandbrief aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer roept de organisatie op de AOW te redden. Het ontkoppelingsplan moet volgens hen van tafel in het debat over de regeringsverklaring.

Sigaar uit eigen doos

Morgen en overmorgen debatteert de Tweede Kamer met premier Rutte over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet. Een plan uit het coalitie-akkoord is het ontkoppelen van de AOW van het verhogen van het minimumloon. De brief van KBO-PCOB en een aantal andere maatschappelijke organisaties vraagt de Tweede Kamer om dit plan terug te draaien. Het kabinet wil gepensioneerden wel tegemoetkomen door de ouderenkorting te verhogen, maar dat is een wel heel bescheiden sigaar uit eigen doos. Ook komt de ouderenkorting niet terecht bij gepensioneerden met lage inkomens, die hier dus niets aan hebben.

Niet aan AOW komen

Dagelijks ontvangt KBO-PCOB mails van verontruste senioren over de ontkoppeling. Woordvoerder Gusta Willems: “Gepensioneerden zijn boos en terecht! Het is geen stijl als hun AOW wordt uitgehold terwijl senioren door alles en iedereen in koopkracht worden gepasseerd.” De brief aan de fractievoorzitters benadrukt dat de AOW het basisinkomen is voor iedere senior in Nederland. Dat moet volgens de seniorenorganisatie zo blijven. AOW’ers kunnen hun inkomen immers niet meer op een andere wijze verhogen.

Gepensioneerden gaan erop achteruit

Willems: “Het is een kwestie van vertrouwen. Senioren moeten erop kunnen rekenen dat ze erbij blijven horen wat betreft koopkracht.” Volgens de CPB-doorrekening van het coalitieakkoord is dat niet zo. Gepensioneerden gaan er deze kabinetsperiode op achteruit en raken gemiddeld een half procentpunt per jaar achterop vergeleken met werkenden en mensen met een uitkering.

Bron: ANP

Geef een reactie

Reactie

    JA DIE CHRISTELIJKE DOEN NIET ONDER VOOR RUTTE