Registeren Inloggen

Klant failliet energiebedrijf mag niet duurder uit zijn

Gaat uw energiebedrijf failliet en wordt deze overgenomen door een andere aanbieder? Dan kan u niet worden verplicht tot het aangaan van een veel duurder energiecontract. Uw nieuwe energieleverancier moet dan namelijk de voorwaarden uit het oude contract volgen. Dat besluit de kantonrechter in Amsterdam.

Grote gevolgen

Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben. De regels rond faillissementen in de energiewereld zijn tot nu toe namelijk heel anders uitgelegd. De Consumentenbond heeft “verrast” gereageerd en politici Henri Bontenbal (CDA) en Pieter Omtzigt stellen direct Kamervragen.

Zelfde voorwaarden

De zaak waarin de rechter uitspraak deed, gaat over een klant van het in 2018 op de fles gegane bedrijf Flexenergie. De klant was het niet eens met de nieuwe tarieven waarmee hij te maken kreeg bij het nieuwe energiebedrijf: Innova. De rechter stelde de klant in het gelijk. Volgens de rechter had Innova namelijk dezelfde voorwaarden moeten hanteren die golden bij Flexenergie.

Gunstig voor consumenten

Deze uitspraak lijkt volgens de Consumentenbond op het eerste gezicht gunstig voor consumenten. Want iedereen die eerder te maken had met een hogere energierekening doordat zijn energiebedrijf failliet ging, zou met dit vonnis in de hand naar de rechter kunnen stappen. En zo een schadevergoeding kunnen eisen.

Dat betreft overigens heel veel mensen. In 2021 speelt namelijk een vergelijkbare situatie als het grotere Welkom Energie bezwijkt onder de hoge gasprijzen en failliet gaat. Alle ongeveer 90.000 klanten van Welkom Energie zijn vervolgens overgenomen door Eneco. Maar daar krijgen de klanten wel te maken met veel hogere tarieven.

ACM stond hogere tarieven toe

Toch is de situatie niet zo simpel, erkent de Consumentenbond. Dat komt omdat Eneco vorig jaar veel geld betaalde aan de curator van Welkom Energie om die klanten te mogen overnemen. En dat deed Eneco omdat toezichthouder ACM het toestond dat het energieconcern die klanten dan nieuwe tarieven zou rekenen.

”Hoe dan ook geen sprake van oude contract”

Een woordvoerder van de ACM legt uit dat als er geen andere aanbieder wordt gevonden die alle contracten overneemt, er maar 1 alternatief is. En dat is dat de klanten van het bankroete bedrijf over de rest van de aanbieders worden verdeeld. In dat geval zou er hoe dan ook geen sprake meer zijn van het behoud van de voorwaarden uit het oude contract.

Op de consequenties van de nieuwe uitspraak wil de zegsman van de toezichthouder niet vooruitlopen. “We bestuderen de uitspraak nog”, laat hij weten.

Politiek stemt in

De grootste regeringspartijen stemmen echter in met de uitspraak van de kantonrechter. De VVD, CDA en D66 zijn het eens dat de contracten van klanten bij een failliet gegaan bedrijf gerespecteerd moeten worden. “En anders hebben de gedupeerden minimaal recht op dezelfde tarieven als de bestaande klanten”, zegt Silvio Erkens, energiewoordvoerder van de VVD tegen het Algemeen Dagblad (AD).

Jeanine Janssen: ‘Antwoord op uw energievragen’

(Bron: ANP, AD, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie