Registeren Inloggen

Moet ik een boete uit het buitenland betalen?

Niets vervelender dan dat er een verkeersboete uit het buitenland op de mat valt. Helemaal als deze van jaren geleden blijkt te zijn. Want moet u deze boete nog wel betalen? En hoe komt het dat de boete verhoogd is, terwijl u niet van het bestaan van de boete af wist?

Via Nationaal Incassobureau

Bij zowel MAX vakantieman, MAX Ombudsman en de ANWB komen over dit soort boetes steeds meer meldingen binnen. Het gaat om boetes van mensen die jaren geleden in Italië, Florence, op vakantie zijn geweest en dan ineens een brief ontvangen van het Nationaal Incassobureau (NIB) over de betaling van een boete. Daar komt bij  dat de originele verkeersboete dan inmiddels met een behoorlijk bedrag is verhoogd, terwijl u de eerste boete helemaal niet hebt ontvangen. Normaal gesproken wordt dit door het Italiaans NIVI Credit geïncasseerd. Van de overtreding is een foto, dus daar valt niet over te twisten. Maar het het incassobureau wil geld zien, soms tot wel 300 euro meer dan het oorspronkelijke bedrag.

Binnen 360 dagen

Officieel hoort u bij een Italiaanse verkeersboete binnen 360 dagen na overtreding op de hoogte gesteld te zijn dat u in overtreding bent. Dit gebeurt normaal gesproken met een aangetekende brief met daarin het proces verbaal. Deze brief wordt vanuit Italië naar uw huisadres gestuurd. Naar het adres waarop de auto geregistreerd staat. En daar gaat iets mis, want uiteindelijk blijken mensen pas iets van de boete te horen op het moment dat een Nederlands incassobureau zich meldt. Dan zijn de kosten al flink opgelopen.

Moet ik betalen?

  • Heeft u nooit een proces verbaal uit Italië gekregen en u kunt dat bewijzen, dan hoeft u  niet te betalen.
  • Heeft u het proces verbaal niet op tijd, dus binnen de gestelde termijn van 360 dagen,  gekregen en u kunt dat bewijzen, dan hoeft u ook niet te betalen.
  • Heeft u wel een proces verbaal ontvangen, dan zult u moeten betalen. Het is dan alleen de vraag welk bedrag. In ieder geval niet juridische kosten, vertalingskosten en incassokosten.

Aantonen niets ontvangen

Bij een aangetekende brief bent u als ontvanger verantwoordelijk voor de ontvangst. U moet dus echt aan kunnen tonen dat u de aangetekende brief niet heeft ontvangen. Dat kan tegenwoordig bijvoorbeeld met de PostNL-app. Daarin staat precies welke post u heeft ontvangen.

Dwingen kan niet

Het Nederlandse incassobureau kan geen betaling afdwingen, betalen is vrijwillig. Houd het contact met het bureau zakelijk en reageer altijd inhoudelijk op brieven van het bureau. Dus ook als u voornemens bent het extra geld niet te betalen.

Zonder problemen naar het land

Wat nog goed is om te weten is dat u door de boete niet te betalen niet op de Italiaans opsporingslijst komt te staan. U wordt ook niet direct gearresteerd als u de grens overgaat of uit het vliegtuig stapt. Laat u door incassobureaus dus ook niet bang maken met dit soort verhalen. U kunt gewoon nog op vakantie naar Italië. Wat nog wel kan gebeuren is dat de boete via het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) alsnog bij u op de mat valt.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    Onlangs een betalingsverzoek ontvangen van het Nationaal Incasso Bureau voor een overtreding van juni 2022 in Italië. Het openstaande bedrag is € 291,92, de oorspronkelijke boete bedroeg € 81,-. Volgens het NIB heb ik in december 2022 een aangetekende brief ontvangen uit Italië met een betalingsverzoek via PostNL. Deze brief heeft mij nooit bereikt. Mogelijk was ik niet thuis en is er een briefje in de brievenbus gedaan met het verzoek de brief op te halen op een PostNL afhaalpunt. Ik woon in een appartementengebouw en het komt met regelmaat voor dat een dergelijk briefje in de verkeerde brievenbus belandt. Kortom, dit lijkt me een uiterst kwetsbare procedure met een grote kans op fouten.

    Sef Severens, Culemborg.