Registeren Inloggen

VIDEO: Groep AOW’ers leeft in verborgen armoede

Een grote groep 65-plussers heeft moeite om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Vooral ouderen die alleen van een AOW leven met eventueel een klein pensioen hebben het financieel zwaar. Ze leven uiterst zuinig en praten er liever niet over.

Zwakke inkomenspositie

93.000 65-plussers leven in armoede, becijferde het Sociaal en Cultureel Planbureau eind vorig jaar. SEO Economisch Onderzoek spreekt liever over ouderen met een zwakke inkomenspositie. Die groep zou inmiddels bestaan uit 200.000 ouderen. Dat zijn ouderen die leven van alleen een AOW-uitkering, soms aangevuld met een pensioen tot 5000 euro per jaar.

Boosdoener: de vaste lasten

Deze groep ouderen met een minimaal bestaan, kan zich geen tegenslag permitteren. De AOW’er geeft vaak meer dan de helft van het inkomen uit aan vaste lasten. Zij klagen dat de energieprijzen stijgen, de winkelaankopen duurder worden en dat de zorgkosten een groot deel van het budget opslokken. De bevroren pensioenuitkeringen maken het er niet makkelijker op.

Liever geen tegenslag

Deze groep klaagt niet snel over het bestaan. Liever leven deze ouderen zuinig: ze zetten de tering naar de nering. Maar ze hebben wel geldzorgen. Wat als de wasmachine kapot gaat? Wat als de zorgkosten toenemen? Wat als ze moeten verhuizen? Als hun leefstijl verandert, dan blijkt vaak dat er geen enkele financiële reserve is.

Financiële hulp

AOW’ers kunnen weliswaar terugvallen op financiële ondersteuning zoals huur- en zorgtoeslag. Ook kunnen zij aankloppen bij de gemeente voor extra hulp bij geldzaken. Maar elke gemeente hanteert zijn eigen minimabeleid en voor hulp moet je bij verschillende loketten zijn. Een deel van de ouderen weet niet van het bestaan van die hulp, vindt die niet toegankelijk of durft er geen gebruik van te maken. De politiek moet zich de situatie van deze arme 65-plussers aantrekken, vinden ouderenbonden en betrokkenen.

Herkenbaar?

Mensen die leven van alleen AOW en eventueel een klein pensioen hebben vaak recht op verschillende toeslagen. Meldpunt zet ze op een rij in dit artikel.
Bekijk ook de video waarin economiejournalist Martin Visser uitlegt hoe u kunt zorgen voor meer inkomen als u de pensioenleeftijd bereikt.

 

BRON: SCP, SEO Economisch Onderzoek, KBO-PCOB, Nibud, 50PLUS