Pensioenstelsel 2.0: minder zekerheden, maar misschien meer kansen?
De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zorgt niet bij iedereen voor blijdschap. Want het nieuwe stelsel is volgens een kritisch rapport niet zonder risico’s. Maar wat betekent het nieuwe pensioenstelsel precies voor u?
Waarom een nieuw pensioenstelsel?
Aan de totstandkoming van het nieuwe pensioenstelsel is jarenlang gewerkt. Omdat het huidige pensioenstelsel volgens de voorvechters niet meer past bij de ontwikkelingen in de maatschappij, komt er een nieuwe. Mensen werken namelijk vaak niet meer hun hele leven bij één werkgever en steeds meer mensen werken als zelfstandige zonder pensioenopbouw. Bovendien biedt het oude systeem weinig transparantie en zekerheid, vooral omdat door de lage rente pensioenen de afgelopen jaren nauwelijks geïndexeerd zijn waardoor pensioenen niet zijn meegestegen met de inflatie. De pensioenen eerlijker en flexibeler maken, dat is het doel van de Wet toekomst pensioenen (Wtp).
Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
In het nieuwe pensioenstelsel, dat uiterlijk in 2028 volledig ingevoerd moet zijn, wordt de collectieve pensioenpot omgezet naar persoonlijke pensioenpotjes. Ieder individu bouwt een eigen pensioen op, waarbij de hoogte afhankelijk wordt van de beleggingsresultaten. Dat betekent dat uw pensioen meebeweegt met de economie. Dus bij goede rendementen stijgt uw pensioen, maar bij slechte prestaties kan dit dalen. In de video bovenaan dit artikel kunt u terugzien hoe dit precies werkt.
Twijfels over het nieuwe stelsel
Ondanks de mogelijke voordelen zijn er volgens critici ook zorgen. Het nieuwe systeem is immers afhankelijk van de financiële markten, waardoor pensioenen onzekerder worden. De afschaffing van het doorsneesysteem, waarbij jongere werknemers meer bijdragen dan oudere, betekent dat vooral mensen tussen de 40 en 55 jaar mogelijk minder pensioen opbouwen. Compensatie voor deze groep wordt overwogen, maar kan oplopen tot miljarden euro’s. Hierdoor verwachten experts een complexe overgang en mogelijk zelfs juridische procedures.
Kamerlid Agnes Joseph (NSC) heeft prof. Niek Peters van Rijksuniversiteit Groningen gevraagd om de risico’s van het nieuwe pensioenstelsel te onderzoeken. Het rapport van onderzoeker Peters benadrukt 3 grote zorgen:
- Ten eerste is de toekomstige hoogte van het pensioen onzeker, wat veel onzekerheid kan geven over de financiële toekomst en bestaanszekerheid.
- Ook is er voor deelnemers geen mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de overgang. Dit leidt tot vragen over transparantie en inspraak.
- Tot slot waarschuwt het rapport voor een mogelijke overbelasting van het rechtssysteem als veel mensen rechtszaken aanspannen omdat ze het niet eens zijn met de gang van zaken.
Donderdag 21 november 2024 debatteert de Tweede Kamer over het nieuwe pensioenstelsel en de bijbehorende risico’s naar aanleiding van het rapport.
(Foto: MAX)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Alles in de trend van het WEF , ” you will own nothing but will be happy” , arm wordt armer rijk steeds rijker.
Afgezien van het zeer onprettige feit dat je dus bijwijze van spreken elke maand een andere bedrag van je pensioen gegireerd kan krijgen, is het mij volkomen onduidelijk of er ergens ene financieel vangnet is als de pensioenen dalen. Ik lees nergens dat er een maximaal dalingspercentage is. Dat zou dus kunnen betekenen dat in het ergste senario je je vaste kosten niet meer kan betalen als je niet flink wat reserve op een spaarrekening hebt staan! Wie schiet je dan te hulp???
En vergeet Klaas Knot niet van de Nederlandse Bank die een zeer negatieve invloed heeft gehad op het indexering beleid. Indexeren op basis van rendement en premie inleg dat zou de reden moeten zijn voor gedeeltelijke of volledige indexering. Men was bevreesd dat de gepensioneerden de pensioenpot zouden leegmaken maar voor de duidelijkheid. Het rendement van beleggingen en premie inleg overstijgt in grote mate het totale bedrag van uitkeringen. We zijn jarenlang voor de gek gehouden en we hebben ons ook voor de gek laten houden. Als wij, de gepensioneerden met 500.000 naar Den Haag waren gegaan voordat deze wetgeving werd behandeld dan was dit zover niet gekomen.
Ja , je hebt gelijk
De meeste werken tegenwoordig
maar 15 uur per week, dus bouwen bijna geen pensioen op.
Wij waren zo gek om minimaal 40 uur te werken per week.
Dus we hebben veel pensioen opgebouwd,
Nu ons maar niet indexeren, dan kan dat geld, naar het jaren onderhandelen over de nieuwe pensioen regeling.En dan kunnen ze ons betaalde pensioen opbouw, gebruiken voor de jongere generatie.
PURE DIEFSTAL.
ik vind het dicriminerend dat gepensioeneerden geen beroep kunnen doen op de 10% ineens.
gepensioeneerden zijn oud en wijs genoeg om die keuze zelf te maken.
Een rechtse regering betekent betalen of je krijgt het minimale erbij. Zo simpel ligt het allemaal. In de breedste zin van het woord. Is weinig sociaals aan. Draait allemaal om geld en niet om de mens.