Registeren Inloggen

Steeds meer gemeenten leveren nieuw paspoort thuis af

Wie een nieuw paspoort of identiteitsbewijs nodig heeft, gaat naar het stadskantoor. Althans, dat is de meest bewandelde route. Inmiddels bieden steeds meer gemeenten door heel Nederland een thuisbezorgservice aan voor paspoorten en identiteitskaarten, waardoor een bezoek aan het stadskantoor niet meer nodig is.

Thuisbezorgd in Gelderland

Op 22 januari 2019 schrijft De Gelderlander dat in de regio Rivierenland steeds meer gemeenten erover nadenken om reisdocumenten aan huis te bezorgen. In West-Betuwe gebeurt dit al en in andere Gelderse plaatsen als Neerijnen en Asperen ook. In die laatste 2 plaatsen is de thuisbezorgservice zelfs de enige manier om een nieuw reisdocument te krijgen, want de loketten op de stadskantoren zijn verdwenen.

Ook op andere plaatsen

Gelderland is niet de enige provincie waar paspoorten en identiteitsbewijzen thuisbezorgd kunnen worden. Ook in Deventer wordt dit al tijden gedaan. Deze stad heeft een speciale tehuis- en thuisservice die speciaal bedoeld is voor mensen die onmogelijk naar het stadhuis kunnen komen. Een medewerker van de gemeente komt dan thuis om de aanvraag in te vullen en het document word vervolgens thuis afgeleverd. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Ook in veel andere gemeenten is een dergelijke thuisservice. Dit is bijvoorbeeld het geval in Amsterdam, Arnhem, Gulpen (Limburg) en Rotterdam. In Den Haag is de service er ook, maar alleen mensen die écht niet naar het stadskantoor kunnen komen mogen hier gebruik van maken. In Rotterdam is de thuisbezorgservice toegankelijk voor alle inwoners en moet er €5,10,- extra voor worden betaald.

Proef met bezorgen reisdocumenten

In 2013 wordt er voor het eerst geëxperimenteerd met het bezorgen van reisdocumenten aan huis. Het betreft een proef waaraan 16 gemeenten meedoen. Hieruit blijkt dat vooral mensen die ver van het stadskantoor af wonen er graag gebruik van willen maken, net als jongeren onder de 35 jaar en ouderen boven de 75 jaar. De kosten die het met zich mee kan brengen vormen alleen wel een struikelblok voor de meeste mensen. Als er meer dan 5 euro extra moet worden betaald voor laten afleveren van paspoort of identiteitskaart, haken de meesten af.

Stoppen met thuisservice paspoort en ID-bewijs

Voor de gemeente Apeldoorn zijn de kosten in 2016 reden om te stoppen met de thuisservice. Het wordt te duur, omdat slechts een klein gedeelte van de bevolking bereid is om te betalen voor het thuisbezorgen.

Thuisbezorgservice in uw gemeente

Benieuwd of uw gemeente ook een reisdocumenten thuisbezorgservice heeft? Dan kunt u kijken op de website van de gemeente of telefonisch contact opnemen.

Geef een reactie