RegisterenInloggen

Minister ziet mogelijkheid om AOW-leeftijd gelijk te houden

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wil het vastgelopen overleg over de pensioenen hervatten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij ruimte te zien om nadere afspraken te maken over het “minder stringent koppelen van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting”. Hij nodigt de voorzitters van de bonden en de Sociaal-Economische Raad uit de gesprekken te hervatten.

Deze doorbraak volgt na het stuklopen van de onderhandelingen in november 2018. De vakbonden FNV, CNV en VCP oordelen dan dat het kabinet onvoldoende tegemoetkomt aan hun eis voor het langzamer laten stijgen van de AOW-leeftijd. Rondom de stakingen van dinsdag 28 en woensdag 29 mei 2019 is gebleken dat het kabinet bereid lijkt te zijn de AOW-leeftijd tijdelijk te bevriezen en minder snel te laten stijgen. Ook bespreekbaar is de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken bij mensen met zware beroepen. Wat Koolmees precies in gedachten heeft, schrijft hij overigens nog niet, maar dat zal tijdens de gesprekken moeten blijken.

Haast

Of er snel een akkoord komt, durft Koolmees niet te voorspellen. Wel geeft hij aan dat er haast is. “Ik heb mijn agenda de komende tijd redelijk leeggemaakt hiervoor.” Over veel aspecten is het kabinet en ‘de polder’ het vorig jaar al min of meer eens geworden. Zo zouden pensioenuitkeringen in de toekomst sneller kunnen stijgen, maar in slechte tijden ook sneller worden gekort. Ook zouden de buffers van de pensioenfondsen omlaag kunnen, waardoor de uitkeringen kunnen stijgen. Een ander punt betreft het stelsel. In de toekomst zou iedereen voor zijn eigen pensioen moeten sparen, in plaats van dat jonge werknemers betalen voor de generaties voor hen. Hoe dat betaald moet worden, is nog wel een heikel punt.

Positieve reacties

Vakbond FNV reageert positief op de verklaring van minister Koolmees over het hervatten van het pensioenoverleg. De vakbond zegt blij te zijn dat het kabinet “eindelijk inziet dat er ook voor de lange termijn ruimte moet worden geboden voor een tijdig pensioen”. Ook in werkgeverskringen wordt verheugd gereageerd, waardoor het overleg waarschijnlijk snel weer kan beginnen. NV-voorzitter Han Busker verwacht dat de partijen meteen na het weekend bij elkaar gaan zitten. “Blijkbaar is het signaal van de acties van deze week goed doorgekomen. Natuurlijk willen wij graag tot een resultaat komen in de vorm van een goed pensioenakkoord. We moeten nog zien of dat gaat lukken.”

Continu voor gepleit

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed dat er weer officieel onderhandeld kan gaan worden. “Hier hebben we continu voor gepleit”, zeggen ze. Volgens de bedrijvenlobby is het “essentieel om tot afspraken te komen waardoor we jong en oud weer vertrouwen geven in het pensioenstelsel, kortingen afwenden en oplossingen vinden voor bijvoorbeeld de zware beroepen”.

De deadline voor een wet die een verdere stijging van de AOW-leeftijd moet voorkomen is 1 juli 2019.

(BRON: MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reactie

  1. Afijn we zijn nu ruim 1 jaar verder en een paar maanden geleden heeft de heer Koolmees verkondigt dat de AOW naar beneden kan tot bijstands niveau, dus beste mensen als je alleen AOW hebt kijkt je straks naar jouw eigen armoede.