Registeren Inloggen

Kamerleden nog niet positief over coronawet

Hoewel de coronapandemie achter ons lijkt te liggen, is het maken van de zogenaamde pandemiewet nog in volle gang. Hier is de Tweede Kamer nu volop over aan het debatteren. Maar de manier waarop er via de wet extra maatregelen ingezet kunnen worden, stuit op weerstand.

Coronawet = Wet publieke gezondheid (Wpg)

Het kabinet komt met een wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg), ook wel beter bekend als de permanente pandemiewet. Dit is de opvolger van de tijdelijke coronawet. Met de aanpassing van deze wet wordt vastgesteld welke beperkende maatregelen genomen mogen worden als er een uitbraak van een besmettelijke ziekte is. Deze aanpassing is nodig, want tijdens de coronapandemie werkte het kabinet met tijdelijke wetten. Sinds het voorjaar van 2022 kan dit echter niet meer.

Maatregelen met een omweg toch ingevoerd

In de aanpassing zijn maatregelen zoals de quarantaine-, test- en mondkapjesplicht, het sluiten van publieke plekken en het houden van afstand opgenomen. Maar het sluiten van scholen, het coronatoegangsbewijs en de avondklok staan er niet in. Wel is er een noodprocedure ingebouwd. Hierdoor kan de minister dergelijke maatregelen alsnog treffen. Dit “geitenpaadje”, zoals meerdere parlementariĆ«rs het noemden, leidt echter tot zorgen.

Ingrijpende kabinetsbesluiten moeten meestal eerst langs het parlement voor ze van kracht worden. Maar tijdens de coronacrisis is er volgens Lisa Westerveld (GroenLinks) maar liefst 78 keer gebruikgemaakt van andere procedures. Hierdoor stond het parlement buiten spel en kon ze in de praktijk nauwelijks ingrijpen. Volgens de partijen moet dat in de toekomst anders.

Noodprocedure uit de pandemiewet

Als het aan de SP ligt, wordt de hele noodprocedure uit de wet gehaald. Want volgens Maarten Hijink is die mogelijkheid “een blanco cheque” voor de minister. Hij vindt dat het kabinet alleen maatregelen mag treffen die vooraf zijn opgenomen in de wet. Mocht er toch meer nodig zijn, is er “altijd een halve dag de tijd om het parlement terug te roepen en hier een debat te houden”.

Hijink vindt ook dat de effecten van bepaalde maatregelen duidelijker in kaart gebracht moeten worden en dat maatregelen na een half jaar automatisch moeten aflopen, tenzij de Tweede en Eerste Kamer ze in stand willen houden. Daarnaast heeft hij samen met CDA-Kamerlid Joba van den Berg een wetswijziging voorgesteld om breder te onderzoeken welke gevolgen maatregelen hebben op bijvoorbeeld sociaal en psychisch vlak.

Stap voor stap

Het plan is om de Wpg in een aantal stappen te verbeteren, waarvan nu de 1e stap wordt gezet. Volgens de ChristenUnie is dat goed omdat de evaluatie van de aanpak van de coronacrisis nog niet is afgerond. Ook de SGP hecht grote waarde aan die evaluatie en vindt daarom dat het debat over deze set aanpassingen wel erg vroeg komt. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers reageert later op de kritiek van de Kamer.

Wanneer is de coronapil beschikbaar in Nederland?

(Bronnen: ANP, AD, NOS Foto: ANP)

Geef een reactie