Registeren Inloggen

Pensioenpetitie overhandigd aan minister Koolmees

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft zojuist de steunbetuigingen voor de pensioenpetitie Kom in actie voor uw pensioen in ontvangst genomen. Deze pensioenactie is een initiatief van verschillende politieke partijen, Omroep MAX en een aantal ouderenorganisaties.

Meer dan 50.000 handtekeningen

Vanaf oktober 2019 kan iedereen die dit wil de petitie Kom in actie voor uw pensioen tekenen. Dit is massaal gedaan, want in slechts 1 maand tijd zijn er meer dan 59.000 handtekeningen verzameld. Al deze mensen vinden het net als de betrokken partijen tijd voor een verandering. Pensioenen worden al jaren niet mee geïndexeerd, waardoor de financiële situatie van veel gepensioneerden er niet rooskleuriger op wordt. Om te laten zien hoe ontevreden zij hiermee zijn kan men de petitie tekenen.

De organisaties en politieke partijen achter Kom in actie voor uw pensioen willen dat gepensioneerden meer zekerheid krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen is er een verandering van het pensioenstelsel nodig. Nu mogen pensioenfondsen pas indexeren als de dekkingsgraad boven de 104,3 procent uitkomt. Als deze ondergrens niet gehaald wordt, kan de hoogte niet gegarandeerd  worden. Zodoende blijft er genoeg geld in kas voor de toekomstige pensioenen en eventuele financiële tegenvallers, is het idee achter deze regel.

Nog steeds kortingen

Er is al tijden kritiek op dit strenge rekenmodel en de afgelopen tijd klinkt de roep om verandering alleen maar sterker. Op 19 november 2019 laat minister Koolmees weten de regels in 2020 iets spoeler toe te passen, waardoor pensioenfondsen langer de tijd krijgen om te herstellen en dus niet meteen hoeven te korten om de zaken weer op orde te krijgen. Hierdoor worden vele pensioenen waarschijnlijk in 2020 niet gekort, maar voor zeker 500.000 gepensioneerden zal dit wel het geval zijn. De pensioenfondsen waar zij zijn aangesloten staan er dermate slecht voor dat zij zich geen extra hersteljaar kunnen veroorloven.

Niet verkoopbaar

Ondanks deze toezegging van de minister is het pensioenstelsel op dit vlak nog steeds discutabel. Pensioenfondsen maken al jaren flink rendement, waardoor zij gezamenlijk nu 1.450 miljard euro in kas hebben. Gepensioneerden zien hier voorlopig nog weinig van terug in hun portemonnee en de fondsen zelf vinden dit ook onverkoopbaar. “We zien dat onze financiële positie stap voor stap verbetert”, zegt Corien Wortmann-Kool, voorzitter van ambtenarenfonds ABP, in 2018 tegen de NOS. “Maar de pensioenen van werkenden en gepensioneerden kunnen we de komende jaren niet verhogen met de inflatie. Ik kan dat niet meer uitleggen aan onze deelnemers.”

Een échte oplossing

Door de steunbetuigingen voor de pensioenpetitie Kom in actie voor uw pensioen te overhandigen aan de minister hopen de initiatiefnemers op een definitieve oplossing voor dit pensioenprobleem. Kom in actie voor uw pensioen is een initiatief van 50Plus, Omroep MAX, de SP, PVV, Forum voor Democratie, DENK, stichting PensioenBehoud, Vereniging Woekerpolis, stichting Pensioenverlies en ouderenorganisaties KBO-PCOB en KBO-Brabant. U kunt de petitie nog steeds tekenen. 

Geef een reactie