Registeren Inloggen

We beantwoorden 3 vragen van ABP’ers over de pensioenaanvulling

Meldpunt laat in januari zien dat duizenden ABP-gepensioneerden recht hebben op een hoger pensioen. Daarop krijgen we duizenden vragen binnen. De meeste vragen gaan over situaties waarbij er sprake is van scheiding, het overlijden van de partner of waarde-overdracht naar een ander pensioenfonds. Wij geven antwoord op deze 3 veelgestelde vragen.

Regent reacties

Duizenden ABP-gepensioneerden komen nog in aanmerking voor een aanvulling van hun pensioenfonds, als ze samen met hun partner vóór 1995 werkten en pensioen opbouwden. Sinds de uitzending van Meldpunt van vrijdag 24 januari hierover, regent het reacties bij de redactie van Meldpunt en bij de MAX Ombudsman. Veel mensen vragen zich vooral af: kom ik in aanmerking voor een aanvulling, ook in mijn specifieke situatie?

Overlijden, scheiding, waarde-overdracht

Want wat als er bijvoorbeeld sprake is van overlijden, scheiding of een waarde-overdracht, waarbij pensioen van het ene fonds naar het andere is overgeheveld? Of wat als een ABP-pensioen is afgekocht? Valt er dan aanspraak te maken op de aanvulling? Die kan namelijk oplopen tot een eenmalige nabetaling van duizenden euro’s, plus een verhoging van het maandelijkse pensioen, vaak al gauw een paar tientjes.

3 veelgehoorde vragen

Uit de vele duizenden e-mails, telefoontjes en brieven selecteerde de redactie van Meldpunt drie van deze bijzondere gevallen, die in een situatie zitten die voor een grotere groep mensen geldt. Ze vertellen over hun omstandigheid en in de uitzending vertelt MAX Ombudsman Rogier de Haan in hoeverre ze kans maken om in aanmerking te komen voor de ABP-aanvulling wegens ‘samenvallende diensttijd’. We behandelen deze gevallen in de video boven dit artikel en in de volgende alinea’s. Het gaat om tweeverdieners die gescheiden zijn, of waarbij er waarde-overdracht van het ene naar het andere pensioenfonds heeft plaatsgevonden of om tweeverdieners waarvan de ene partner is overleden. Heeft u zelf een andere vraag? Lees dan dit artikel waarin we (korter) antwoord geven op 20 vaak gestelde vragen.

Krijg ik een ABP-aanvulling als ik gescheiden ben?

Charles Blonk (61) uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen heeft van 1976 tot 2011 gewerkt bij de Koninklijke Marine en daarom pensioen opgebouwd bij het ABP. Hij denkt in aanmerking te komen voor de ABP-aanvulling, ook al is er in zijn geval sprake van een bijzondere omstandigheid: hij is gescheiden.

Van 1980 tot 1989 was Charles samen met een vrouw (nu 61) die vanaf 1979 werkte bij Hoogovens (het huidige Tata Steel), en daarom pensioen heeft opgebouwd bij het Hoogovens Pensioenfonds. Inmiddels is Charles alweer sinds 1996 samen en getrouwd met zijn huidige vrouw. Zij werkt al vanaf 1986 bij academisch ziekenhuis VUmc in Amsterdam, en heeft daarom net als Charles pensioen opgebouwd bij ABP.

Charles heeft een aanvraagformulier verstuurd voor de ABP-aanvulling. Daarop heeft hij ingevuld dat hij en zijn ex bij Hoogovens een ‘samenvallende diensttijd’ vóór 1995 hebben van bijna 10 jaar. Maar krijgt hij nu ook die aanvulling van ABP?

Antwoord
De gescheiden en weer getrouwde Charles Blonk krijgt geen aanvulling vanwege zijn ex, omdat ze nu niet meer samen zijn. Wel vanwege zijn huidige vrouw, met wie hij ook een samenvallende diensttijd had, zelfs al kenden ze elkaar toen nog niet. Hij krijgt de aanvulling wel pas als hij en zijn huidige vrouw straks samen AOW ontvangen. Iets van €69 per maand.

Krijg ik een aanvulling als mijn pensioen is overgedragen naar een ander pensioenfonds?

Annie Scherstra-Voorsluijs uit het Gelderse Scherpenzeel is al bijna tien jaar officieel gepensioneerd. Ze heeft vóór 1995 jarenlang als ambtenaar pensioen opgebouwd bij het ABP, met 2 part-time banen. Vanaf juli 1982 tot juni 1991 werkte ze bij politieschool in Leusden en van januari 1984 tot juni 1991 ook bij de Onderwijsbegeleidingsdienst in Amersfoort. Annies man Bert Scherstra is ook met pensioen en werkte van 1973 tot 1991 bij het Lorentz Ziekenhuis in Zeist als hoofd inkoop. Hij droeg in die jaren pensioenpremie af aan het fonds PFZW. Tot zover een relatief overzichtelijke situatie: een stel waarvan beide partners al jaren AOW ontvangen en die vóór 1995 een samenvallende diensttijd hebben van bijna acht jaar.

Maar Annie ontvangt nu helemaal geen pensioen meer van het ABP. In 1991 is ze gaan werken voor Stichting Alzheimer Nederland. En dus ging ze pensioen opbouwen bij pensioenfonds PFZW. Op aanraden van ABP, herinnert ze zich nog, heeft ze toen in 1993 haar bij ABP opgebouwde pensioen laten overdragen naar PFZW. Wat nu? Annie is bijna 17 jaar geen klant meer bij ABP, maar heeft daar vóór 1995 wel ABP-pensioen opgebouwd. En in die periode was volgens haar sprake van bijna acht jaar samenvallende diensttijd met haar eveneens werkende man, die pensioen opbouwde bij PFZW, ook Annies huidige fonds. Volgt u het nog? Annie vindt dat ze als ex-ABP’er gewoon recht heeft op een nabetaling van haar oude pensioenfonds. Maar is dat ook zo?

Antwoord
Annie Scherstra krijgt ook geld van ABP, omdat de overdracht van haar pensioen vóór 2007 heeft plaatsgevonden. Haar pensioen gaat daardoor nu met zo’n 100 euro per maand omhoog, is de verwachting. Omdat ze de aanvulling al jaren niet heeft gekregen, krijgt ze daarvoor een nabetaling van zo’n 10.000 euro.

Krijg ik een aanvulling als de partner waarmee mijn diensttijd samenviel is overleden?

Monica van den Heuvel van 61 uit Hoogvliet is een van de vele kijkers van Meldpunt die zich afvragen of de ABP-aanvulling ook te krijgen is als er sprake is van overlijden. Monica neemt het daarbij niet op voor zichzelf, maar voor haar beide al jaren gepensioneerde ouders in Spijkenisse. Tenminste, dat dacht ze toen ze de redactie benaderde. 2 dagen na de uitzending over de duizenden ABP-gepensioneerden die nog recht hebben op een pensioenaanvulling. Haar vader heeft tot 1981 jarenlang als ambtenaar gewerkt in het Rotterdamse, onder meer bij de gemeente, de marine en de OV-bedrijf RET. Daarmee bouwde hij pensioen op bij ABP. Monica’s moeder werkte tot 1990 zo’n 20 jaar bij verzekeraar Stad Rotterdam, nu ASR, en bouwde pensioen op bij het fonds van ASR. De jaren dat vader en moeder gelijktijdig werkten en pensioen opbouwden, de samenvallende diensttijd, schat de dochter op 11 à 12 jaar.

Ook hier een relatief eenvoudige casus, lijkt het. Maar dan overlijdt vader, die door een val vlak voor kerst al wat langer niet in goede gezondheid was. Dat gebeurt daags nadat Monica de redactie van Meldpunt heeft benaderd, drie dagen na de uitzending, waarvan vader helemaal geen weet had. Uiterst verdrietig. Ook met het oog op een ABP-aanvulling. Daar zal vader niet meer van kunnen genieten, als ABP die al gaat uitkeren. Want dat is een andere vraag van Monica: haar moeder krijgt voortaan als weduwe een nabestaandenpensioen van haar mans pensioenfonds ABP. Maar krijgt ze nu hij er niet meer is nog wel die aanvulling wegens ‘samenvallende diensttijd’? Dat zou wel heel wrang zijn, ook omdat Monica dit al heeft aangekaart toen haar vader nog in leven was.

Antwoord
Ook de ouders van Monica van den Heuvel hadden de aanvulling moeten krijgen. Zeker omdat uit naspeuring blijkt dat Monica’s overleden vader hierover jaren geleden al informatie aan ABP heeft gegeven. Het gaat om maandelijks zo’n €290. Nabetaling van €50.000.

[npo_player prid=”WO_MAX_15937413″]

Krijg ik ook geld?

ABP moet de drie hierboven beschreven situaties nog definitief beoordelen. De precieze eindbedragen kunnen daardoor nog lager of hoger uitvallen. Als uw situatie lijkt op die we hierboven beschrijven, betekent dit nog niet direct dat u ook geld krijgt. De situatie van elke pensioendeelnemer is anders. Maar het geeft wel een goede indicatie om contact op te nemen met het ABP en het formulier samenvallende diensttijd in te sturen. Het formulier vindt u op deze pagina.

Geef een reactie

Reacties (3)

  Ik ga met ingang van 1 maart 2020 met pensioen. Geldt voor mij en mijn partner deze casus over samenvallende diensttijd ook? Wij hebben beide vóór 1995 gewerkt en pensioen afgedragen.

  Goede morgen ombudsman. ik zat net even te kijken op de computer naar de pensioen problemen. Ik zag een zin, vergeten pensioenen.
  Helaas wegens ziekte had in de uitzending niet gezien.
  Het zo dat ik in 1979 officieel gescheiden ben.
  Ik had een klok horen luiden een aantal jaren later, dat je je pensioen deling aan moet geven anders moet je het halen bij je ex-man.
  Ik heb toen gebeld naar het ABP 3 x zelfs, en kreeg steeds te horen dat dat niet hoefde mijn gedeelte ging automatisch naar mij als ik gepensioneerd werd. Dat bleek dus niet waar. Toen ik belde waar het bleef zeiden ze dat ik dat had moeten aanvragen toen. Ja nu was het te laat, en mijn ex wilde het niet betalen aan mij. het was 10 jaar pensioen opbouw van 40 uur. In die tijd heeft mijn exman gestudeerd en heb ik hem en 2 kinderen verzorgt.
  Heb het nog met een advocaat overlegd maar die zag het niet zitten omdat hij niet wist of hij kon winnen.
  Mijn vraag is: weet u hier iets van? Zijn er meer vrouwen die dat meemaken en is er een compensatie voor.?
  Volgens mij heeft het ABP tot 3 x toe onjuiste informatie gegeven, met het gevolg dat ik minder inkomsten heb. Het gaat om 10 jaar.
  Als u meer inlichtingen wil, wil ik die graag geven.
  Alvast bedankt voor uw hulp om het te bekijken.
  Vriendelijke groet, Mevr. Janny Schutze

  Ik heb net een reactie van ABP gehad op mijn aanvraag samenvallende diensttijd. Ik ben sinds 2012 weduwe en we hebben allebei tot 1995 pensioen opgebouwd. Ikzelf 38 jaar bij ABP en mijn overleden man bij APF. ABP meldt dat ik hierop geen recht heb omdat ik geen huidige partner heb.
  Kunt u mij hiervoor een verklaring geven? Zou ik dan eerst een nieuwe partner moeten hebben om hiervoor in aanmerking te komen? Graag uw reactie.