Registeren Inloggen

Ongeldige briefstemmen zijn toch geldig

Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken past de procedure aan voor het tellen van de stemmen die per post zijn uitgebracht. Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Briefstemmen die onjuist waren opgestuurd, worden toch meegeteld.

Fouten

70+’ers die via de post hun stem voor de Tweede Kamer verkiezingen vanuit huis wilden geven, kregen van de regering een stembiljet en een stempluspas opgestuurd.  Belangrijk bij het stemmen was om de stempluspas en het stembiljet niet samen in een enkele envelop stoppen. Het stembiljet moest in een gesloten envelop en deze moest op zijn beurt in de retourenvelop met de stempluspas. Op die manier kan de gemeente controleren of de stem geldig is, zonder te zien naar wie de stem gaat.

Gemeenten

Toch is dit in veel huishoudens misgegaan. Een aantal briefstemmers had de stempluspas en het stembiljet toch in dezelfde envelop gedaan. In Sudwest Fryslan zijn er van de tot dusver gecontroleerde stemmen 8,5% stemmen ongeldig. Hetzelfde geldt voor Bernheze, Bergen op Zoom en Zeist. In Roermond is 5% ongeldig, in Gouda 6% en in Enschede 4,6%. Ter vergelijking: bij een normale verkiezing is maar 0,3% van de stemmen ongeldig.

Aanpassing

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten de stemmen toch mee te tellen. De medewerkers van het stembureau mogen de envelop met de stem openmaken om de stempluspas te controleren. Het stembiljet mag niet opengevouwen worden en moet bij een correcte stempluspas meteen in de stembus. Op die manier wordt de stem toch meegeteld en blijft het stemgeheim gewaarborgd.

Betrouwbaarheid

Volgens demissionair minister Ollongren zijn de uitslagen van de verkiezingen met deze aanpassing  betrouwbaar. Ze verwacht geen rechtszaken tegen het besluit. Volgens de minister zijn de regels niet veranderd, alleen de uitvoering is aangepast. De Kiesraad, een adviserend college , en de Raad van State staan achter het besluit.

Bron: NOS

Geef een reactie