Registeren Inloggen

Persoonsgegevens delen? Deze organisaties mogen vragen om uw legitimatiebewijs

Meldpunt krijgt geregeld vragen van kijkers die willen weten hoe u het beste kunt handelen als een organisatie u vraagt bepaalde persoonsgegevens of uw legitimatiebewijs te delen. Dat zetten we graag even uiteen voor u.

Verklein de kans op fraude met uw persoonsgegevens

Vaak wordt er door personen, bedrijven of instanties naar een kopie van uw legitimatiebewijs gevraagd. Maar hoe kunt u dat het beste verstrekken zonder dat er mee gefraudeerd kan worden? U kunt het risico voor uzelf verkleinen door gegevens die niet noodzakelijk zijn door te strepen en op de kopie te schrijven voor welke organisatie de kopie is bestemd. Schrijf daarbij het doel en de datum waarop u de kopie afgeeft. U kunt hiervoor ook de KopieID-app gebruiken. De KopieID-app is te downloaden via de appstore van uw mobiele telefoon. De app is een uitgave van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Wie mogen een kopie legitimatiebewijs vragen?

Organisaties die om een kopie van uw identiteitsdocument vragen moeten u over een aantal zaken informeren. Zoals het doel van de verwerking en welke gegevens wel en niet noodzakelijk zijn. Een organisatie mag uitsluitend een volledige kopie van uw identiteitsdocument vragen als zij daartoe wettelijk verplicht zijn. Een volledige kopie betekent dat alle persoonsgegevens zichtbaar zijn. Een aantal voorbeelden van organisaties met zo’n wettelijke taak zijn bijvoorbeeld:

 • Uw werkgever
 • Een bank
 • Een creditcardmaatschappij
 • Levensverzekeraars
 • De notaris
 • Een casino

Daarnaast zijn er organisaties die slechts een deel van de gegevens mogen ontvangen, zoals bijvoorbeeld een telecomaanbieder of autoverhuurder. In die situaties mag u vaak uw Burgerservicenummer en pasfoto afschermen. Meer informatie over dit onderwerp en wanneer u als burger wel of niet een kopie van een identiteitsdocument moet verstrekken, vindt u op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Mag een hotel of telefoonmaatschappij vragen om mijn ID en deze kopiëren?

Hoe zit het als bijvoorbeeld een hotel of een telefoonmaatschappij uw ID-bewijs wil zien en kopiëren omdat u wilt verblijven of wat af wilt sluiten? In Nederland mag een hotel een identiteitsdocument niet tijdelijk innemen of er een kopie van maken, maar zij zijn wel verplicht om een aantal persoonsgegevens te noteren die op het identiteitsdocument staan van degene die de boeking heeft gemaakt. Let op: in andere Europese landen kunnen andere regels gelden.

Telecomaanbieders mogen een kopie maken van een identiteitsdocument, maar moeten daarbij in ieder geval uw BSN-nummer en pasfoto afschermen. Een (afgeschermde) kopie van het identiteitsdocument is bedoeld om achteraf te kunnen bewijzen wie het telefoonabonnement heeft afgesloten om identiteitsfraude tegen te gaan.

Voorkom identiteitsfraude

Deel verder dus nooit zomaar uw legitimatiebewijs of andere persoonsgegevens. Hiermee voorkomt u de kans op identiteitsfraude. Oplichters kunnen namelijk gemakkelijker aan uw gegevens komen dan u denkt en maken hier misbruik van. Dit overkomt de 40-jarige Miranda wanneer zij denkt te solliciteren voor een thuiswerk baan.

Zo weet u of uw wachtwoorden op straat liggen

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Prima artikel! Met nuttige tips.

  Er zit voor mij een maar aan. Als ik bij een buitenlandse camping aan kom, vraagt men mij naar mijn paspoort. Ik heb daar een kopie van gemaakt en o.a. het BSN-nummer weg gehaald. Deze kopie wordt niet geaccepteerd. En als ik niet mijn paspoort laat zien en / of tijdelijk afgeef, kom ik de camping niet op. Je staat op dat moment dus machteloos. Of paspoort afgeven of doorrijden. Maar de volgende camping vraagt ook weer naar mijn paspoort.

  Hoe los ik dit op??

  Ik maak gebruik van PassProtect. Met de beschermfolie die zij aanbieden zijn mijn persoonsgegevens afgeschermd. Ik heb hem aangeschaft voor mijn Paspoort en Rijbewijs.