Registeren Inloggen

Grootste staking ooit van academische ziekenhuizen

Zorgmedewerkers van zeven academische ziekenhuizen zijn vandaag aan het staken. Volgens FNV Zorg gaat het om duizenden medewerkers. Het is de grootste staking ooit door medewerkers van universitair medisch centra.

Wat willen de stakers?

De stakers eisen een hoger loon en een minder hoge werkdruk. Door de staking worden vandaag op veel afdelingen zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt. Er is dus alleen spoedeisende hulp beschikbaar.

Afdelingen sluiten

Per ziekenhuis sluiten verschillende afdelingen. Hieronder vallen de operatiekamers, radiologie, laboratoria en  verpleegafdelingen. Maar alle spoedeisende hulp, oncologie, hartbewaking en kraam-couveuseafdelingen draaien wel door. Dit zal 24 uur zo zijn. Daarna is de staking afgelopen.

Activiteiten tijdens de staking

De stakende medewerkers hoeven zich niet te vervelen. Want er worden verschillende activiteiten voor hen georganiseerd, zegt de zorgbond. Zoals een pubquiz en pingpongwedstrijden. Of een ‘koffie-taart-moment’ met patiënten. Ook is er een podiumprogramma met verschillende sprekers.

Radboudumc doet niet mee

Alle academische ziekenhuizen in Nederland doen mee. Behalve het Radboudumc in Nijmegen. Deze doet als enig universitair ziekenhuis niet mee aan de staking. Dat komt omdat het ziekenhuis het niet op tijd redde om het in de organisatie te regelen. Aldus Caroline Roos, FNV Vakbondsfunctionaris bij Radboudumc in het AD.

Tweede staking

De zorgmedewerkers van universitaire ziekenhuizen gaan hierna nog een keer staken. Namelijk op dinsdag 26 oktober. Ook dan zal alleen de spoedeisende hulp beschikbaar zijn. Of het Radboudumc dan wel meedoet is nog niet bekend.

Bron: ANP

Geef een reactie