Registeren Inloggen

Ouderen zijn woedend over ontkoppelen AOW en minimumloon

Mensen reageren woedend op het besluit van het nieuwe kabinet om de AOW en het minimumloon te ontkoppelen. Het minimumloon stijgt deze kabinetsperiode met 7,5 procent. Normaal gesproken stijgen alle uitkeringen dan automatisch mee. Alleen bij de AOW gebeurt dat nu niet. Dat is sinds de invoering van de koppeling in 1980 nog nooit gebeurd.

Plan ontkoppeling

Het plan om de AOW te ontkoppelen moet nog worden omgezet in een wetsvoorstel en daarna vindt de bespreking plaats in Tweede en Eerste Kamer. Maar de seniorenafdelingen van VVD, CDA en D66 lieten eerder al weten dat het plan onmiddellijk van tafel moet. Zij stuurden hierover een brandbrief naar de eigen fracties om aan te geven dat de ontkoppeling ‘verkeerd, onnodig en seniorenonvriendelijk is’. Ze schrijven: ‘Door ontkoppeling van de verhoging gaan de gepensioneerden structureel verder achterlopen op mensen die het minimumloon verdienen en op mensen met andere uitkeringen. De koopkracht van gepensioneerden daalt al vele jaren ten opzichte van die van werkenden. Onder meer vanwege het ontbreken van indexatie van de aanvullende pensioenen.’

Ouderenaftrek geen oplossing

Ook vakbonden en seniorenorganisaties uiten hun zorgen. ‘De nieuwe regeringscoalitie heeft totaal geen oog voor de inkomenspositie van ouderen’, zegt een woordvoerder van de seniorenorganisatie ANBO, die hierin samen optrekt met andere bonden.

De eerder voorgestelde compensatie via de ouderenaftrek biedt volgens ANBO voor zo’n 400.000 mensen met alleen AOW of hooguit een klein aanvullend pensioen geen oplossing omdat zij geen of nauwelijks belasting betalen. ‘Juist deze groep heeft compensatie hard nodig’, zegt ANBO. ‘De koppeling is nodig om inkomensachterstanden te voorkomen.’

Ontkoppelen levert schatkist 2.4 miljard per jaar op

Tijdens het debat over de regeringsverklaring deze week liet premier Rutte, ondanks de felle kritiek, weten dat de ontkoppeling niet van tafel gaat. ‘Het kost 2,4 miljard euro per jaar, structureel. Dat is serieus geld.’ Wel wordt volgens hem gekeken hoe de koopkracht van gepensioneerden op een andere manier kan worden hersteld. Eerst worden nu de nieuwe economische cijfers van het Centraal Planbureau afgewacht.

Senioren moeten nú hun energierekening betalen

Een woordvoerder van ANBO laat weten: ‘Het is onbegrijpelijk dat Rutte op deze manier reageert. Vooral ook omdat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de koopkracht snel moet worden gerepareerd. Er moeten nú maatregelen komen. Het kabinet schuift alles op de lange baan. Senioren die nu de hoge energierekening moeten betalen en steeds minder boodschappen kunnen kopen van hun inkomen, kunnen niet op een lange baan wachten.’

SP: “Repareer koopkracht van ouderen”

SP Tweede Kamerlid Bart van Kent zegt in Meldpunt geen genoegen te nemen met vage beloftes. ‘Er is deze week een motie van ons aangenomen om de koopkracht van ouderen te repareren. Dat kan volgens ons alleen door de AOW volledig mee te laten stijgen met het minimumloon en te zorgen dat pensioenen weer geïndexeerd worden. Alleen dan kiest het kabinet voor een fatsoenlijk inkomen voor alle gepensioneerden’. De SP zet de actie die eerder door de partij is ingezet dan ook onverminderd voort. Inmiddels zijn er al duizenden reacties op deze actie binnengekomen.

Geef een reactie

Reacties (23)

  Wij hebben met interesse deze uitzending gevolgd en delen de mening van SP en ANBO dat de ontkoppeling van de AOW aan het minimum loon absoluut geen doorgang mag vinden.
  Ons pensioen is al bijna 15 jaar niet aangepast aan de inflatie/indexering van de lonen.
  Wij maken ons ook grote zorgen over het continueren van de bezuinigingen op de verpleeghuiszorg.
  Wij hopen dat de Eerste Kamer hun hersencapaciteit toont en dat wij zo snel mogelijk verlost worden van dit kabinet Rutte 4.

   Denkt u dat Rutte en consorten hier in mee gaan?
   Dat zijn ze al weer vergeten.

  Ik ben geboren 22-10-1942 , en heb sinds mijn A.O.W. leeftijd ALLEEN een a o w uitkering DUS totaal geen pensioen, nu wil ik dit aan vullen , Ik betaal geen belasting, MAAR IK KAN DAARDOOR OOK NIETS aftrekken bij de belasting , want die hoef ik niet in te vullen , ik moet eenheid ! Maar kan niets aftrekken ik ben ook nog gehandicapt , dus daardoor ook extra kosten . Ja natuurlijk krijg ik wel zorg en huur toeslag ! Maar dat krijgt iedereen Ik had een paar jaar geleden in januari 100,00 euro teveel op mijn bankrekening, en kreeg daardoor geen vrijstelling op de gemeente Belasting , ( ik heb daar natuurlijk een bezwaar ) aangetekend , met een gevolgde ik 9 kopieën moest opsturen , dus dan denken ze ook nog dat iedereen een laptop en printer heb ! Dit is mijn ervaring ik weet niet of u hier wat mee kan doen , gelukkig kan ik mijn omdat ik erg zuinig ben opgevoed redelijk redden , mevr j.F. De Graaf-Bij ,Lisse

   U kunt wel aangifte doen tot 5 jaar terug.

   Overzicht zorgkosten 2021
   Maakt u veel kosten voor ziekte of invaliditeit? Bijvoorbeeld omdat u chronisch ziek bent, een beperking hebt, of wat ouder bent? In de lijst hieronder ziet u welke zorgkosten u mag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.
   Voor de aftrek gelden nog wel een aantal voorwaarden. Zo mag u bijvoorbeeld niet de kosten aftrekken waarvoor u al een vergoeding krijgt. En mag u uw kosten alleen aftrekken in het jaar dat u ze hebt betaald. Bekijk alle voorwaarden aftrek zorgkosten.
   Zorgkosten alleen boven drempelbedrag aftrekbaar
   Alleen het deel van uw kosten dat uitkomt boven een bepaald bedrag,
   het drempelbedrag, is aftrekbaar. Als u uw zorgkosten invult in uw online aangifte, wordt uw aftrek automatisch berekend.
   Betaalt u geen of weinig belasting?
   Doe dan ook online aangifte. Het kan zijn dat u een tegemoetkoming krijgt voor uw zorgkosten. Die tegemoetkoming wordt dan automatisch berekend. Lees meer daarover bij :Tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Informeer eens bij de belastingdienst.

   hoe triest hier wordt ik verdrietig van maar de overheid geeft er geen zak om

  waarom gaan wij AOW`ers niet eens met z`n allen naar het Malieveld om te protesteren
  tegen de loskoppeling van de AOW’ ,ook wij kunnen staken denk aan : geen vrijwilligerswerk meer doen( veel instanties zijn afhankelijk hiervan ) of oppassen op de kleinkinderen-naschoolse opvang e.d
  55 jaar gewerkt en belasting betaald en dan zo behandeld worden!
  Bedankt VVD weet wie er op uw partij gestemd heeft.

  Echt weer een actie van de VVD. In het verkiezingsprogramma staat dat de koppeling blijft, maar met de coalatie bedacht om de koppeling los te laten. Weer kiezersbedrog van de VVD, zoals al meer is gebeurt.

   Zijn ze alweer vergeten

  Wanneer de ontkoppeling niet van tafel gaat, dan zullen we mettertijd ook in Nederland de zelfde situatie krijgen als in Oost-Europa. Daar heeft Jan Slagter nog geld voor opgehaald voor die arme mensen welke in armoede moeten leven omdat ze niet rond kunnen komen met een schamel pensioentje. Geen verwarming, nauwelijks eten, geen gezondheidszorg enz. Is dat het voorland van de ouderen in Nederland? Mijnheer Rutte zal daar zeker geen last van hebben straks omdat hij tegen die tijd zeker zijn schaapjes wel op het droge zal hebben.

  De ontkoppeling tussen AOW en minimumloon is geen verrassing en komt voort uit onze nette omgangsvormen waarvan AOW-ers zich zo graag bedienen! Krenk geen minister beledig ze niet en laat ze vooral toe tot de laatste centen in uw portomonnee en vooral belangrijk protesteer niet!! Nederlanders het stomste volk in de EU bazuint overal ter wereld dat wij een modeldemoceatie hebben terwijl die democratie hier slechts is weggelegd voor een stelletje rijkestinkerds en zeker niet van toepassing of bereikbaar is voor de armoedzaaiers zoals u en ik! Tegen het nu zittende Haagse wittenboordentuig werkt maar 1 ding en dat is anarchie en een staatsgreep! Van beschaafde protesten trekt dit tuig zich helemaal niks aan! Begrijp dus goed dat AOW-ers niets anders zijn dan parasieten en derderangsburgers! Het zal niet lang meer duren voordat er voor AOW-ers ook een recept voor (zalm)viskoppensoep zal worden gepresenteerd als de voedselbank al die AOW-ers niet meer aankan. Burgelijke ongehoorzaamheid?? Laat me niet lachen!! Om je hoofd in deze bananenrepubliek boven water te houden moet je roven en stelen. Willen wij met zijn allen iets doen dan zullen AOW-ers partijen naast de VVD Crisis Door Afbraak en Duivel D66 echt moeten droogleggen. Weg met het Haagse gepeupel dus!

  De heren in Den Haag kunnen wel een schilderij voor 175 miljoen kopen! En wie gaat dat betalen? Juist! De AOW’rs!
  Dank je wel VVD!

  Na aanleiding van de uitzending heb ik mij geel en blauw geërgerd over de uitzending over de AOW hoogte en de ontkoppeling. Er wordt steeds gepraat over de lage AOW en niet gepraat de hogere super pensioenen.
  Hallo wakker worden ,zijn we ingeslapen!
  De AOW die ingevoerd in de jaren ’50 was bestemd voor de arme mensen of gewerkt hebben of niet. Daar zit probleem!
  Toen waren er nog pensioenen.
  Nu zijn er mensen met pensioenen die 5000 euro’s of meer hebben per maand .
  Zijn er ouderen met een zeer hoog pensioen die solidair zijn hier in Nederland en het antwoord is NEE!
  De kloof wordt alsmaar groter tussen arm en rijk onder de ouderen.
  Wat moet er kan veranderen, is de AOW flink verhogen met als maximum tot rond 30.000 per jaar, daarboven de super pensioen die zeer hoog de AOW afbouwen, of helemaal stoppen, dan zijn wij solidair.
  Verder worden de mensen met alleen een AOW/pensioentje die op een adres wonen ook gestraft door de participatiewet, Dat moet ook stoppen!
  En PVDA wordt hiervoor bedankt!
  Mijn standpunt is dat de mensen met een pensioen vanaf 5000 euro’s of met meer hun AOW hun laten afbouwen, en die in pot van de lagere AOW te plaatsen storten, dan zijn ze solitair!
  Ik ben benieuwd wat jullie reactie is!
  De wet moet dus ook veranderd, dat logisch. Veel werkt voor de SP en andere politieke partijen.

  Helemaal eens met de schrijver dat de AOW bestemd was voor de armere mensen. Wie een riant pensioen heeft zou dan ook minder AOW kunnen ontvangen. Naar rato dus.

  Vandaag kwam naar buiten dat de demonstranten die voor miljoenen schade hebben gemaakt niet aansprakelijk kunnen worden gesteld omdat het ministerie van justitie de zaken niet op orde heeft. Dus de geleden schade wordt weer afgewenteld op de samenleving. Dit is een dure fout maar ouderen die een AOW ontvangen worden zwaar gekort ondanks dat ze geen fout hebben gemaakt. Het enigste wat je de oudjes kunt verwijten is dat ze de staat geen geld meer op brengen en alleen maar geld kosten ( AOW en ziekte kosten) Mensen denk goed na waar U op stemt.

  Op de site van De Goede Zaak heb ik een petitie gestart. Inmiddels naderen we 25.000 ondertekeningen. Doe mee.
  https://actie.degoedezaak.org/petitions/aow-ers-worden-tweederangs-burgers

  Geachte redactie en forum leden.

  Ben heel blij dat u opkomt voor ouderen in de maatschappij, maar ik denk dat de tijd is gekomen voor krachtigere protesten!

  Ik vind het namelijk allemaal Niet te filmen!!!
  Het nieuwe (oude) kabinet is nog maar net bezig en gelijk al de ene na de andere blunder en volksverlakkerij.
  Het was ook wel te verwachten van dit nieuwe pinokio kabinet, ze halen gewoon hun neus op voor onze Ouderen onze Groningers onze Zorgmedewerkers onze Zelfstandigen en de arme slachtoffers van de toeslagen affaire.
  Ons kabinet verdeeld het volk in kampen!
  Geen uitzondering is dat je ook zo maar 10 jaar moet wachten op een huisje voor onze kinderen, maar voor vreemdelingen is het zomaar klaar en ook nog volledig ingericht, het enorme slappe hap beleid wat betreft uitgeprocedeerde gelukzoekers, criminele overlastgeversen en wat al niet meer.

  Ook ben ik al dat discrimineren van onze ouderen meer dan zat, ze worden neergezet als een blok aan het been.
  Ze hebben alleen maar de mond vol van vergrijzing is het probleem, probleem, probleem, probleem en de AOW is onbetaalbaar ze hebben er de mond van vol.
  Nu ook weer geen centje erbij.
  Nou AOW is wel betaalbaar je moet alleen andere keuzes maken.
  Er worden miljarden over de balk gesmeten aan minder belangrijke en onzinnige zaken.
  De door Rutte 1,2,3,4,6,7enz veroorzaakte woning problemen die ze het liefst opgelost zien door onze ouderen hiervoor verantwoordelijk te houden(discriminatie) omdat ze te groot zouden wonen.

  Het afromen in het verleden van onze pensioenen met miljarden gewoon gestolen en nooit weer terug gestort gekregen!
  Laat ze dat eerst maar eens terug storten en MET rente.

  De generatie die nu bijna aan de AOW toe zijn, zijn met hun 16é of misschien nog wel eerder begonnen met werken wat neer komt op 52 (zware)werkzame jaren.
  Het komt straks zo dat je na je laatste werkdag een euthanasie pilletje mee krijgt.

  En Kabinet dan zo over onze ouderen lullen en ons zo neerzetten of waren we overschot SCHAAM JULLIE DIEP!

  Ze zien ons als hun onderonderonderdanen zeg maar klootjesvolk.

  We moeten het maar anders gaan aanpakken, iedereen kijkt weg Wilders heeft in heel veel dingen wel gelijk gekregen maar wordt gewoon genegeerd .

  50Plus kan je niet meer serieus nemen die moeten zich diep schamen die hebben alléén maar mot met elkaar dat geld ook zeker voor mevr de Haan.
  Op de bres met zijn allen!!!

  We mogen het niet meer pikken, wat mij betreft doen we massaal aangifte van discriminatie, de nationale ombudsman, Europees Hof voor Rechten van de Mens, en alle kranten plat mailen met ingezonden stukken.

  Ik zou zeggen MAX doe er een tandje bij!!!

  Met vriendelijke groet,
  Jelle Hielkema

  Outlook voor Android downloaden

  Outlook voor Android downloaden

  Premier Rutte wil de koppeling van de AOW aan het minimumloon niet herstellen. Met de VVD voorop willen de coalitie partijen in de Tweede Kamer wel de koopkracht plaatjes van iedereen opnieuw bekijken. Wat wij als AOW-ers en gepensioneerden nu moeten zeggen: Premier Rutte, wij stemmen in maart aanstaande bij de lokale verkiezingen niet op de VVD en de andere coalitie partijen. Dit is onze enige en wettelijke kans om herstel van de koppeling te bewerkstelligen. Doen wij dit niet dan moeten wij ook niet verder zeuren.

  Goedemiddag,
  Ik heb vanaf mijn 17e gewerkt tm mijn 65e.Een pensioen+a.o.w. van 1251 euro 48jr gewerkt.
  Mijn arbeidsverleden is; 1963-1965 woningstichting hoogvliet geen gegevens bekend
  31-05-1965-datum onbekend De Klerk&Zn vlaardingen 1968-1971 J.Koning Rotterdam
  omstreeks 1971-datum onbekend Schildersbedrijf H.hoogvliet Spijkenisse 28-03-1988-16-02-1990 Schildersbedrijf Holland Rotterdam deze datums kloppen nietig heb 16jr bij dit bedrijf gewerkt, contact opgenomen met dit bedrijf met als conclusie dat ze geen gegevens meer hadden.19-02-1990-30-03-1990 J.J.Arnold rotterdam

  02-04-1990=27-03-1991 Schildersbedrijf Holland Rotterdam 02-04-1991-25-10-1991 Schildersbedrijf Hoogvliet Spijkenisse 18-05-1992-13-11-1992 Schildersbedrijf Hendriks Spijkenisse 30-04-28-09-2003 Roest Schilders Rhoon daarna tm mijn 65e GGZ instelling Rotterdam. Al met Al een aardig arbeidsverleden.Volgens mij is het een en ander niet goed gegaan.verhaal gehaald bij de desbetreffende uitkeringsinstantie, die mij vertelden dat de pensioenopbouw klopt.Elke maand als mijn uitkering overgeboekt wordt op mijn rekening wordt ik daar niet vrolijk van.Is het niet mogelijk via de belastingen er achter te komen, wat er voor eventuele fouten er gemaakt zijn.Het hele overzicht van mijn pensioen klopt gewoon niet.daarbij word er ook elke maand op mijn a.o.w. gekort i.v.m het inkomen van mijn vrouw.

  Dr. Willem Drees keert zich om in zijn graf, door het op dit punt asociale gedachten goed van dit kabinet. Er is al van oudsher strijd gaande om het financiele wel en wee van de ouderen. De huidige,jonge generatie in de regering, heeft niet in de gaten, of zijn er blind voor, dar zij na x aantal jaren in dezelfde positie als van de ouderen komen te verkeren. Laat ze daar over nadenken !

  het maak ze niet uit oud opruimen die hap je bent alleen maar lastig

   Kom eindelijk eens in AKTIE !!

  tja arme mensen die alleen aow hebben en geen pensioen

  Ook ik hebt al jaren te maken met een afbrokkeling van mijn inkomsten ,AOW én het aan vullend Pensioen !!
  Dit VVD / CDA met een weinige inbreng van D66 ! dit collectief neoliberale beleid is al circa 14 jaar aan de MACHT in Nederland !!
  Iedere 4 jaar kan men in onze democratie stemmen ! Al circa 14 jaar stemt Nederland in meerderheid op een liberaal beleid !! met alle nadelige gevolgen vandien voor met name de Gewone Burgers !! Er is een Super rijk én een Armoedig Nederland ontstaan , een schandalige ontwikkeling!!

  Dus ” Gewone volk Nederlanders ” stemmers “, hand in eigen boezem steken ! Helaas eigen schuld dikke bult !!
  Dat is de realiteit ! én nu hopen dat men geleerd heeft ??