Registeren Inloggen

Dubbele nationaliteit? Zo raakt u uw Nederlanderschap niet kwijt

Stel, u woont in het buitenland en u vergeet uw Nederlandse paspoort op tijd te verlengen, dan verliest u uw Nederlanderschap. Kunt u dit nog terugkrijgen?

Emigreren gestimuleerd

Honderdduizenden Nederlanders emigreerden de afgelopen 100 jaar, vaak geholpen en gestimuleerd door de overheid. Een groot deel ging naar Canada, Australië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Maar ook naar de Verenigde Staten en Brazilië. Net na de Tweede Wereldoorlog had Nederland rond de 10 miljoen inwoners en vond men ons land ‘vol’. Ook toenmalig koningin Juliana zei in haar troonrede in 1950 dat ‘de snelle bevolkingsgroei en de beperkte oppervlakte aan beschikbare grond een daadkrachtige bevordering van de emigratie vereisen.’ De Nederlandse regering stelde in die tijd als doel om jaarlijks 60 duizend Nederlanders te laten emigreren. En dat lukte.

Band met Nederland gebleven

Toch bleven de geëmigreerde Nederlanders veelal een bijzondere band met Nederland houden. Tradities werden en worden in ere gehouden en er is nog steeds veel contact met het moederland. Velen verlengen dan ook al tientallen jaren hun Nederlandse paspoort. Dat heeft een aantal voordelen, onder andere bij het reizen en als iemand langer dan 90 dagen achtereen in Nederland wil verblijven. Zonder Nederlanderschap mag dat namelijk niet.  

Toch Nederlanderschap kwijt

Enkele tienduizenden vertrokken Nederlanders raakten dat Nederlanderschap in de loop der jaren kwijt. Door slordigheid of onwetendheid. En door foutieve informatie vanuit ambassades en consulaten. Maar eenmaal kwijt krijgt u het Nederlanderschap nauwelijks nog terug. In 2016 komt de Nationale Ombudsman met het rapport “En toen was ik mijn Nederlanderschap kwijt”.

Na klachten van honderden Nederlanders die hun Nederlanderschap kwijt zijn geraakt zonder dat men dat wist of kwijt had willen raken, deed de Nationale Ombudsman onderzoek. Geëmigreerde Nederlanders bleken niet of nauwelijks geïnformeerd over het automatisch verliezen van het Nederlanderschap. Die informatievoorziening moet veel beter, vindt de Ombudsman. Maar hij wil ook dat mensen die het Nederlanderschap zijn verloren, een mogelijkheid krijgen dit weer te herstellen. Zonder al teveel poespas. Hij pleit zelfs voor een spijtoptantenregeling, een regeling waarbij mensen die onbedoeld en onbewust hun Nederlanderschap zijn kwijtgeraakt, dit terug kunnen krijgen.  

Maximaal 90 dagen blijven

De Stichting GOED, Grenzeloos Onder Een Dak, behartigt belangen van Nederlanders in het buitenland. Antonietta Sgherzi, voorzitter van GOED, vindt dat er tot nu toe weinig is gedaan met de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman. “Het is een jarenlange strijd waarbij het nog steeds niet zo is dat je dan ook je Nederlanderschap terugkrijgt. Maak dit simpeler, het gros van de mensen die het Nederlanderschap terug willen, doen dit om familiaire redenen. Je kunt dan namelijk makkelijker reizen naar Nederland en langer verblijven dan het maximum van 90 dagen dat nu geldt voor de Nederlandse ‘buitenlander’. Na die 90 dagen, mag u eenzelfde periode niet verblijven in Nederland of een ander Schengenland.

 Hoe Nederlanderschap terugkrijgen?

Het kabinet kijkt naar aanpassing van de regels. Nu is het zo dat u iedere 13 jaar een nieuw paspoort, ID-kaart of verklaring van Nederlanderschap moet aanvragen. Anders verliest u automatisch het Nederlanderschap. Deze termijn was tot 1 april 2022 10 jaar. De procedures om het Nederlanderschap terug te krijgen zijn nodeloos ingewikkeld, aldus Sgherzi. Een procedure is dat u moet aantonen dat u zonder het Nederlanderschap grote nadelen heeft ondervonden op het moment van verlies als EU-burger. Een andere optie is een verzoek om naturalisatie, waarbij u zelfs een inburgeringsdiploma moet halen. Maar beide zijn ingewikkelde, langdurige procedures met zeker niet de garantie dat u het Nederlanderschap terugkrijgt.

 (Foto: MAX)

Bekijk hier de hele uitzending van Meldpunt.

Geef een reactie

Reacties (11)

  Is niet normaal ben geboren in Nederland 36 jaar gewoond en gewerkt ben verhuis voor werk naar usa en toen in eens zonder te laten weten of een keuze kon maken mijn nl paspoort kwijt gewoon niet normaal want als ik toen moest kiezen had ik voor mijn nl paspoort gekozen maar dat kon gewoon niet en dat noem je normaal dat dat zo kan mijn hele familie woon in Nederland gewoon te gek om over the hebben

  De Nederlandse wetgeving over nationaliteit is inderdaad bizar. Toch even een paar aanvullingen bij het artikel hierboven:
  – Natuurlijk raak je je Nederlanderschap niet zomaar kwijt als je na 10 (tegenwoordig 13) jaar je paspoort niet vernieuwt. Dat gebeurt alleen als je al die tijd buiten de EU hebt gewoond en nog een andere nationaliteit hebt. Je wordt niet zomaar stateloos.
  – Hoe verlies je je Nederlanderschap nog meer? De belangrijkste reden is, dat je je in je nieuwe woonland laat inburgeren. Er zijn een paar uitzonderingen (bijvoorbeeld als je in je woonland geboren bent, of als je de nationaliteit van je partner aanneemt).
  Vooral dit tweede punt is van belang. Het betekent voor veel Nederlanders in den vreemde een onmogelijke keuze. In veel landen moet je staatsburger zijn voor allerhande zaken. Voor bepaalde beroepen (politie en militair, maar soms ook advocaat, of leraar). Om een huis te kunnen kopen. Om niet gediscrimineerd te worden bij een sollicitatie (in sommige landen hebben de eigen burgers wettelijk voorrang op buitenlanders). Enzovoort. En tegelijk zijn er goede redenen om het Nederlanderschap niet op te willen geven.

   Helemaal mee eens TwanLaan. Mijn vrouw ( verleden jaar overleden) is altijd Nederlandse gebleven..
   Ik kon toen, die regel is nu geloof ik ook vervallen, weer Nederlander worden omdat ik met een Nederlandse getrouwd was. Maar om dat te doen moest ik dat vanuit Nederland doen, de z.g. Optie. Ik kon niet in Nederland gaan wonen om die reden.
   Nu, als oud Nederlander kan het wel weer worden, maar nogmaals dan moet ik een jaar in Nederland gaan wonen, wat kan met een bepaalde vergunning ( verblijf van onbepaalde tijd heet dat geloof ik). Het is door de nalatigheid van de Nederlandse regering dat duizenden oud-Nederlanders hun nationaliteit verloren en de regering doet er niets aan.

  Wat een rare titel voor dit artikel? Ik las “Zo raakt u uw Nederlanderschap niet kwijt” en ik nam aan dat het artikel zou gaan over bepaalde regelingen waardoor je het Nederlanderschap niet kwijt hoeft te raken of hoe je deze terug krijgt. Maar deze worden niet genoemd?

  Beste redactie,
  Ik ben burger van de unie en afkomstig uit Duitsland. Sinds 2001 woon ik in Nederland waar ik in 2011 mijn nederlandse Mann trouwde. In 2012 is mijn Duitse paspoort afgelopen en ik had op tijd een nieuw paspoort aangevraagd. Maar tot en met vandaag heb ik er geen gekregen, want die is mij geweigeerd, omdat wij niet ons tiestemming per handtekenig gaven, om ons huwelijk te beeindigen. Van 2017-2022 had ik ook geen Verblijfskaart, want die kon ik toen alleen afhalen met de Duise paspoort, die ik niet kreeg en dus kreeg ik die verblijfskaart ook niet. Sinds december 2022 heb ik een Registratiekaarr volgens Art. 2, 2a Richtlijn 2004/38-EG, mijn Duitse Nationaliteit kon ik echter alleen bewijzen door de geboorteacte en huwelijksacte van mijn overgrootvader, want mijn opa en vader zijn in huidig Polen geboren. Het konsulat generaal te Amsterdam van de Bondsrepublik Duitsland weigeerd mij ondanks andere oordelen van de EuGH nog altijd de paspoort. Hulp van Nederland door statenklacht art. 265 TEUV of inbreukprocedure Art. 258 bij de EU Commissie en juridisch door alle instanties in Duitsland? Nee hoor vergeet het maar, spaar je de moiete, tijd en geld. Ondanks dat wij wettelijk echtgenoten zijn, volgens NL- en EU, wet en ook sinds 2017 Duits wet, krijg ik hem niet! Duitsland geeft namelijk niet toe, dat zij de zelfde methode al in 1935-45 gebruikten en wie aan onafhankelijkheid van politiek, rechter en offizier van justitie geloofd, die kan beter aan sprookjes geloven. Ook ministerpresident Mark Rutte, de koning of ministers deden niets. De tweede kamer en het EU Parlement hebben het wel als discriminatie veroordeeld. Het Duitse Parlement onder Merkel, de vriendin van Rutte, heeft alle petities afgewezen ondanks geldig EU wet. Eerst onder Scholz is mijn klacht op een petitie aangenomen. In deze meende iemand dat Duitsers voor 2017 niet gelijkgeslachtelijk trouwen konden, maar dat klopt niet. Mijn EU is heel klein, geen vrijheid, want ik mag Nederland zonder paspoort niet verlaten. Geen vrijheid ondanks dat het een fundamenteel mensenrecht is.
  Ik blijf wachten, hopen en leugens tegenspreken, want Duitsland verfolgt ook in 2023 Duitsers, burgers van de unie, Familie , Homoseksuelen.

  Het puzzelt mij een beetje, dat veel emigranten hun Nederlanderschap “kwijt” zijn geraakt, door het vergeten hun paspoort te verlengen of vernieuwen.
  Een Nederlander, in het buitenland and na emigratie, wordt nooit statenloos. Het Nederlanderschap wordt verloren door de nationalitiet van een ander land aan te nemen.
  De Nederlandse regering maakt dat alleen niet duidelijk als je emigreert.
  Dat overkwam mij ook. Ik wilde mijn paspoort vernieuwen and het Consulaat weigerde dat, omdat ik de Canadese nationaliteit heb aangenomen terwille van de baan ik had bij het federale goevernement kon krijgen.

   Zelfde situatie hier!

  Het geheel creëerde een wat ongelukkige impressie. Het gaat namelijk niet om alleen remigranten van na ww2, het gaat over de problematiek van ongewenst, onwetend automatisch verlies van de nationaliteit. Dit vaak ook door de minimale en soms verkeerde informatie van overheidspersoneel. En dit soort zaken gebeuren nog dagelijks, en er zijn dus ook veel jongere voormalig-Nederlanders en niet alleen oud-Nederlanders (de officiële term). Het kan iedereen overkomen en zo twijfelt men soms aan de nationaliteit van iemand die alleen de Nederlandse nationaliteit heeft. Mijn vraag dan ook aan premier Mark Rutte, bewijst U ook eens dat U nog Nederlander bent. Heeft U niet bij Uw vorige of laatste handelsbezoek aan Zuid Korea die nationaliteit als bedankje gekregen? Net zoals die Nederlandse voetbal coach. Hoe kunt U aantonen nog Nederlander te zijn?

  Beste redactie,
  Begin deze maand heb ik na een lange procedure weer het Nederlanderschap herkregen. Dit vond plaats door naturalisatie door optie, waar ik als oud-Nederlander voor in aanmerking kwam. Door lang geleden Amerikaans staatsburger te worden ben ik destijds mijn Nederlanderschap kwijt geraakt. Zes jaar geleden mijn verblijfsvergunning aangevraagd om langer dan de 3 maanden in Nederland te kunnen verblijven in verband met familie omstandigheden. Ruim 2 jaar geleden me laten inschrijven bij een gemeente in Nederland, omdat het een vereiste is, dat men 1 jaar in Nederland woont. Na veel frustraties met de IND en de lokale gemeente autoriteiten ben ik er uiteindelijk toch in geslaagd weer Nederlander te worden en kon vorige week mijn nieuwe paspoort ophalen. Omdat ik met pensioen ben kon ik mij opnieuw in Nederland vestigen, maar kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen is weggelegd.

  dit is echt onbegrijpelijk, als je toch de Nederlandse nationaliteit hebt, dan heb je die, punt uit, voor je hele leven, tenzij je er zelf voor kiest om er afstand van te doen. Maar alleen om je paspoort langer verlopen is dan tien jaar, ben je geen Nederlander meer en mag het land alleen nog in met een visum? Vooral in het licht van de massale immigratiegolf die Nederland echt overspoeld, dan is dit toch een heel vreemd. Wet moet gewoon aangepast worden.

  […] je er meer weten over deze groep geëmigreerde Nederlanders en/ of het Nederlanderschap? In dit artikel van omroep Max Meldpunt vind je meer (achtergrond) informatie. Benieuwd naar de bewuste uitzending van Omroep Max? Bekijk […]